kayhan.ir

کد خبر: ۳۹۷۵۳
تاریخ انتشار : ۱۷ اسفند ۱۳۹۳ - ۲۲:۲۸
علی رغم بلوف اوباما درباره ترک مذاکرات

جان کری: اوباما بر توافق با ایران اصرار دارد

در حالی که رئیس جمهور آمریکا مدعی است در صورت نرسیدن به توافق مورد نظر، مذاکرات را ترک خواهند کرد، جان کری از اصرار اوباما بر امضاء توافق هسته‌ای با ایران خبر می‌دهد.

رئیس جمهوری آمریکا در مصاحبه با شبکه سی بی‌اس گفت که اگر به توافق قابل قبول با ایران نرسیم واشنگتن مذاکرات را رها خواهد کرد.
وی افزود: هرگونه توافق هسته‌ای باید به قدرتهای غربی این قابلیت راستی آزمایی را بدهد که مطمئن شوند ایران به سلاح هسته‌ای دست پیدا نخواهد کرد و اگر ایران تمرد کرد قدرتهای غربی وقت کافی برای واکنش را داشته باشند.
اوباما تاکید کرد که اگر قرار باشد به چنین توافقی نرسیم پس ما آن را نمی‌خواهیم.
بلوف اوباما درباره ترک مذاکرات در حالی است که وزیر خارجه وی از اصرار رئیس جمهور آمریکا از توافق با ایران خبر می‌دهد.
 منابع دیپلماتیک در پاریس اعلام کردند که «جان کری» وزیر خارجه  آمریکا درجریان جلسه خود با «بولس مطر» اسقف بیروت در پایتخت فرانسه پیامی را تقدیم وی کرد. کری در پاریس به «بشار پطروس راعی» اسقف مارونی‌های لبنان اطمینان داد که واشنگتن  نسبت به برگزاری انتخابات جدید در لبنان طی ماه‌های آتی و پس از دستیابی به توافق هسته‌ای با ایران خوشبین است.
به گزارش تسنیم، روزنامه المستقبل به نقل از منابع دیپلماتیک اعلام کرد جان کری در جلسه خود با اسقف مطر توضیح داده که باراک اوباما بر امضاء توافق هسته‌ای با ایران اصرار داشته و تاکید دارد که این توافق به سود آمریکا، منطقه و خاورمیانه است. واشنگتن معتقد است که احتمال زیادی برای امضای یک توافق هسته‌ای با تهران وجود دارد.
طبق گزارش‌های اخیر کری تایید کرد که عربستان از محتوای مذاکرات هسته‌ای و جزئیات توافقی که آمریکا به دنبال دستیابی به آن است اطلاع دارد.
در همین حال، «سی ان ان» نیز در گزارشی نوشت: آمریکا به رابطه سازنده با ایران برای رسیدن به خاورمیانه باثبات نیاز دارد.
 کاخ سفید: درباره توافق به کشورهای زیادی تعهد داده‌ایم
«جان کری» وزیر خارجه آمریکا به همراه «لوران فابیوس» وزیر خارجه فرانسه در کنفرانسی خبری در پاریس شرکت کردند و به اظهار نظر درباره مذاکرات هسته‌ای با ایران پرداختند.
وزیر خارجه آمریکا در این کنفرانس گفت:ما خواهان توافقی مستحکم و پایدار با ایران هستیم. تهران باید درک کند که برنامه‌های هسته‌ای این کشور باید صلح آمیز باشد. ما به کشورهای زیادی تعهد دادیم که به توافق هسته‌ای خوب و قابل قبول با ایران برسیم.
کری افزود:به دنبال دستیابی فوری به هر توافقی نیستیم،ولیکن باید به یک توافق درست دست یابیم.
«لوران فابیوس» وزیر خارجه فرانسه نیز در این کنفرانس خبری مدعی شد: ما نیازمند این هستیم که یک سال آزمایشی را برای اجرای توافق هسته‌ای تعیین کنیم تا بعد از آن موضعمان را مشخص کنیم.
فابیوس افزود: هنوز اقداماتی در زمینه دوره مورد نظر باید انجام شود. ما به ضمانت نیاز داریم و شفافیت مورد نیاز است.
 پر رنگ شدن نقش فرانسه و تکرار توافق ژنو!
پایگاه خبری «عاروتص شوع» به نقل از یک دیپلمات فرانسوی گزارش داد که رئیس جمهوری فرانسه ممکن است توافق هسته‌ای جامع را امضا نکند.
این پایگاه صهیونیستی به نقل از وی نوشت: فرانسوا اولاند رئیس جمهوری و لوران فابیوس وزیر خارجه احتمال دارد از امضا توافق هسته‌ای با ایران خودداری کنند اگر تعداد سانتریفیوژهای ایران به میزانی که الان وجود دارد باقی بماند.
به گفته این منبع فرانسوی، پاریس از مذاکرات تهران و واشنگتن و امتیازاتی که آمریکا به ایران داده است راضی نیست.
فابیوس پیش از این گفته بود که حجم تعهدات، بازرسی‌ها و دوره زمانی تعهداتی که ایران پذیرفته همچنان کافی نیست، هرچند که مذاکرات پیشرفت‌هایی هم داشته است.
در مذاکرات هسته‌ای یک‌سال و نیم اخیر، تیم مذاکره‌کننده ایرانی سعی کرده که ابتدا طرح اولیه توافق را با آمریکا در جلسات متعدد دو جانبه جمع بندی کرده و در نهایت در جمع کشورهای 1+5 به بحث بگذارد تا توافق اولیه ایران و آمریکا به توافق نهایی همه طرف‌ها منجر شود، رویکردی که البته موجبات دلخوری برخی طرف‌های حاضر در مذاکرات را نیز به دنبال داشته است.
با این حال در سال گذشته، در دور نهایی مذاکرات مقدماتی که به امضا توافق ژنو ختم شد، فرانسه در یک تقسیم کار کاملا آشکار در جلسه مشترک 1+5 طرح اولیه مورد توافق ایران و آمریکا را نپذیرفت تا بر این اساس امکان دریافت امتیازاتی بیش از آنچه در جلسات مشترک ایران و آمریکا به تصویب رسیده بود، برای آمریکا و غرب فراهم شود، تاکتیکی که البته جواب داد و موجبات افزایش سطح امتیازات طرف مقابل شد.
در همین حال به نظر می‌رسد فابیوس در آخرین ماه‌های باقیمانده به پایان مهلت تمدید توافق، نقش مشابهی را برای خود در نظر گرفته است، چنانکه  وزیر امور خارجه  و رئیس جمهور فرانسه نسبت به مذاکرات اخیر ظریف و کری واکنش نشان دادند و فابیوس در این باره گفت: تعهدات ایران (برای توافق جدید) به گروه 1+5 کافی نبوده و به کار بیشتری نیاز است.
پیش از این «جفری گلدبرگ» روزنامه‌نگار سرشناس و نزدیک به رژیم صهیونیستی گفته بود که «لوران فابیوس»  وزیر خارجه فرانسه در مذاکرات هفته‌های آتی بین ایران و گروه 1+5 نقش «بنیامین نتانیاهو»، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی را ایفا خواهد کرد.
 پایان تونل مذاکرات
به گزارش فارس، «فیلیپ هاموند» وزیر خارجه انگلیس نیز پس از پایان نشست پاریس که با موضوع مذاکرات هسته‌ای با ایران برگزار شد، این نشست را «سازنده» توصیف کرد.
هاموند مدعی شد: ما تنها در صورتی به توافق با ایران می‌رسیم که این کشور حداقل زمان گریز هسته‌ای مورد نظر ما را رعایت کند.
وی افزود: ایران باید به منظور نیل به توافقی که برای همه ما کارساز باشد، اقدامات بیشتری انجام دهد.
همچنین «وانگ یی» وزیر خارجه چین نیز ضمن بیان اینکه مذاکرات ایران و 1+5 به مرحله حساسی رسیده است، اعلام کرد که کشورش تمامی طرفین مذاکره را ترغیب می‌کند تا به منظور تسهیل تصمیمات مهم سیاسی در خصوص موضوع هسته‌ای ایران با یکدیگر همکاری کنند.
وی تصریح کرد: به انتهای تونل مذاکرات نزدیک شده‌ایم.
 ارائه طرح ضد ایرانی
 از سوی سناتور فاسد
شبکه تلویزیونی سی‌ان‌ان در گزارشی اعلام کرد که «رابرت منندز» سناتور دموکرات آمریکایی توسط دستگاه قضایی این کشور به فساد مالی متهم شده که در ازای دریافت مبالغی از یکی از دوستانش با سوء استفاده از سمتش به عنوان نماینده کنگره کارهایی در راستای تامین منافع مادی وی انجام داده است.
به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی بلومبرگ، «ادم شارون» سخنگوی «رابرت منندز» سناتور دموکرات «نیوجرسی» و یکی از نویسندگان یکی از طرح‌های ضدایرانی تصریح کرد که منندز همچنان تلاش خود را به کار می‌گیرد تا لایحه تحریم‌ها علیه ایران را در کنگره پیش برد.
طبق این گزارش منندز در صدد است تا علیرغم آنکه به فساد مالی متهم شده، به کار خود برای اعمال تحریم‌های بیشتر علیه ایران در صورت شکست مذاکرات هسته‌ای و همچنین کمک به کنگره برای تصویب لایحه نظارت کنگره بر هرگونه توافق نهایی با ایران ادامه دهد.
 ایران، بهانه اسرائیل برای انحراف از مسئله فلسطین
هیئت سردبیری روزنامه نیویورک‌تایمز در یادداشتی، با انتقاد از تلاش‌های صورت گرفته برای تصویب طرح‌های مخالف توافق هسته‌ای، نوشته است که اگر طرح بازبینی توافق هسته‌ای با ایران در کنگره تصویب شود، اعتبار رئیس‌جمهور آمریکا در مذاکرات، زیر سوال می‌رود.
در ادامه یادداشت فوق آمده است: ایران بهانه اسرائیل برای انحراف از مسئله فلسطین است.
همچنین شورای اروپایی روابط خارجی (اندیشکده وابسته به اتحادیه اروپا) در گزارشی از تغییر تمرکز مخالفان مذاکرات هسته‌ای ایران از مسائل هسته‌ای به دیگر موضوعات خبر داد و نوشت: اخلالگران توافق اکنون به دنبال انحراف در موضوع مذاکرات از مسائل هسته‌ای به چانه‌زنی بزرگ بر سر تک تک اختلافات با ایران هستند از حزب‌الله گرفته تا مسائل حقوق بشری.
به گزارش تسنیم، روزنامه وال استریت ژورنال در گزارشی نوشت پس از تعویق لایحه رأی‌گیری درباره قانون نظارت بر توافق هسته‌ای احتمالی بین ایران و گروه ۱+۵ تعداد ۶۴ سناتور حامی این لایحه هستند؛ اما هنوز  به 67 رای که وتوی باراک اوباما را بی‌اثر می‌کند نرسیده است.