در گزارشی مطرح شد
روایت گاردین از بیاعتمادی ایران به آمریکا
سرویس سیاسی-
گاردین در گزارشی مدعی بیاعتمادی شدید تیم مذاکرهکننده ایرانی نسبت به تضمین آمریکا در صورت عدم اجرای تعهداتش شد.
روزنامه گاردین چاپ لندن در گزارشی به بررسی این موضوع پرداخت که ایرانیان معتقدند چه تضمینی وجود دارد که واشنگتن مانند گذشته زیر توافق احتمالی هستهای با ایران نزند؟
گاردین در این گزارش اظهار داشت: محمد امرسی، عضو هیئت مشاوران مرکز ویلسون، یک اندیشکده در واشنگتن، گفت: «از دیدگاه ایران، پیامهای متناقضی در شبکههای اجتماعی و مصاحبهها درباره خواسته ایالات متحده برای حذف کامل برنامه هستهای ایران منتشر شده بود، در حالی که اصلاً این چیزی نبود که عراقچی با آن موافقت کرده باشد، بنابراین نخستین اطمینان این بود که اهداف ایالات متحده گسترش نیافته است. اگر او این اطمینان را دریافت نکرده بود، احتمالاً کل مذاکرات به سرعت خاتمه مییافت و بلافاصله پایان میگرفت.»
این روزنامه افزود: در خصوص تضمینها، ایران معتقد است تنها توافق امن، پیمانی است که به تصویب کنگره آمریکا برسد، اما به عراقچی گفته شد که هیچ تضمینی وجود ندارد که ترامپ بتواند چنین توافقی را از کنگره عبور دهد، با توجه به قدرت نفوذ دیدگاههای طرفدار اسرائیل در آنجا.
در ادامه این گزارش آمده است: گزینه دیگر این است که ایالات متحده موافقت کند در صورت خروج واشنگتن از توافق، خسارتهای تهران را جبران کند. ایرانیها پیش از این ایده جریمه مالی را مطرح کرده بودند، اما نبود سازوکار اجرائی در غیاب یک پیمان، همچنان مسئلهساز باقی مانده است. گزینه سوم در صورت نقض تعهد از سوی آمریکا این است که به روسیه اختیار داده شود تا ذخایر اورانیوم غنیشدهای را که تحویل داده شده بود، به تهران بازگرداند؛ بهگونهای که اطمینان حاصل شود ایران طرفی نیست که به دلیل عدم پایبندی مجازات میشود. گاردین همچنین خاطرنشان کرد: چنین ترتیبی ممکن است نقش محوری به روسیه در روابط آینده ایران و آمریکا بدهد و آلمان، فرانسه و بریتانیا، تضمینکنندگان کنونی توافق ۲۰۱۵ را کنار بزند. نه ایران و نه آمریکا خواهان نقش عمدهای برای سازمان ملل در آینده نیستند.
دانیل دی پتریس: ایران در سیاست خارجی عملگراست و مذاکره را منتفی نمیداند
پتریس، ستوننویس روزنامه شیکاگو تریبیون، گفت: یکی از کلیشههای قدیمی و نادرست این است که نمیتوان با ایران در هیچ زمینهای مذاکره کرد.
وی افزود: اما تاریخ عکس آن را نشان میدهد. حکومت ایران درواقع رویکردی بسیار عملگرایانه در سیاست خارجی خود دارد، اوضاع ژئوپلیتیکی پیشرویش را بهخوبی درک میکند و همواره تمام گزینهها - از جمله دیپلماتیک - را روی میز نگه میدارد.
پتریس خاطرنشان کرد: البته این به این معنا نیست که مذاکرات ایران و آمریکا حتماً به نتیجه میرسد، اما نشان میدهد که مقامهای ایرانی حاضرند تا حدی امتیاز بدهند که امتیاز بگیرند.
وی درباره مذاکرات عراقچی و ویتکاف تصریح کرد: به نظر میرسد اوضاع رو به جلو است. نمیتوانم بگویم چه موضوعاتی بحث شده، اما دستکم زمینه کافی برای ادامه گفتوگوها در هفته آینده وجود دارد. ستوننویس روزنامه شیکاگو تریبیون با اشاره به سه نکته قابل توجه در خصوص مذاکرات گفت: یک مذاکره موفق معمولا به این معناست که هر دو طرف با دستاوردهایی از میز مذاکره برمیگردند اما هیچکدام همه خواستههای خود را بهدست نمیآورند.
وی ادامه داد: این دقیقا همان اتفاقی بود که در مذاکرات برجام افتاد. به نظر من، کاملا روشن است که ایرانیها مایلاند به شرایط برجام یا مشابه آن بازگردند، اما اینکه آیا این برای دولت ترامپ کافی خواهد بود، سؤالی بزرگ است.
پتریس افزود: در اطراف ترامپ، جریانات رقیب وجود دارند که اهداف متفاوتی را دنبال میکنند. بدیهی است که این بحث داخلی باید پیش از ورود به بحثهای ماهوی با ایرانیها تعیین تکلیف شود.
وی تأکید کرد: یکی از عواملی که میتواند همه روند را متوقف کند، مطالبه ایران برای تضمین بقای رفع تحریمهاست.
ستوننویس روزنامه شیکاگو تریبیون توضیح داد: ایران انتظار دارد که واشنگتن اطمینان بدهد رفع تحریمها در بلندمدت ادامه خواهد داشت؛ یعنی ترامپ یا رئیسجمهور بعدی آمریکا دوباره از توافق خارج نشود و تحریمها را بازنگرداند.
وی تصریح کرد: جای تعجبی نیست که تهران چنین خواستهای دارد؛ دوره بایدن هم همین مطالبه مطرح بود و ایران نمیخواهد بار دیگر از آمریکا ضربه بخورد.
پتریس ادامه داد: اما همان مشکل دوره بایدن همچنان پابرجاست: از لحاظ حقوقی، دولت ترامپ نمیتواند تضمین کند که هر توافقی در آینده از سوی رئیسجمهوری دیگر ادامه پیدا کند.
وی خاطرنشان کرد: حتی معاهدههایی که در سنا تصویب شدهاند هم بینقص نیستند.
ستوننویس روزنامه شیکاگو تریبیون با اشاره به واکنشهای داخلی آمریکا گفت: هرچه مذاکرات هستهای پیشرفت بیشتری کند، صدای تندروهای ضدایران در واشنگتن در مخالفت با توافق احتمالی بلندتر میشود.
پتریس افزود: همین حالا هم این سناریوی آشنا تکرار میشود، در حالی که اصلاً هنوز به مسائل اصلی پرداخته نشده
است.
وی هشدار داد: ترامپ هم در برابر فشار بیرونی مصون نیست؛ نتانیاهو نیز به کرات اعتراض و فشار خواهد آورد و ترامپ هم برای متوقف کردن هر توافقی که به معنای تسلیم کامل ایران نباشد، مشاورانش را راهی کنگره خواهد کرد.
ستوننویس روزنامه شیکاگو تریبیون در پایان تأکید کرد: ترامپ باید خود را برای همه این مسائل آماده کند. هنوز در روزهای اول قرار داریم.