kayhan.ir

کد خبر: ۲۱۰۳۸۵
تاریخ انتشار : ۱۷ بهمن ۱۳۹۹ - ۲۲:۰۷
گزارش خبری تحلیلی کیهان

بازی آمریکا و اروپا با «دیپلماسی» بدون لغو تحریم‌ها

مقامات آمریکایی و اروپایی طوری وانمود می‌کنند که گویی آنها به تمامی تعهدات برجامی خود عمل کرده‌اند و این ایران بوده که در برجام عهدشکنی کرده و حالا باید با دیپلماسی، به اجرای کامل تعهدات خود بازگردد. طرف غربی به هیچ عنوان از وظیفه خود مبنی بر لغو تحریم‌ها سخن نمی‌گوید.


سرویس سیاسی-  

در هفته‌های گذشته کشورهای عضو اتحادیه اروپا تصمیم ایران برای غنی‌سازی ۲۰ درصدی اورانیوم را عمیقا نگران‌کننده خوانده و با لحنی گستاخانه و طلبکارانه مدعی شدند که ایران باید این برنامه را متوقف کرده و به دیپلماسی برای حل معضل فرصت دهد.
امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه- یکی از بدهکارهای برجام و «پلیس بد» مذاکرات هسته‌ای منتهی به برجام- در روزهای گذشته در یک کنفرانس ویدئویی از پاریس به شورای آتلانتیک گفت: «لازم است ما مذاکرات جدیدی با ایران را نهایی کنیم. من هر کاری در توانم باشد برای حمایت از طرح آمریکا جهت ورود مجدد به گفت‌وگو [با ایران] را انجام خواهد داد و تلاش خواهم کرد یک میانجی صادق[!] و متعهد در چنین گفت‌وگویی باشم».
ماکرون در اظهارنظری گستاخانه خواستار برقراری مذاکراتی جدید با ایران درخصوص مسائل هسته‌ای و موشکی شد.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز اواخر هفته گذشته گفت:«ضروری است که در چارچوب کمیسیون مشترک برجام از «فشار حداکثری» به سمت «دیپلماسی حداکثری» حرکت کنیم تا بتوانیم یک انگیزه مثبت ایجاد کرده و بار دیگر اجرای کامل توافق توسط طرف‌ها از جمله ایران را تضمین کنیم».
همچنین در روزهای گذشته ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در نشست خبری گفت: «پیشنهادی که روی میز است، این است که برجام یک شروع است. اگر ایران تمایل داشته باشد آن تعهدات را بدهد، ما هم امید داریم بتوانیم توافق (برجام) را تمدید و تقویت کنیم و سپس توافق‌های آتی را درباره حوزه‌های مورد نگرانی حاصل کنیم. همه ما آن [حوزه‌های مورد نگرانی] را می‌دانیم؛ موشک‌های بالستیک، حمایت از گروه‌های نیابتی و تعدادی دیگر از مسائل که باید در [برجام] مشمول شوند».
در روزهای گذشته، لوک دو بروشه سرمقاله‌نویس هفته‌نامه فرانسوی لوپوئن در مطلبی نوشت: «به جای بازگشت مفت و مجانی به برجام، آمریکا باید بر مطالباتش بیفزاید و با ایران درباره یک توافق جدید استوارتر مذاکره کند».
لغو تحریم‌ها، وظیفه آمریکا و اروپا
مقامات آمریکایی و اروپایی طوری وانمود می‌کنند که گویی آنها به تمامی تعهدات برجامی خود عمل کرده‌اند و این ایران بوده که در برجام عهدشکنی کرده و حالا باید با دیپلماسی، به اجرای کامل تعهدات خود بازگردد.
این در حالی است که ایران در برجام طلبکار است و آمریکا و ‌تروئیکای اروپایی در این پرونده به کشورمان بدهکار هستند.
مسئله اصلی در برجام، نه بازگشت ایران به تعهدات، بلکه لغو تحریم‌ها توسط آمریکا و پایبندی کامل اروپا به تعهدات برجامی خود است.
رهبر معظم انقلاب- 19 دی 99- فرمودند: «این بحث را مطرح می‌کنند که آمریکا به برجام برگردد یا برنگردد؟ جمهوری اسلامی هیچ اصرار و عجله‌ای برای بازگشت آمریکا به برجام ندارد، بلکه مطالبه منطقی ما رفع تحریم‌ها و بازگرداندن حق غصب‌شده ملت است که این وظیفه آمریکا و اروپایی‌های دنباله‌‎رو آن است».
ایشان در ادامه تأکید کردند:«اگر تحریم‌ها برداشته شد بازگشت آمریکا به برجام معنا می‌دهد البته مسئله خسارت‌ها که جزو مطالبات ما است در مراحل بعدی دنبال خواهد شد، اما بدون رفع تحریم‌ها بازگشت آمریکا به برجام حتی ممکن است به ضرر کشور هم باشد... عمل کردن جمهوری اسلامی به همه تعهدات خود در شرایطی که طرف مقابل به همه تعهدات خود عمل نمی‌کند، بی‌معنی است. البته اگر آنها به تعهدات خود بازگردند ما نیز برمی‌گردیم، همچنان‌که بنده از ابتدای برجام گفتم اقدامات باید به‌صورت متناظر و «کار و تعهد آنها در مقابل کار و تعهد ما» باشد که البته این، اولِ کار انجام نگرفت اما اکنون باید انجام شود».
فروشنده بدهکار
متأسفانه مقامات ارشد دولت در هفته‌های اخیر در اقدامی تأمل‌برانگیز و منفعلانه با ارسال پالس ضعف، از پیروزی جو بایدن استقبال کرده و با شتابزدگی و ذوق‌زدگی عجیبی، از بازگشت-  بدون پیش‌شرط- آمریکا به توافق خبر داده‌اند.
این در حالی است که مقامات دولت بایدن در کنار مقامات ‌تروئیکای اروپا- با تکرار یاوه‌گویی‌های ‌ترامپ و پمپئو- مدعی شده‌اند که باید توان موشکی و قدرت منطقه‌ای ایران نیز به برجام ضمیمه شده و محدودیت‌های هسته‌ای کشورمان نیز دائمی ‌شده و علاوه ‌بر این، ابتدا باید ایران اقدامات مذکور را انجام داده و سپس نوبت به اجرای تعهدات آمریکا و اروپا خواهد رسید.
علاوه‌ بر این، همزمان با ذوق‌زدگی عجیب و تأمل‌برانگیز دولتمردان درباره اقدامات برجامی دولت جدید آمریکا، جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا در سخنرانی اخیر خود در وزارت خارجه این کشور بدون هیچ‌ اشاره‌ای به برجام و سیاست آمریکا درباره ایران، فقط از حمایت ایران از مردم یمن انتقاد کرد.
در حقیقت بایدن علی‌رغم نیاز آشکار دولتش به تکمیل توافق برجام، در ظاهر خود را بی‌نیاز از این توافق نشان داده و از موضع برتر به مسئله ورود کرده است تا از این طریق بتواند به امتیازگیری حداکثری دست یابد.
در اوج مذاکرات هسته‌ای دولت روحانی با 1+5 و در مقطعی که طرفین در پی امتیازگیری حداکثری بودند، ظریف در اظهارنظری عجیب گفت «امضای هر توافق، بهتر از عدم توافق است». در همان مقطع جان کری، وزیر خارجه دولت اوباما گفت «توافق نکردن، بهتر از توافق بد است».
وب‌سایت رادیو فرانسه 11 اکتبر2013 (19 مهر 1392) در تحلیلی درباره روانشناسی سیاست خارجی دولت روحانی نوشت: «ارزیابی غرب از وضعیت کنونی دولت روحانی، تعامل با فروشنده بدهکار و مشتاقی است که خود را ناگزیر از فروش حقوق ملی می‌بیند. طبق این جمع‌بندی اگر خریدار صبور باشد، فروشنده، قیمت را کمتر خواهد کرد».
با این روانشناسی است که مقامات دولت بایدن می‌گویند عجله‌ای برای بازگشت به توافق ندارند. دقیقاً مثل رفتار دولت اوباما با دولت
روحانی.
آبنبات چوبی!
دیپلمات‌های اروپایی و غربی گفته‌اند سه کشور اروپایی عضو برجام طرحی برای «بازگشت ایران به پایبندی برجام» در ازای دریافت منافع اقتصادی پیشنهاد داده‌اند.
خبرگزاری رویترز به نقل از دیپلمات‌های اروپایی و غربی نوشته انگلیس، فرانسه و آلمان پیشنهاد داده‌اند ایران در ازای برخورداری از مزایای اقتصادی به پایبندی به توافق هسته‌ای بازگردد. رسانه انگلیسی به جزئیات بیشتری از این طرح‌ اشاره نکرده است. به گزارش فارس، رویترز نوشته هنوز مشخص نیست که آمریکا رفع تحریم‌ها علیه ایران را بدون آنکه ایران نخست به توافق پایبند شود بپذیرد. رویترز همچنین به نقل از چهار منبع آگاه گزارش داده بود وزرای خارجه آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان درباره چگونگی احیای توافق هسته‌ای برجام گفت‌وگو خواهند کرد.
این خبر ساعاتی بعد از آن منتشر شد که «جیک سالیوان»، مشاور امنیت ملی آمریکا گفت دولت «جو بایدن»، رئیس‌جمهور جدید آمریکا در حال انجام رایزنی‌هایی با فرانسه، آلمان و انگلیس جهت رسیدن به مواضع متحد درخصوص توافق هسته‌ای ایران است.
سالیوان در پاسخ به سوالی درباره قصد دولت آمریکا برای بازگشت به برجام تصریح کرد: «فعالانه در حال تعامل با اتحادیه اروپا هستیم... در سطوح مختلف دولت با آنها گفت‌وگو می‌کنیم». جاناتان شنزر، یکی از مقامات سابق وزارت خزانه‌داری و کارشناس تحریم‌ها گفته است که دولت بایدن قصد ندارد تمام تحریم‌ها علیه ایران را فوراً لغو کند.
در هفته‌های گذشته، دانیل بناییم، مشاور و نطق‌نویس «جو بایدن» در زمان معاونت ریاست‌جمهوری و نامزد دولت او برای منصب «کارشناس ارشد حوزه خاورمیانه» در مصاحبه با ماهنامه جاکوبین گفت: «خروج ‌ترامپ از برجام به اعتماد ایرانی‌ها ضربه‌ای ویرانگر زد و به منظور بازگرداندن آنها به میز مذاکره، باید امتیازات جذاب اما غیرراهبردی به ایران داده شود». وی در ادامه تأکید کرد: «دادن امتیازات جذاب اما غیرراهبردی به ایران باید با حفظ ساختار تحریم‌ها و کارزار فشار حداکثری صورت گیرد».
همدستی ‌ترامپ و بایدن علیه ایران
به گزارش مشرق، در روزهای گذشته یک مقام ارشد آمریکایی به افشاگری درباره همدستی ‌ترامپ و بایدن برای فشار حداکثری علیه ایران پرداخت.
روزنامه واشنگتن فری‌بیکن با‌ اشاره به این موضوع نوشت: یک مقام ارشد آمریکایی که با این موضوع آشنا بوده به روزنامه واشنگتن فری‌بیکن گفته دور تازه تحریم‌های ‌ترامپ علیه ایران به منظور ایجاد اختلال در عملکرد دولت بایدن انجام نشده، بلکه شانس بهتری را برای انجام مذاکرات جدید با تهران فراهم می‌کنند. مقامات ‌ترامپ بر این باورند که هرچه تحریم‌های فردی بیشتری وجود داشته باشند تا دولت بایدن از آنها به‌عنوان اهرم استفاده کند، شرایط بهتری برای آمریکا رقم می‌خورد.
این مقام ارشد ایالات‌متحده با رد کردن ادعاها درباره اینکه این اقدامات قرار است دیپلماسی را برای دولت بعدی آمریکا دشوارتر کنند گفته است: «اگر افرادی تحریم‌های ایالات‌متحده را نقض کنند، باید آنها را بازخواست کنیم. ما قصد نداریم با این اقدامات در عملکرد دولت بایدن اختلال ایجاد کنیم».
بر اساس این گزارش، دولت ‌ترامپ می‌گوید که این تحریم‌ها زمینه را برای دولت بایدن به منظور انجام مذاکرات مجدد با ایران فراهم می‌کنند. بسیاری از این اقدامات می‌توانند توسط دولت بعدی لغو شوند، البته اگر دولت جدید بتواند ایران را متقاعد کند تا اقدامات هسته‌ای خود را کاهش دهد و دوباره به وعده‌های داده‌شده خودش در توافقنامه هسته‌ای ۲۰۱۵ متعهد شود. این منبع آگاه گفته است که این تحریم‌ها ابزاری برای فشار آوردن به ایران به منظور بازگشت به میز مذاکرات هستند. دولت ‌ترامپ همیشه این موضوع را اعلام کرده است که هدف اصلی کمپین تحریم‌های شدیدش، وادار کردن ایران به انجام مذاکرات هسته‌ای جدید است.
واشنگتن فری‌بیکن در ادامه آورده است: بر اساس گزارش وزارت امور خارجه، در طی ماه گذشته چهار سری تحریم جدید علیه ایران اجرا شده است. ایالات‌متحده می‌تواند از طریق تحریم‌ها ایران را تحت فشار بگذارد تا تن به مذاکرات جدیدی بدهد- هدفی که جو بایدن و تیم سیاست خارجی او به‌دنبال آن هستند.