تحریمهای آمریکا کارایی ندارد 65 سال است منتظر فروپاشی کوبا هستیم
«استفان والت» نظریهپرداز برجسته روابط بینالملل در یادداشتی که «فارینپالیسی» آن را منتشر کرده است، نوشت: تحریمهای آمریکا علیه سایر کشورها کارایی خود را از دست داده است.
آمریکا در جعبه ابراز خود غیر از تحریم سلاح دیگری ندارد و در مواجهه با دولتها و گروههایی که در راستای منافع واشنگتن عمل نمیکنند به اولین ابزاری که متوسل میشود تحریم است. دولتهای آمریکا طی دهههای گذشته هزاران تحریم علیه ایران، کوبا، کرهشمالی، روسیه، سوریه و گروهها و سازمانهایی مثل حزبالله، حماس، انصارالله و... وضع کرده است، تحریمهایی که البته کارایی و کارآمدی ندارد. «استفان والت» استاد روابط بینالملل دانشگاه هاروارد نیز در مطلبی که نشریه فارینپالیسی آن را منتشر کرده است با اشاره با ناکارآمدی تحریمها نوشته است: آیا آمریکا روزی استفاده بیش از حد از ابزار تحریمهای اقتصادی را متوقف خواهد کرد؟ زمانی که سیاستگذاران آمریکایی از دست کسی خشمگین میشوند، یا صرفاً میخواهند کاری کرده باشند، اولین کاری که به ذهنشان میرسد توقیف برخی داراییهای خارجی، محدود کردن روابط تجاری، مسدود کردن دسترسی دشمن به بازارهای مالی بینالمللی یا اعمال محدودیتهای مسافرتی بر برخی مقامهای خارجی است. زمانی که استفاده از زور گزینه جذابی بهشمار نمیرود، معمولا وضع تحریم، اقدامی برای خالی نبودن عریضه به تلقی میشود، حتی وقتی همه میدانند که تحریم کوچکترین تغییری در رفتار دولت هدف ایجاد نخواهد کرد. والت میافزاید: تحریمهایی که به دقت طراحی شده باشند، میتوانند به یک کشور در دستیابی به برخی از اهداف سیاست خارجیاش کمک کنند. به طور مثال، در دوران جنگ، محاصره اقتصادی و دیگر اشکال تحریم میتواند یک کشور متخاصم را تضعیف کند و از توانایی آن برای ادامه رزم بکاهد، اما این ابزارها به ندرت تاثیرات قاطعی به دنبال دارند و مطمئناً اثر سریعی نخواهند داشت. همانطور که مطالعات آکادمیک نشان دادهاند، ترس از تحریمهای آینده ممکن است برخی از کشورها را متقاعد کند که کاری را انجام ندهند، اما اگر آنها با نادیده گرفتن تهدید تحریمها، دست به کاری بزنند، این بدان معناست که آنها پیشاپیش فشارها را پیشبینی کرده و تمایل دارند هزینه اقدامات خود را بپردازند. تحریمها معمولا بسیار کُند عمل میکنند و دور زدن آنها کاری بسیار ساده است و همین سبب میشود کشورهایی که در انجام اقدامات خود مصمم هستند با فرض تحریم شدن اقدامات خود را صورت دهند. والت در ادامه نوشته است: سیاستگذاران آمریکا بر اعمال تحریمها اصرار میورزند، بدون اینکه به خود زحمت فکر کردن بدهند که آیا این تحریمها جواب میدهند یا خیر؛ ما هنوز منتظر فروپاشی کوبا پس از ۶۵ سال تحریم هستیم، که همه آنچه را که باید در مورد اثربخشی تحریم به عنوان یک ابزار اجباری بدانید، به شما میگوید؛ چرا آمریکا دست از سر تحریم برنمیدارد؟ اگر قرار بر تاثیرگذاری تحریم بود که کوبا پس از ۶۵ سال تحریم، فرو میپاشید.
استیضاح وزیر امنیت داخلی
خبر دیگر از آمریکا این که جمهوریخواهان مجلس نمایندگان سرانجام در دومین دور رایگیری توانستند «آلخاندرو مایورکاس» وزیر امنیت داخلی را به دلیل هجوم مهاجران در مرز آمریکا با مکزیک استیضاح کنند. این استیضاح برای اولینبار پس از نزدیک به ۱۵۰ سال اخیر در آمریکا انجام میشود. به گزارش ایرنا به نقل از پایگاه خبری اکسیوس، مجلس نمایندگان آمریکا با ۲۱۴ رای موافق در برابر ۲۱۳ رای مخالف به استیضاح وزیر امنیت داخلی آمریکا به دلیل هجوم مهاجران از مرز مکزیک به سمت ایالاتمتحده رای داد. این نخستینبار است که از سال ۱۸۷۶ یک وزیر کابینه دولت آمریکا استیضاح میشود. هرچند گفته میشود «مایورکاس» به طور قطع از سوی مجلس سنا تبرئه میگردد. مجلس نمایندگان دلیل استیضاح این عضو کابینه جو بایدن را «سرپیچی خودسرانه و سیاستماتیک وی از قانون» و «نقض اعتماد عمومی» دانسته است. مایورکاس همچنین به عدم رعایت قوانین فدرال آمریکا و احکام دادگاه در مورد بازداشت مهاجران و افزایش هجوم به گذرگاههای مرزی متهم شده است. در لایحه ۲۲صفحهای استیضاح مایورکاس، وی تهدیدی برای امنیت ملی و مرزی شناخته شده و اقدامات وی در تضاد شدید با حاکمیت قانون اعلام گردیده است. میا ارنبرگ سخنگوی وزارت امنیت داخلی آمریکا در بیانیهای در همین خصوص گفت: «جمهوریخواهان مجلس نمایندگان به خاطر زیر پا گذاشتن قانون اساسی برای منافع سیاسی در حافظه تاریخی باقی میمانند».