گزارش خبری تحلیلی کیهان
جنگ غزه و بحران «تمرد» در ارتش اسرائیل
سرویس خارجی-
منابع عبریزبان میگویند، نظامیان تیپ «گعفانی» به فرمان فرماندهان خود توجهی نمیکنند و حاضر نیستند برای جنگ با نیروهای مسلح فلسطینی وارد غزه شوند.
«برتراند راسل»، ریاضیدان و فیلسوف مشهور انگلیسی جمله معروفی دارد که علامه محمدتقی جعفری رحمهًْاللهعلیه در کتاب ترجمه و تفسیر نهجالبلاغه، حکمت اصول سیاسی اسلام، جلد ۱۱ صفحه ۸۳، وقتی راجع به نعمت «قدرت» بحث میکند به آن اشاره میکند: «... ارتشها بیفایدهاند، مگر آنکه سربازان به امری که برایش میجنگند، باور داشته باشند. یا در مورد سربازان مزدور، مگر آنکه افراد باور داشته باشند که سردارشان میتواند آنها را به پیروزی برساند... به این دلیل میتوان گفت که در امور اجتماعی قدرت اصلی همان قدرت باور است.»
طبق این جملات، «قدرت باور» و «باور به آنچه و آن کس که برایش جنگیده میشود»، برای یک سرباز در میادین جنگ، تعیینکننده و مهم است. بیش از 130 روز است که صهیونیستها با حمایت تقریبا تمام قدرتهای غربی و بسیاری از کشورهای عرب و شرقی در متمرکزترین نقطه جهان به لحاظ تعداد جمعیت، با مدرنترین و غیرقانونیترین سلاحهای اهدائی آمریکا مشغول جنگ با یک گروه فلسطینیاند و برای به تسلیم واداشتن این گروه مسلح فلسطینی، دست به هر جنایتی که به مخیله انسان میگنجد، زدهاند اما خود میگویند، با رسیدن به اهداف اعلامی، فرسنگها فاصله است. بعضاً حتی میگویند، رسیدن به این اهداف محال است. اینکه چرا نمیتوانند، دلایل زیادی میتواند داشته باشد اما قطعاً یکی از این دلایل، همان است که از راسل نقل قول کردیم! دیروز روزنامه عبریزبان «هاآرتص» فاش کرد، نظامیان تیپ «گعفانی» حاضر نیستند به غزه برگردند و به دستورات فرماندهان ارشدشان نیز توجهی نمیکنند. آنها میگویند، خستهاند و آمادگی روحی و روانی برای جنگیدن با یک گروه فلسطینی مسلح در غزه را ندارند! پیش از این نیز خبر رسیده بود، دستکم 6 تیپ ارتش این رژیم از جمله تیپ ویژه گولانی، به بهانههای مختلف از غزه گریختهاند! نظامیان صهیونیست طی این 130 روزی که از جنگ غزه میگذرد، صدها کشته و هزاران زخمی داشتهاند و تنها هنرشان در غزه نیز، کشتار زنان و کودکان و نوزادان بوده است. این بالاترین تلفات و خسارات صهیونیستها در طول تاریخ هفتاد و چند سالهشان است و به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، «اسرائیل بعد از این جنگ با اسرائیل قبل از این جنگ، تفاوتهای بنیادینی خواهد داشت.»
دیروز تصاویری نیز از اظهارات کارشناس بیبیسی منتشر شد که میگفت: «اسرائیل در مردابی گرفتار شده است که هیچ راه خروجی ندارد؛ آنها در این جنگ هیچ دستاوردی نداشتهاند و تاکنون حماس برنده این جنگ بوده است؛ نابودی حماس غیرممکن است.» این کارشناس سپس به نقل از دانشمندان غربی و مقامات صهیونیست اعلام کرد، صهیونیستها نمیتوانند به اهداف اعلامیشان برسند.
تقلای نتانیاهو برای حفظ حیات سیاسی
یکی از دلایل وضعیتی که صهیونیستها امروز در غزه گرفتار آن شدهاند، شخص نتانیاهوست. او چندین پرونده قضائی قطور دارد که جنگ غزه، مانع از رسیدگی به آنها و محاکمهاش شده است. از ماهها قبل از آغاز جنگ غزه نیز تظاهراتهای زیادی علیه او و کابینهاش به صورت هفتگی و روزهای شنبه برگزار میشد که اوضاع داخلی این سرزمین اشغالشده را به شکل بیسابقهای «بحرانی» کرده بود و چه بسا همین وضع یکی از دلایل طراحی و اجرای موفق عملیات تاریخی طوفانالاقصی بود. حالا نیز او متهم به «تلاش برای ادامه جنگ» و حتی «تلاش برای کشته شدن اُسرای صهیونیست» است چرا که «حمله همهجانبه به غزه» با «تلاش برای نجات 130 اسیر صهیونیست» اصلاً جور درنمیآید. کسی که به دنبال آزادی اُسرای خود است، اولاً آنها را نمیکشد، ثانیاً به کشتنشان نمیدهد! بسیاری از صهیونیستهایی که در دستان حماس اسیر بودند، به دست ارتش رژیم صهیونیستی کشته شدهاند! کم نیستند کارشناسانی که معتقدند، نتانیاهو چون ادامه حیات سیاسیاش در وجود بحران است، مخالف توقف جنگ است. در همین رابطه کانال تلگرامی «صدای آمریکا» طی گزارشی نوشت: «تلویزیون کان روز سهشنبه ۲۴ بهمن اعلام کرد موساد، شینبت و نیروهای دفاعی اسرائیل، چارچوب جدیدی را برای توافق آتشبس و آزادی گروگانها تهیه کردند اما بنیامین نتانیاهو این طرح را رد کرده است....️این رسانه بدون اشاره به جزئیات این طرح اعلام کرد که نتانیاهو بعد از رد طرح جدید به سران نهادهای امنیتی و نظامی خود دستور داد تا بدون ارائه ایدههای جدید یا ارائه پاسخی رسمی به خواستههای حماس به قاهره بروند و فقط در مذاکرات، شنونده باشند.»
دیروز نیز کانال 12 عبری ضمن انتقادی تند از رویکرد مزوّرانه نتانیاهو نوشت: «هیئت اسرائیلی به رهبری دیوید بارنیا، رئیس موساد بدون هیچ نشانهای از پیشرفت در مورد معامله آزادی گروگانها [اُسرا]، قاهره را ترک کرد. اصل حضور هیئت اسرائیلی کاملاً فرمالیته و بهخاطر فشارهای بایدن بوده است. اسرائیل قصد دارد به رفح حمله کند و تنها گزینهاش روی میز قاهره همین مسئله است.»
تخریب عمدی 160 مدرسه
دیروز خبرگزاری مهر به نقل از «میدلایست مانیتور» به اظهارات یکی از سخنگویان سازمان ملل درباره جنایات صهیونیستها در غزه پرداخت و نوشت: استفان دوجاریک گفته است: «تاکنون بالغ بر ۱۶۰ مدرسه در نوار غزه هدف حمله مستقیم اسرائیل قرار گرفته است.» دوجاریک سپس با اشاره به تحلیل و ارزیابی تصاویر ماهوارهای به منظور برآورد خسارت واردشده به مدارس در سراسر غزه بیان کرد: «ارزیابی همکاران ما در بخش آموزش بشردوستانه نشان میدهد که ساختمان ۱۶۲ مدرسه به طور مستقیم هدف قرار گرفته؛ این رقم معادل حدود ۳۰درصد مجموع ۵۶۳ مدرسه غزه است... دستکم ۲۶ مورد از این ساختمانها تخریب شدهاند. حدود ۱۷۵هزار دانشآموز و بیش از ۶هزار و ۵۰۰ آموزگار نیز از این حملات تحتالشعاع قرار گرفتهاند. دستکم ۵۵درصد مدارس غزه یا نیازمند بازسازی کامل هستند یا به نوسازی نیاز دارند.»
جنگ غزه شیعه و سنی را متحدتر کرد
اما با وجود تمامی سیاهیها موجود در جنگ غزه، این جنگ باعث متحدتر شدن شیعه و سنی شده است. این بخشی از گزارش جدید «فارنافرز» است که سایت «سیاق» آن را منتشر کرده است. در این گزارش میخوانیم: «نشریه فعال در حوزه سیاست خارجی آمریکا با اشاره به تحولات منطقه عنوان کرده است؛ جنگ غزه دیگر محدود به اسرائیل و حماس نیست. این خطر جدی وجود دارد که تبادل حملات، منجر به درگیری مستقیم میان ایران و آمریکا شود. اما نکتهای که کمتر به آن توجه شده این است که این طیف گسترده از درگیریها موجب کمرنگ شدن اختلافات فرقهای شده که اغلب شکلدهنده اصلی تحولات منطقه خاورمیانه بوده است. برای سالهای متمادی، درگیری بین سنی و شیعه عامل اصلی جنگهای داخلی در عراق، سوریه و یمن بوده است. اما جنگ در غزه موجب به فراموشی سپردهشدن این اختلافات شده است. اکثریت قریب به اتفاق فلسطینیها سنی هستند و حماس از دل اخوانالمسلمین-مهمترین جنبش اسلامگرای سنی- سر برآورده
است. اما چگونه است که برخی از قدرتمندترین متحدان حماس را گروهها و حکومتهای شیعه در ایران، عراق، لبنان، سوریه و یمن تشکیل میدهند؟»