kayhan.ir

کد خبر: ۹۵۹۰۷
تاریخ انتشار : ۰۳ بهمن ۱۳۹۵ - ۲۱:۲۴
جهانگیری مطرح کرد

مهلت 2 ماهه به بانک مرکزی برای ساماندهی صرافی‌ها

معاون اول رئیس‌جمهور گفت: بانک مرکزی تا اسفندماه سال‌جاری فرصت ساماندهی صرافی‌ها را دارد تا مشخص شود آنها چه کاری انجام می‌دهند و افراد ارز را برای چه مصرفی و از چه حسابی خریداری می‌کنند.


به گزارش تسنیم، اسحاق جهانگیری روز گذشته در مراسم اعطای نشان امین الضرب، اظهار داشت: برخی در حال فشار به دولت در خصوص گرفتن تصمیمی در واکنش به نوسانات نرخ ارز بودند تا تصمیمی غیرصحیح گرفته شود ما تلاش کردیم وارد این مسائل نشویم و می‌توانیم نرخ ارز را دوباره به حالت اول برگردانیم.
وی افزود: اقتصاد کشور بعد از تحریم‌ها برای نقل و انتقال پول به سمت صرافی‌ها رفته که ریسک آن بسیار بالا است.معاون اول رئیس‌جمهور گفت: باید فعالیتی انجام شود که نقل و انتقالات پول دوباره به نظام بانکی و از طریق گشایش ال‌سی برگردد.جهانگیری تصریح کرد: کسانی که از صرافی برای نقل و انتقال پول استفاده می‌کنند اگر یک بار اتفاقی برای پول آنها بیفتد خسارت زیادی برای آنها دارد و این الزام برای برگشتن پول به سیستم بانکی وجود دارد.معاون اول رئیس‌جمهور گفت: برخی به صرافی‌ها مراجعه می‌کنند و به حدی ارز می‌خرند که انسان متحیر می‌شود. نمی‌دانیم آنها با این همه ارز می‌خواهند چکار کنند آیا می‌خواهند آنها را از کشور خارج کنند تا از کشورهای همسایه کالای قاچاق بیاورند؟وی افزود: بانک مرکزی تا اسفندماه فرصت دارد صرافی‌ها را ساماندهی کند تا مشخص شود که آنها چه کار انجام می‌دهند. همچنین باید مشخص شود که کسی که ارز می‌خرد می‌خواهد با آن چه کاری انجام دهد. باید حساب شخص خریدار ارز مشخص شود.
درآمد ۹۱۴میلیارد تومانی بانک مرکزی
 از فروش ارز در سال 93
گفتنی است در حالی معاون اول رئیس‌جمهور از حجم نقل و انتقالات ارز در بازار اظهار تحیر کرده و از احتمال خروج این ارزها برای واردات قاچاق به کشور سؤال می‌پرسد، بررسی جدیدترین صورت‌های مالی بانک مرکزی در سال 93 نشان می‌دهد این بانک از محل تفاوت نرخ ارز خریداری شده از دولت و فروش آن به بازار 913 میلیارد و 740 میلیون تومان درآمد کسب کرده است.
به گزارش فارس، در صورت‌های مالی بانک مرکزی در بخش نتیجه معاملات ارزی، درآمد دولت از تفاوت خرید و فروش ارز 913 میلیارد و 740 میلیون تومان محاسبه شده است.با توجه به اعلام سود 913 میلیارد و 740 میلیون تومانی تفاوت نرخ خرید و فروش ارز می‌توان میزان فروش ارز مداخله‌ای توسط بانک مرکزی در سال 93 را برآورد کرد.در سال 93 میانگین نرخ دلار در بازار تهران (براساس گزارش بانک مرکزی) 3280 تومان بوده و میانگین ارز خریداری شده از دولت توسط بانک مرکزی 2650 تومان بوده است.البته با توجه به اینکه معمولا ارز مداخله‌ای حدود 50 تومان کمتر از نرخ بازار به فروش می‌رسد، نرخ ارز مداخله‌ای برای بانک مرکزی حدود 3230 تومان بوده است. بنابراین در سال 93 فاصله نرخ ارزی که بانک مرکزی از دولت خریداری کرده و ارزی که بانک مرکزی برای کنترل نرخ‌ها به بازار تزریق کرده است، حدود 580 تومان است.با این ارقام می‌توان به این نتیجه رسید که مجموع ارزی که بانک مرکزی برای مدیریت نرخ‌ها در بازار ارز تزریق کرده است، یک میلیارد و 574 میلیون و 137 هزار دلار بوده است.این میزان عرضه ارز سال 93 در حالی انجام شده است که سال 93 یکی از سال‌های کم‌نوسان بازار ارز بوده است.گفتنی است یکی از سؤالاتی که درباره عملکرد بانک مرکزی وجود دارد نحوه عمل این بانک در تزریق ارز به بازار از طریق صرافی‌های خاص است.بانک مرکزی ارز خود را با قیمتی پایین‌تر از نرخ بازار به صرافی‌های بانکی می‌دهد و این صرافی‌ها نیز با مبلغی بالاتر ارز را در اختیار صرافی‌های دیگر قرار می‌دهند. اما سؤال اینجاست که بانک مرکزی بر اساس چه معیاری و با چه دامنه سودی برای این صرافی‌های اصلی، ارز را به آنها می‌دهد و صرافی‌های بانکی هم بر اساس چه دستورالعملی به توزیع آن در بازار مبادرت می‌کنند؟همانطور که صورت‌های مالی بانک مرکزی در سال 93 که با تأخیر زیاد در سال 95 منتشر شده است نشان می‌دهد، سود این بانک از تفاوت نرخ خرید و فروش ارز قابل توجه است و باید دید در نوسانات اخیر ارزی که قیمت دلار را تا رکورد 4 هزار و 150 تومان نیز بالا برد چه سودی به جیب بانک مرکزی وارد شده است. در نتیجه این اتفاقات بسیاری از مردم از طریق افزایش قیمت‌ها در بازار ارز و متعاقبا افزایش قیمت در سایر بازارها، متضرر خواهند شد و در نهایت هم مانند بسیاری دیگر از عملکردهای اقتصادی دولت، در این میان سود تصمیمات نادرست و رانت‌جویی‌های موجود به جیب عده‌ای خاص و دود آن به چشم مردم خواهد رفت.