رشد 26 درصدی بخش نفت در تابستان امسال با وجود تحریم و بدون FATF
گزارش مرکز آمار از رشد 25 و شش دهم درصدی بخش نفت و گاز در تابستان ۱۴۰۲ البته قابل پیشبینی بود؛ اما نکته مهم تحقق این امر با وجود تداوم تحریم و باقی ماندن مسئله FATF است.
گزارش ایرنا، مرکز آمار گزارش رشد اقتصادی تابستان ۱۴۰۲ را روز گذشته منتشر کرد که بر اساس آن، بخش نفت با ثبت رشد ۲۵ و شش دهم درصدی، بالاترین نرخ رشد را به خود اختصاص داده است. هرچند بخش خدمات به دلیل سهم بیش از ۵۰ درصدی از اقتصاد کشور، با رشد هفت و نیم درصدی، نقش پررنگتری در رشد اقتصاد کشور در تابستان ۱۴۰۲ ایفا کرد. با این حال تداوم رشد بالا و البته صعودی بخش نفت و گاز، یکی از نکات برجسته گزارش مرکز آمار است.
بحث بر سر رشد تولید نفت در دو سال اخیر، یکی از پرتکرارترین مباحث میان دولت و مخالفان بوده است. دولت سیزدهم بارها از رشد تولید و صادرات نفت سخن گفت اما مخالفان این موضوع را انکار میکردند.
محرمانه شدن انتشار آمار رسمی صادرات نفت کشور، باعث شکلگیری مناقشه بر سر وضعیت صادرات نفت در دولت سیزدهم شد. با این حال پس از گذشت مدتی، اذعان مراجع بینالمللی به رشد صادرات نفت ایران، اولین شواهد احیای صنعت نفت و گاز را بروز داد.
پس از آن به تدریج انتشار آمارهای رشد اقتصادی، واقعی بودن رشد بخش نفت و گاز کشور را اثبات کرد. تداوم رشد تولید بخش نفت و گاز، صراحتا صحت ادعای دولت مبنی بر رشد چشمگیر صادرات نفت را هم اثبات کرد؛ چرا که سرانجام افزایش تولید نفت، چیزی جز صادرات آن نمیتوانست باشد.
مرور اخبار صنعت نفت و گاز، چگونگی احیای این صنعت در دو سال گذشته و تحقق رشد 25 و شش دهم درصدی این بخش در تابستان امسال را تا حدود زیادی روشن میکند.
احیا و گسترش مراودات اقتصادی و سیاسی با چین به عنوان یکی از بزرگترین مصرفکنندگان نفت جهان، پیگیری دیپلماسی انرژی از طریق بازاریابی و بازارسازی، صادرات کالاها و خدمات فنی و مهندسی حوزه نفت و گاز، جابهجایی سکوی استخراج گاز از فاز ۱۲C به فاز ۱۱B و افزایش تولید گاز، احیای قرارداد سواپ گازی با ترکمنستان، جذب سرمایه و تکنولوژی روسیه به عنوان یکی از بزرگترین کشورهای تولیدکننده نفت و گاز و بسیاری اقدامات دیگر، باعث شد صنعت نفت و گاز کشور طی دو سال اخیر، بیش از میانگین اقتصاد کشور رشد کند.
ادامه افزایش تولید نفت تا سال آینده
گزارش مرکز آمار از رشد 25 و شش دهم درصدی بخش نفت و گاز در تابستان ۱۴۰۲ البته قابل پیشبینی بود. افزایش صادرات نفت، صفر شدن ذخایر نفت و میعانات گازی روی آب، کاهش ناترازی مالی و کسری بودجه دولت، از جمله مهمترین شواهدی است که رشد تولید و صادرات صنعت نفت و گاز در دو سال اخیر را با وجود تداوم تحریم و باقی ماندن مسئله FATF نشان میدهد.
در همین رابطه جواد اوجی؛ وزیر نفت روز دوشنبه (۲۹ آبانماه) در جریان بازدید رئیسجمهور از وزارت نفت اظهار داشت: «رشد تولید نفت در این دولت از دو میلیون و ۳۰۰ هزار در روز به سه میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه در روز رسیده است و تا پایان امسال هم قول دادیم به سه میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه و سال آینده به چهار میلیون بشکه برسانیم.»
او ادامه داد: «تولید گاز از ۹۱۰ به ۹۸۲ میلیون مترمکعب رسیده است. پالایش گاز در پالایشگاهها از یک میلیارد و ۳۱ هزار به یک میلیارد و ۸۷ هزار و جمعآوری گازهای مشعل از یک میلیون و 200 هزار به 11 میلیون و 500 هزار مترمکعب در روز رسیده است.»
تثبیت جایگاه سومی ایران در اوپک
اداره اطلاعات انرژی آمریکا هم در جدیدترین گزارش خود از تولید روزانه سه میلیون و 100 هزار بشکه نفت خام ایران طی دهمین ماه سال جاری میلادی خبر داده که با توجه به آمار وزارت نفت ایران، به روز نیست. آمار ماهانه این نهاد وابسته به وزارت انرژی آمریکا نشان میدهد که تولید نفت ایران از ابتدای سال 2023 روندی صعودی پیوستهای را طی کرده و بیش از 500 هزار بشکه در روز افزایش داشته است.
ایران در حالی که در دولت قبل با افت پیدرپی تولید نفت خود به جایگاه پنجم اوپک سقوط کرده بود در اکتبر (مهرماه) امسال سومین تولیدکننده بزرگ اوپک بوده است و طی سه ماه گذشته در جایگاه سومی اوپک باقی مانده است.
عربستان با تولید 9 میلیون بشکهای و عراق با تولید چهار میلیون و 320 هزار بشکه در روز به ترتیب رتبههای اول و دوم اوپک را داشتهاند. کل تولید اوپک در اکتبر امسال نسبت به ماه قبل 70 هزار بشکه کاهش یافته و به 27 میلیون و 770 هزار بشکه در روز رسیده است.