kayhan.ir

کد خبر: ۳۰۸۲۹۴
تاریخ انتشار : ۱۸ فروردين ۱۴۰۴ - ۲۱:۱۵

پهپادی که روابط 4 کشور را به هم ریخت!

 
 
سه کشور «مالی»، «نیجر» و «بورکینا فاسو» اعضای ائتلاف ساحل غربی آفریقا، در واکنش به سرنگون شدن یک فروند پهپاد شناسایی مالی توسط ارتش الجزایر، سفیران خود را از الجزیره 
فرا خواندند. 
وزیر امنیت مالی با قرائت بیانیه‌ای از تلویزیون ملی این کشور اعلام کرد که الجزایر هفته گذشته یک فروند پهپاد شناسایی مالی را سرنگون کرده و لاشه پهپاد ۹.۵ کیلومتر جنوب مرز دو کشور پیدا شده است. وی تاکید کرد دولت مالی با قطعیت کامل به این نتیجه رسیده است که الجزایر در یک اقدام خصمانه از پیش‌ طراحی شده اقدام به سرنگونی پهپاد نیروهای مسلح مالی کرده است. 
سه کشور ائتلاف نظامی منطقه ساحل غربی آفریقا- مالی‌، نیجر و بورکینا فاسو- در بیانیه مشترکی اعلام کردند که «این اقدام غیرمسئولانه رژیم الجزایر را با قاطعیت محکوم می‌کنند.» 
این سه کشور خاطرنشان کردند که اقدام الجزایر نقض قوانین بین‌المللی بوده و مغایر با روابط تاریخی و برادرانه بین مردم کنفدراسیون ائتلاف کشورهای ساحل و مردم الجزایر است. این کشورها اواخر وقت یکشنبه در بیانیه مشترکی اعلام کردند که سفیران خود را برای رایزنی از الجزیره 
فرا می‌خوانند. مالی همچنین از قصد خود برای شکایت از الجزایر درباره این رویداد خبر داد. 
وزارت دفاع الجزایر روز اول ‌آوریل (سه‌شنبه ۱۲ فروردین) اعلام کرده بود که ارتش این کشور «یک پهپاد شناسایی نظامی» را پس از نقض حریم هوائی این کشور شمال آفریقا سرنگون کرده ‌اما جزئیات بیشتری از این رویداد را اعلام نکرد. ارتش مالی در آن زمان اعلام کرده بود که یک هواپیمای بدون سرنشین این کشور در هنگام انجام عملیات شناسایی سقوط کرده است. ژنرال «عبدالله مایگا» نخست‌‌وزیر مالی با انتشار بیانیه‌ای در صفحات اجتماعی وزارت امور خارجه این کشور، ادعای دولت الجزایر درخصوص نقض حریم هوائی آن کشور را رد کرد و افزود: این اقدام ثابت می‌کند که رژیم الجزایر از تروریسم بین‌المللی حمایت می‌کند. 
به گزارش ایرنا‌، این رویداد در حالی است که تنش‌ها بین الجزایر و همسایگان جنوبی آن از جمله مالی رو‌به افزایش بوده است. دولت‌های نظامی در سه کشور مالی، نیجر و بورکینا فاسو در شهریور ۱۴۰۲ یک پیمان امنیتی جدید موسوم به «ائتلاف کشورهای ساحل» امضا کردند و سال گذشته نیز از «جامعه اقتصادی غرب آفریقا» (اکوواس) خارج شدند. با این حال آسوشیتدپرس به نقل از برخی تحلیلگران امور منطقه گزارش داد که بعید است تنش‌ بین این کشورها با الجزایر از حد جنگ لفظی فراتر برود چرا که دولت مالی منطقه سقوط پهپاد را در کنترل خود ندارد و لاشه پهپاد نیز به دست گروه‌های مخالف افتاده و دولت «باماکو» قادر به انجام تحقیقات کاملی درباره این حادثه نیست. الجزایر در گذشته به عنوان میانجی اصلی در مناقشه بیش از یک دهه‌ای بین دولت مالی و شورشیان «طوارق» عمل می‌کرد اما در پی کودتای نظامی سال‌های ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ و قدرت‌گیری نظامیان در کشور مالی، این دو کشور همسایه از هم فاصله گرفته‌اند.