یک اندیشکده غربی خواستار شد
اتحادیه اروپا به این 5 دلیل باید از آمریکا انتقام بگیرد
سرویس خارجی-
با وجود عقبنشینی دونالد ترامپ از یکسری از تعرفههای خود، اندیشکده بلژیکی بروگل میگوید که قاره سبز به پنج دلیل باید از آمریکا انتقام بگیرد.
جنگ تعرفهای ترامپ جدای از تاثیرات بسیار مخرب بر اقتصاد آمریکا، متحدین سنتی واشنگتن را نیز در آسیا و اروپا از این کشور دور کرده است. گزارشها حاکی است طی روزهای اخیر مقامات دولت چین تلاش گستردهای را برای تشکیل ائتلاف با اروپا و کشورهای آمریکای لاتین مثل برزیل برای مقابله با جنگ تعرفهای ترامپ آغاز کردهاند. در کشورهای غربی نیز موج ضدآمریکایی بیسابقهای شکل گرفته و بسیاری خواهان مقابله با این جنگ تعرفهای و حتی تحریم کالاهای آمریکایی هستند. حالا یک اندیشکده در اروپا خواهان «انتقام اروپا از آمریکا» شده است. اندیشکده بلژیکی «بروگل» نوشته: «اروپا این جنگ تجاری را انتخاب نکرده و علاقهای به آن ندارد، اما نمیتواند تعرفههای ترامپ را بدون پاسخ تحمل کند.» در ادامه این مطلب میخوانیم: «تعرفههای رئیسجمهور ترامپ یک اشتباه تاریخی در سیاست اقتصادی است که بیش از تقریباً همه شرکای تجاریاش به آمریکا آسیب وارد میکند. حتی با کاهش تعرفههای جدید در 9 آوریل (20 فروردین)، تعرفه آمریکا بر اتحادیه اروپا همچنان در سطح بسیار بالای 10 درصد وجود دارد و برای خودروها، فولاد و آلومینیوم حتی بیشتر است. اتحادیه اروپا با اقدامات متقابل در مورد مالیاتهای فولاد و آلومینیوم آمریکا موافقت کرده است. حتی قبل از عقبنشینی ترامپ، برخی منطق پشت پاسخ تعرفهای به او را زیر سؤال برده بودند. این کار هزینههای جنگ تجاری را برای اروپا افزایش میدهد، اما ردِّ آن یک اشتباه جدی خواهد بود. هزینههای پاسخ متقابل، کوتاهمدت است که اروپا باید برای پیشبرد اهداف استراتژیک خود حاضر به پرداخت آن باشد.»
به گفته تحلیلگر این اندیشکده، پنج دلیل برای پاسخ تعرفهای قاره سبز به آمریکا وجود دارد که شامل این موارد میشود: ایجاد شرایط برای رفع خسارات، جلوگیری از تشدید بیشتر جنگ تعرفهای، نشان دادن توانایی مقاومت، نشان دادن توانایی رهبری و... تقویت جایگاه مذاکره. این گزارش میافزاید: «برخی نگران هستند که جنگ تجاری به یک مارپیچ تشدید تنش وارد شود. اما این ایده که پاسخ تعرفهای، به تعرفههای بیشتر منجر میشود درحالی که عدم تلافی چنین نتیجهای ندارد، سادهلوحانه به نظر میرسد. برای ترامپ، تعرفهها ابزاری است که در سیاست خارجی خود انتخاب کرده است. مشاور ارشد اقتصادی او نیز آنها را به عنوان راهی برای پرداخت هزینههای تأمین امنیت آمریکا توسط کشورها مطرح میکند. تعرفهها بر محصولات کلیدی مانند داروها هنوز اعلام نشده است. اگر هزینههای مربوط به تعرفهها به اندازه کافی بالا نباشد، بارها و بارها استفاده خواهند شد.»
باد به پرچم چین میوزد
«یورونیوز» هم در مطلبی با اشاره به پسلرزههای تعرفهای آمریکا و تلاش اتحادیه اروپا برای نزدیکتر شدن به چین بهمنظور مقابله با چالشهای تجاری کنونی، به امکان تعامل بروکسل و پکن در نتیجه فشارهای رئیسجمهوری آمریکا پرداخته است. در گزارش «یورونیوز» با اشاره به «لرزههای شدیدی که از زمان روی کار آمدن دوباره ترامپ به کاخسفید در سراسر جهان پدید آمده است» نوشت: «این امر کشورهای سراسر جهان را مجبور به ارزیابی مجدد ائتلاف و دشمنیها کرده است. بهویژه وضع تعرفهها که بسیاری از دولتها را نگران فروپاشی یک شبه جریانهای تجاری کرده است که در طول دهههای گذشته بر آن تکیه شده بود. در این میان اتحادیه اروپا که مشمول ۱۰ تعرفه پایه و ۲۵ درصد تعرفه بر آلومینیوم و فولاد و خودرو شده، به دنبال ایجاد فرصتهای اقتصادی است تا بتواند شوک حاصل از سیاستهای تجاری ترامپ را خنثی کند.» در ادامه گزارش یورونیوز آمده: «چین به لطف طبقه متوسط گستردهای که به طور فزایندهای رو به ثروتمندتر شدن است و توان خرید کالاهای ساخت خارج را دارد، یک شریک تجاری پرسود است که میتواند برای شرکتهای اروپایی مشتریان جدید و سرمایهگذاری تازه فراهم کند. بر اساس گزارش اداره آمار اروپا، آمریکا در سال ۲۰۲۳، بزرگترین مقصد کالاهای ساخت اتحادیه اروپا (۵۰۱.۹ میلیارد یورو) بود و پس از آن چین (۲۲۳.۵ میلیارد یورو) قرار داشت. در مقابل چین نیز پس از ایالات متحده (۳۴۶.۷ میلیارد یورو) بیشترین کالا را به این بلوک (۵۱۶.۲ میلیارد یورو) وارد کرده است. یورونیوز از قول یک دیپلمات اروپایی میافزاید: «اتحادیه اروپا میخواهد و باید به عنوان یک شریک قابل اعتماد در جهان دیده شود. به همین دلیل گفتوگوها با چین در حال پیشرفت است، زیرا چین به گونهای دیگر به ما نگاه میکند. من فکر نمیکنم رویکرد اروپا نسبت به چین کاملا تغییر کرده باشد، اما وضعیت در حال تغییر است.»
کالاهای چینی در راه اروپا
برخی نیز بر این باورند که نزدیکی اروپا به چین در نهایت به ضرر اروپا تمام خواهد شد. شبکه خبری فرانس۲۴ در همین راستا ضمن اشاره به «تشدید جنگ تعرفهای میان چین و آمریکا»، این امکان را مطرح کرده است که «کالاهای ساخت چین از این به بعد به جای ورود به بازار آمریکا، وارد اروپا میشوند و صنعت آن را تحتالشعاع قرار میدهند.» به گزارش ایرنا از این شبکه خبری دولتی فرانسه، «تعرفههای ترامپ میتواند چین را وادار کند محصولات بیشتری در اروپا بفروشد، حتی اگر چنین چیزی با کاهش قیمت همراه باشد. برخی تحلیلگران میگویند که چنین وضعیتی میتواند صنایع اروپا را که در حال رقابت با چین هستند، تضعیف کند. به گفته برخی تحلیلگران، جنگ تجاری که توسط ترامپ به راه افتاده، میتواند تجارت جهانی را مختل کند و بدین ترتیب ممکن است اروپا شاهد غرق شدن بازارهای خود از محصولات چینی باشد.» فرانس ۲۴ استدلال میکند: اروپا اگرچه ممکن است در نتیجه تعلیق ۹۰ روزه تعرفههای ترامپ احساس آرامش پیدا کرده باشد، اما این معافیت موقت شامل چین نشده و ۱۴۵ درصد مالیات بر کالاهای چینی ادامه دارد. از همینرو سؤالی که ممکن است برای اروپا مطرح شود این است غول آسیایی که ذخایر خود را پیش از این به بازار آمریکا میفروخت، اکنون کجا تخلیه خواهد کرد؟ براساس این گزارش امانوئل ماکرون رئیسجمهوری فرانسه روز پنجشنبه نسبت به وقوع چنین خطری هشدار داد و گفت: «اتحادیه اروپا باید پیامدهای غیرمستقیم تصمیمهای ترامپ را در نظر بگیرد. تعرفهها بر چین بسیار زیاد است. این خطر بالقوه وجود دارد که برخی از این کالاها به سمت اروپا بیایند که به وضوح بر اقتصاد ما تاثیر میگذارد و بخشها و بازارهای خاص را برهم میزند» وی سپس از اتحادیه اروپا خواست تا از خود در برابر جریانهای کشورهای ثالث محافظت کند.
استقرار ارتش آمریکا در مرز مکزیک
خبر دیگر از آمریکا این که در ادامه سیاستهای سختگیرانه دونالد ترامپ علیه مهاجرت غیرقانونی، رئیسجمهور آمریکا با صدور فرمانی، به نیروهای نظامی آمریکا اختیار داد تا مستقیماً در کنترل مرز جنوبی این کشور با مکزیک مداخله کنند. این فرمان در قالب یادداشتی خطاب به وزرای کشور، دفاع، امنیت داخلی و کشاورزی آمریکا صادر شده و عنوان آن «ماموریت نظامی برای مهر و موم کردن مرز جنوبی آمریکا و دفع تهاجمات» است. این اقدام به نیروهای مستقر اجازه میدهد تا مهاجران غیرمجاز را بازداشت کرده و تا زمان تحویل به نیروهای مهاجرتی در بازداشت نگه دارند. گزارشها حاکی است «پیت هگزث»، وزیر دفاع این کشور موظف شده ظرف ۴۵ روز ارزیابی اولیهای از اجرای این طرح ارائه دهد. همچنین، او میتواند در هر زمان وسعت اراضی مشمول این فرمان را گسترش دهد.