با حواله کردن کنترل نوسانات به سه ماه پایانی سال
بانک مرکزی برای کاهش نرخ ارز به پتروشیمیها متوسل شد!
رئیس کل بانک مرکزی پس از گذشت دو ماه از افزایش نوسانات در بازار ارز، گفت: در سه ماه پایانی سال با عرضه ارز محصولات پتروشیمی و ارز بانک مرکزی نرخ ارز کاهش مییابد.
به گزارش فارس، ولیالله سیف در حاشیه همایش سالانه انجمن حسابداری ایران، درخصوص جلسه با صادرکنندگان محصولات پتروشیمی، اظهارداشت: برنامه و هدف بانک مرکزی اطمینان از انضباط ورود ارز حاصل از صادرات غیرنفتی به بازار و رفع کمبودها است و به همین دلیل از صادرکنندگان محصولات پتروشیمی خواستیم برنامه عرضه ارز به بازار را از قبل به بانک مرکزی اعلام کرده و برهمان اساس عمل کنند.
سیف با تاکید بر اینکه بانک مرکزی هیچ اصرار و توصیهای خارج از توان این صادرکنندگان ندارد، گفت: ما فقط به دنبال این هستیم که نحوه عرضه ارز آنها مشخص باشد تا در مواقع خاص بانک مرکزی بتواند کمبودهای عرضه را تامین کند و نوسانات ارزی کاهش یابد.
وی بدون اشاره به افزایش 700 تومانی نرخ ارز نسبت به زمان روی کار آمدن دولت یازدهم، ادامه داد: فکر میکنم یکی از دستاوردهای جدی دولت یازدهم ثباتی است که در بازار ارز ایجاد شده و اگر روند قیمت ارز از سال 92 تاکنون را بررسی کنید میبینید که تقویت نرخ دلار نسبت به متغیرهای اقتصادی و تغییرات قیمت سایر ارزها زیاد نبوده است.
علیرغم اینکه دلار مدتی است در نزدیکی 4 هزار تومان نوسان میکند، سیف با بیان اینکه بخشی از رشد قیمت دلار ناشی از تقویت این ارز در برابر سایر ارزها است و هر سال تقاضاهای فصلی موجب افزایش مقطعی نرخ ارز میشود، افزود: در سه ماه پایانی سال به دلیل عرضه ارز محصولات پتروشیمی و ارز بانک مرکزی نرخ ارز کاهش مییابد.
پیشنیازهای
تکنرخی شدن ارز!
رئیس کل بانک مرکزی در پاسخ به سؤالی مبنی بر یکسانسازی نرخ ارز تا پایان سال، گفت: بارها عرض کردهام که یکسانسازی نرخ ارز یکی از اقداماتی است که قطعا باید انجام شود اما اجرایی شدن آن پیشنیازهایی دارد که یکی از این پیش نیازها وجود کانالهای بانکی بینالمللی است تا دسترسی بانکهای کشور را به منابع ارزی میسر کند و سیستم بانکی را نسبت به عکسالعملهای بازار تجهیز کند.
رئیس کل بانک مرکزی سؤال خبرنگاران مبنی بر اینکه قرار بود یکسانسازی ارز تا پایان سال اجرا شود، را بیپاسخ گذاشت و از حلقه خبرنگاران خارج شد.
گفتنی است سیف قبلا گفته بود که نرخ ارز تا پایان امسال تکنرخی میشود ولی الان که 3 ماه به پایان وعده وی باقی مانده است شرط جدیدی برای تکنرخی شدن ارز مطرح میکند و این اتفاق را به تأمین ارز از طریق روابط بینالمللی منوط میکند.
ناکامی در تحصیل
درآمدهای نفتی
اظهارات رئیس کل بانک مرکزی بطور غیرمستقیم بیانگر ناکام بودن دولت در عملی کردن وعدههای خود درباره فروش نفت در پسابرجام است. دولت پیش از این ادعا میکرد با رفع تحریمهای بینالمللی موانع فروش نفت ایران برداشته شده و دیگر مشکل فروش و درآمد نفتی نخواهیم داشت.
وقتی هم منتقدان میگفتند با فرض افزایش تولید و صادرات، پول فروش نفت به دست ایران نمیرسد، باز هم دولت در اینباره پاسخ روشنی نمیداد. اما صحبتهای اخیر سیف مبنی بر لزوم «وجود کانالهای بانکی بینالمللی» به عنوان «پیشنیازهای» عمل به وعده ارز تک نرخی نشان میدهد دولت نتوانسته به واسطه برجام، پول نفت را به کشور بازگرداند.
همچنین توسل رئیس کل بانک مرکزی به پتروشیمیها از یک سو و ارز سوی دیگر موکول کردن کاهش نرخ ارز به سه ماه پایانی سال، نشان از ضعف شدید بانک مرکزی در کنترل بازار ارز دارد، چرا که بانک مرکزی به عنوان متولی اصلی بازار پولی کشور باید به سرعت نوسانات این بازار را مدیریت کند نه اینکه پس از گذشت بیش از دو ماه از شدت گرفتن نوسانات، حل مشکل را به سه ماه پایانی سال آن هم با تکیه بر منابع ارزی پتروشیمیها حواله کند.
البته همه این تحلیلها با فرض عدم تمایل بانک مرکزی برای افزایش قیمتها در بازار ارز صورت میگیرد در حالی که به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، تک نرخی شدن ارز در این دولت بعید است و اساسا دولت خود مایل به افزایش قیمت ارز بویژه دلار است تا با این حربه و تبدیل ارزهای خود به ریال، درآمدهایش را افزایش داده و بخشی از کسری بودجه خود را جبران کند.
بنابراین علیرغم وعدههای سیف که همین هفته گذشته از کاهش ارز سخن گفته بود و دیروز این کاهش را به سه ماه پایانی سال حواله کرده، دلار بالای 3 هزار و 900 تومان قرار گرفته و در این کانال تثبیت شده است و بعید است به میزان قابل توجهی کاهش یابد.