چشم بادامیها در فاز نظامی «آبه» قانون اساسی ژاپن را تغییر میدهد
نخست وزیر ژاپن بار دیگر بر تمایلش برای برگزاری همه پرسی به منظور تغییر قانون اساسی این کشور با هدف کاهش محدودیتهای ارتش تأکید کرد.
پس از بمباران اتمی ژاپن توسط آمریکا در اواخر جنگ دوم جهانی، آمریکا شرایط سنگینی را به ژاپن تحمیل کرد که فعالیت ارتش این کشور را به شدت محدود میساخت و چه بسا به کلی از کار میانداخت.
اما ژاپن چند سالی است که با چراغ سبز ضمنیِ همین آمریکا در حال کاهش این محدودیتها و افزایش اختیارات ارتش و بزرگ کردن قدرت و اختیارات این نهاد نظامی است.
در ادامه این روند، ایسنا به نقل از خبرگزاری «اسپوتنیک» نوشته، «شینزو آبه»، نخست وزیر ژاپن، گفته است: «من یک سال و سه ماه دیگر رهبر حزب حاکم لیبرال دموکرات هستم و تمایل دارم تا این رفراندوم پیش از سپتامبر ۲۰۲۱ (شهریور 1400) برگزار شود.» او به دنبال افزودن متممی به قانون اساسی درباره «نیروهای دفاع از خود» (ارتش) است تا شفافیت حقوقی برای این مسأله ایجاد شود و محدودیتهای ارتش کاسته شود.
در سال ۲۰۱۴، کابینه این کشور قطعنامهای را تصویب کرد که بر اساس آن، به نیروهای ژاپن این اجازه داده شد تا در نبردهای خارجی و به نام دفاع از خود حضور یابند.
از آن زمان بودجه نظامی ژاپن سیر صعودی یافت. روز جمعه نیز، «یوشیهیده سوگا»، دبیر کابینه ژاپن، گفته بود، قانون اساسی ژاپن به ارتش این اجازه را میدهد تا به پایگاههای دشمن در خارج و در صورت نبود جایگزین حمله کنند.
گفتنی است، آمریکا روزی با ضعیف کردن ارتش ژاپن در پی آن بود که این رقیب و خصم خود را کنترل کند، اما با برهم خوردن معادلات به ویژه پس از جنگ سرد ژاپن تبدیل به همپیمانی مهم برای آمریکا شد که حضورش در کنار رقیب جدید یعنی چین ضروری بود. آمریکا سالها مستقیم در ژاپن پایگاه داشته و نقش ارتش ژاپن را به شکلی بازی میکرده اما در سالهای اخیر ژاپن در پی احیای ارتش خود است که این امر شاید به نوعی نمایانگر تغییر سیاستهای آمریکا نیز باشد!