kayhan.ir

کد خبر: ۳۰۶۵۲۵
تاریخ انتشار : ۰۷ اسفند ۱۴۰۳ - ۲۰:۴۲
عقب‌نشینی خریداران

قیمت‌ها در بازار طلا و ارز کاهش یافت

 

دیروز نرخ دلار و طلا در بازار آزاد کاهشی بود.
 دیروز سه‌شنبه نرخ دلار در بازار غیر رسمی 2000 تومان نسبت به سقف قیمتی روز دوشنبه کاهش یافت. البته در کف بازار فردوسی و منوچهری تهران، هرچند خریداران کم تعداد بودند، با این حال اگر هم معامله‌ای صورت می‌گرفت، در کانال
91 هزار تومان بود.
همزمان با ریزش در بازار ارز، بازار طلا هم نزولی شد و برخی صندوق‌های طلای بورسی با شروع معاملات از ساعت 12 دیروز، بیش از چهار درصد منفی خوردند و سپس در دامنه منفی سه تا چهار درصد معامله شدند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، صاحبنظران می‌گویند که نوسانات و افزایش قیمت روزهای اخیر به دلیل هیجانات ناشی از اخبار منفی بین‌الملل بوده است. بر همین اساس، برخی معامله‌گران تعدیل انتظارات و کاهش تقاضا در بازار را مرتبط با اخبار مثبت در رابطه با سفر عراقچی به ژنو و پالس مثبت خبرهای سیاسی می‌دانند.
همچنین کارشناسان و فعالان بازار معتقدند با توجه به این که از یکسو، انتظارات تورمی فروکش کرده و از سوی دیگر، بازارساز با استفاده از ابزارهای دلاری و طلایی خود در بازار فعال شده، ریزش قیمت به کانال‌های پایین‌تر دور از انتظار نیست.
در این بین یکی از محرک‌های نرخ ارز، اظهارات غیرمسئولانه عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد بوده که حالا او را به استیضاح کشانده است. همتی با تعیین کف نرخ برای دلار و همچنین اظهارات نسنجیده درباره قیمت طلا و مهم‌تر از آن، اصرار مداوم بر حذف نرخ نیما یکی از عوامل کلیدی وضعیت نابه‌سامان بازار ارز است. بر این اساس برخی از کارشناسان، پیش‌بینی بازار ارز درباره آرام شدن قیمت‌ها پس از کنار رفتن احتمالی همتی را یکی از دلایل کاهش نرخ ارز در روز گذشته می‌دانند.
ریزش قیمت دلار و طلای داخلی درحالی‌ است که در روزهای گذشته و با اعلام جنگ تجاری ترامپ، انس جهانی طلا رکوردشکنی کرد. البته از دو روز گذشته طلای جهانی با جدی شدن خبر توافق روسیه و آمریکا برای پایان دادن به جنگ اوکراین و همچنین نزدیک شدن به سقف 3000 دلار، درجا زده و تحت فشار برای کاهش است که می‌تواند روند نزولی طلا و دلار در داخل را هم تشدید کند.
 عوامل روانی در تغییرات نرخ ارز اثرگذار است
به گزارش خبرگزاری مهر، «سید حسین رضوی پور» 
کارشناس و تحلیلگر اقتصادی با تاکید بر این موضوع که افزایش نرخ ارز ناشی از تغییرات بنیادین در اقتصاد نیست و افزایش‌ها بار روانی دارد؛ به چند نکته مهم ذیل این موضوع اشاره کرد و گفت: در واقع تاکنون به لحاظ میدانی فروش نفت ایران کاهش نداشته است، ضمن اینکه مراودات تجاری و صادراتی نیز دچار تغییرات عدیده‌ای نشده و برطبق روال پیشین است.
وی در این باره خاطر نشان کرد: درآمد ارزی کشور تغییر خاصی نسبت به گذشته پیدا نکرده است. از سوی دیگر در مباحث مرتبط با عرضه و تقاضا نیز مشکل خاصی وجود ندارد و ارز فعالان اقتصادی و واردکنندگان طبق روال همیشگی از سوی بانک مرکزی تحویل داده می‌شود. عرضه‌کنندگان ارز و صادرکنندگان نیز تعهدات خود را به شکل سابق به بانک مرکزی ایفا می‌کنند.
کارشناس اقتصادی تاکید کرد: با توجه به نزدیک شدن به پایان سال بسیاری از شرکت‌های صادرکننده محصولات پتروشیمی برای بستن حساب‌های خود مجبورند ارز خود را تبدیل کنند؛ بنابراین عرضه ارز در بازار به صورت عادی جریان دارد، اما آنچه باعث نوسانات نرخ ارز در روزهای اخیر شده است ناشی از جو روانی حاکم بر بازار ارز است نه رشد عوامل بنیادین اقتصادی.
رضوی پور خاطرنشان کرد: براساس عوامل بنیادین رشد نرخ ارز تا حدود ۸۴ هزار تومان قابل پذیرش است، اما قطعاً رشد بالاتر از این قیمت دلیل بنیادین ندارد بلکه ناشی از جو روانی حاکم بر اقتصاد و جامعه بابت نگرانی‌های مرتبط با فعال سازی مکانیزم ماشه و تحریم‌هایی ذیل این موضوع است.
وی تاکید کرد: از سوی دیگر برخی اظهارات دولتمردان و موضع‌گیری‌ها و مصاحبه‌های آنها درخصوص نرخ ارز و طلا متأسفانه سیگنال مدیریت نرخ ارز را به بازار صادر نکرد لذا مانع مدیریت فضای روانی جامعه شد.
این کارشناس و تحلیلگر اقتصادی اظهار کرد: پیش‌بینی می‌شود عرضه ارز ناشی از صادرات پتروشیمی‌ها و صنایع بزرگ طی روزهای آینده رشد قیمت ارز را تا حدودی تعدیل کند؛ کما اینکه دو روز گذشته شاهد تعدیل نرخ ارز بودیم، اما روند کاهشی و بازگشت نرخ ارز به محدوده‌های پایین‌تر نیازمند مدیریت نوسانات بازار به صورت روزانه از سوی بانک مرکزی است.
 آرام شدن جو روانی بازار 
و بهبود شرایط 
به گزارش ایسنا، نوسانات ارزی اخیر به‌دلیل اخبار منفی در حالی است که طبق آمارها و به گفته مقامات، فروش نفت و درآمدهای صادراتی و ذخایر ارزی کشور همچنان در وضعیت مطلوبی قرار دارد و ذخایر استراتژیک طلای کشور نیز در حال افزایش است. 
طبق آخرین آمارها، صادرات غیرنفتی ایران در ۱۰ ماهه امسال ۱۸ درصد افزایش یافته و حجم تجارت غیرنفتی در این مدت به بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار رسیده است. 
همچنین بیش از ۸۰ تن طلا به ارزش شش و نیم میلیارد دلار وارد کشور شده است، در حالی‌که پارسال ۳۰ تن طلا به ارزش یک میلیارد و ۹۳۶ میلیون دلار به کشور وارد شد. 
البته از نقش نوسانات بازارهای جهانی در بازار ارز و طلای کشور نیز نباید غافل شد. قیمت هر اونس طلای جهانی، در طول یک‌سال گذشته با رکوردشکنی‌های پیاپی بیش از ۴۵ درصد رشد کرده است.
 تداوم فروش نفت و افزایش صادرات
بر اساس گزارش کپلر، گرچه صادرات روزانه نفت ایران به چین در ماه ژانویه (دی ماه) امسال کمی کاهش یافته بود اما در ماه فوریه (بهمن) افزایش پیدا کرده و به یک میلیون و ۷۴۰ هزار بشکه رسیده است. این آمار پس از آگوست و اکتبر ۲۰۲۵(شهریور و مهر) بالاترین میزان صادرات روزانه نفت ایران به چین از سال ۲۰۲۳ تاکنون است.
این امر نشان‌دهنده این است که اقتصاد ایران در حال تطبیق با شرایط جدید است و می‌تواند از فرصت‌های موجود بهره‌برداری کند.
لازمه مدیریت بازارها در شرایط فعلی و کاهش اثر تحریم‌ها و تهدیدات خارجی در وهله اول تلاش برای کاهش ناترازی‌های مختلف اقتصاد (ناترازی بودجه، ناترازی بانکی، ناترازی انرژی) و در وهله دوم افزایش هم‌افزایی مردم، دستگاه‌ها و نهادهای مرتبط است.
هم‌افزایی مردم و دولت
 برای مقابله با نوسان ارزی
به عقیده کارشناسان، در شرایط کنونی، همکاری و هم‌افزایی بین نهادها و دستگاه‌های مختلف اقتصادی بسیار ضروری است. برای کاهش اثرات مسائل خارجی و ناترازی‌های اقتصادی، تمامی وزارتخانه‌ها و نهادها باید با یکدیگر هماهنگ باشند و سیاست‌های ارزی و تجاری را به‌طور یکپارچه دنبال کنند.
در این میان بانک مرکزی با راه‌اندازی بازار ارز توافقی گام مهمی را در جهت مدیریت بهتر بازار ارز و امکان رصد و نظارت بر مبادلات ارزی برداشته است که البته با فشارهای وزارت اقتصاد در زمان نامناسبی شروع به کار کرد. دولت نیز باید برای حفظ قدرت خرید مردم بخصوص اقشار ضعیف، کالاهای اساسی و دارو را همچنان با ارز ترجیحی تامین کرده و در توزیع آن تا رسیدن به دست مصرف‌کننده نهائی نظارت دقیق و کافی داشته باشد.
مردم هم در این میان نقش مهمی دارند. بخشی از نوسانات ارزی به دلیل هیجانات و انتظارات تورمی شکل می‌گیرد و همچنین بخشی از ناترازی‌های اقتصاد کشور نیز ناشی از نبود الگوی مصرف در جامعه است. در واقع همکاری مردم در تحقق اهداف سیاستگذاران نقش مهمی دارد.