افزایش پلکانی تعرفه برق برای مشترکان پرمصرف
وزارت نیرو در سال جدید با اجرای تعرفهگذاری پلکانی و الزام مشترکان پرمصرف، ادارات و صنایع به احداث نیروگاههای تجدیدپذیر، گامهای کلیدی برای مدیریت مصرف برق برداشته است.
وزارت نیرو با انتشار گزارشی اعلام کرد که به منظور مدیریت بهتر مصرف برق و کاهش فشار بر شبکه، و در راستای اجرای قانون مانعزدایی از توسعه صنعت برق و برنامه هفتم توسعه بهای انرژی برق را به صورت پلکانی افزایش
میدهد.
بر اساس این گزارش، بررسیها نشان میدهد حدود ۷۵ درصد از مشترکان برق در محدوده الگوی مصرف قرار دارند و در مجموع
۵۲ درصد از کل برق بخش خانگی را مصرف میکنند.
این دسته از مشترکان بهطور کامل از یارانه انرژی بهرهمند شده و نه تنها مشمول افزایش تعرفه یا اعمال محدودیت در مصرف نمیشوند، بلکه در صورت کاهش مصرف مشمول پاداش نیز میشوند. در مقابل، ۲۵ درصد از مشترکان خانگی، برق را بیش از الگوی تعیینشده مصرف میکنند که این گروه با وجود سهم کمتر در جمعیت (یکسوم مشترکان کم مصرف)، ۴۸ درصد کل برق خانگی را به خود اختصاص دادهاند که تقریبا معادل کل مشترکان کممصرف است.
بررسی دقیقتر این گروه نشان میدهد که ۱۵ درصد از این مشترکان، میزان مصرفی تا یک و نیم برابر الگو دارند و در مجموع ۱۸ درصد کل برق خانگی را استفاده میکنند. در این میان، تنها دو درصد از مشترکان خانگی با مصرف بیش از دو و نیم برابر الگو، به تنهائی
۱۰ درصد از مصرف برق بخش خانگی را به خود اختصاص دادهاند، آماری که نشاندهنده توزیع نامتعادل مصرف برق و نقش مشترکان پرمصرف در افزایش بار شبکه است.
وزارت نیرو به منظور مدیریت بهتر مصرف برق و کاهش فشار بر شبکه، و در راستای اجرای قانون مانعزدایی از توسعه صنعت برق و برنامه هفتم توسعه بهای انرژی برق را بهصورت پلکانی افزایش میدهد.
در این نظام تعرفهای، مشترکانی که مصرف آنها بیش از دو و نیم برابر الگو است، هزینهای تا ۴۰ برابر بیشتر از مشترکان کممصرف پرداخت میکنند.
این دستور کار با هدف ایجاد انگیزه برای اصلاح الگوی مصرف و کاهش وابستگی به شبکه برق تدوین شده است و مشترکان پرمصرف تشویق میشوند تا بخشی از برق مصرفی خود را از طریق انرژی خورشیدی تأمین کنند، امری که در درازمدت میتواند به کاهش فشار بر زیرساختهای تولید و توزیع برق منجر شود.
همچنین صنایع انرژیبر مکلف هستند تا پایان سال ۱۴۰۴ نسبت به تکمیل و بهرهبرداری از نیروگاههای خود تامین اقدام کنند که این گام مهم نیز در کاهش بار تحمیلی به شبکه سراسری خصوصا در فصل گرم نقش تعیینکننده خواهد داشت.
تعریف ۱۴ مگاپروژه
برای تولید برق
به گزارش روابط عمومی وزارت نیرو، با توجه به برنامههای این وزارت برای کسب آمادگی حداکثری برای مواجهه با فصل گرم سال آینده و تأمین حداکثری برق مورد نیاز بخشهای مختلف، ۱۴ مگاپروژه تعریف شد تا با اجرای بموقع و دقیق آن، اوج بار سال ۱۴۰۴ با موفقیت سپری شود.
در همین زمینه، توسعه و رفع محدودیت از شبکه برق کشور به عنوان یکی از برنامههای کلان وزارت نیرو برای عبور موفق از اوج بار سال ۱۴۰۴ در دستور کار شرکت توانیر قرار گرفت. بر اساس آن و به منظور تأمین پایدار برق شبکه، ۱۵۷ پروژه حیاتی مشتمل بر ۱۹۰۷ کیلومتر مدار خط انتقال، ۱۰ هزار و ۱۱۸ مگاولت آمپر پست و ۱۸ طرح بهبود شبکه انتخاب و به صورت ویژه مورد پایش قرار گرفت که نقش مهمی در رفع حبس تولید، کاهش افت ولتاژ و رفع پرباری خطوط و ترانسفورماتورها خواهد داشت.
«سید علی کمالیکارسالاری» مسئول پیگیری طرحهای حیاتی شبکه انتقال و فوق توزیع شرکت توانیر در این خصوص اظهار کرد: تاکنون ۲۶ طرح شامل ۱۶۶۰ مگاولت آمپر پست
و ۶۲۳ کیلومتر مدار خط برقدار شده است. همچنین ۳۰ طرح دارای پیشرفت فیزیکی بیش از
۷۵ درصد و ۶۴ طرح نیز پیشرفتی بین ۲۵ تا ۷۵ درصد دارند.
به گفته این مسئول دولتی، با توجه به لزوم پیگیری ویژه طرحهای حیاتی شبکه انتقال و فوق توزیع و کنترل مستمر طرحهای مربوطه، روند پیشرفت این پروژهها به صورت هفتگی از طریق سامانه یکپارچه مدیریت پروژه رصد میشود و بازدیدهای منظمی برای رفع گلوگاهها و تسریع در اجرای طرحها انجام میشود.