بررسی ابعاد مختلف پیروزی مقاومت فلسطین پس از عملیات طوفانالاقصی-بخش پایانی
دست برتر جریان مقاومت پس از حماسه «طوفانالاقصی»
رضا الماسی
سوم آذرماه برابر با ۲۴ نوامبر، پس از حدود ۵۰ روز کشتار زنان و کودکان فلسطینی از سوی رژیم صهیونیستی، تلآویو تن به آتشبس موقت در ازای تبادل اسرا داد. بسیاری از کارشناسان و ناظران بینالمللی، پذیرش آتشبس از سوی رژیم صهیونیستی را یک شکست مفتضحانه برای این رژیم ارزیابی میکنند.
اینکه چرا نتانیاهو بهرغم ادعاهای خود مجبور به پذیرش شروط حماس برای آتشبس شد و چرا گروههای مقاومت به ماندن و بودن دست روی ماشه اصرار دارند، بخشی از ابعاد این شکست بزرگ برای صهیونیستهاست.
وحشت صهیونیستها از مقاومت فلسطین
ترس و وحشت صهیونیستها از جریان مقاومت همچنان رو به افزایش است. شبکه ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی در گزارشی میگوید؛ حمایت و پشتیبانی ملت فلسطین از مقاومت فقط در غزه نیست، بلکه در کرانه باختری نیز از هر ۱۰ کودک فلسطینی، ۹ نفر «محمد الضیف» فرمانده گردانهای عزالدین القسام، شاخه نظامی حماس و «ابوعبیده» سخنگوی گردانهای القسام را الگوی خود میدانند.
این شبکه در گزارش دیگری با اشاره به نخستوزیر و وزیر جنگ رژیم صهیونیستی اعلام کرده؛ حماس کاملا بر نوار غزه کنترل دارد و فردی که با شتاب از پایان حماس سخن میگفت، باید اتفاقات امروز را مرور کند که بیانگر سیطره کامل حماس بر نوار غزه است.
با وجود اعلام ارتش اسرائیل مبنی بر اینکه حماس کنترل شمال نوار غزه را از دست داده است، اما این گروه موفق شد که آتشبس را همزمان در شمال و جنوب نوار غزه بر طرف اسرائیلی تحمیل کند.
این شبکه صهیونیستی میافزاید: «حماس توانست اسرائیل را با وجود اظهارات «بنیامین نتانیاهو» مبنی بر عدم پذیرش آتشبس پیش از نابودی این جنبش به سمت آتشبس انسانی بکشاند. گروگانهای اسرائیلی همزمان آزاد شدند و این به معنای این است که ارتباط حماس با زندانبانان خود همچنان برقرار بوده و بر اثر جنگ، قطع نشده بود.»
شبکه 12 رژیم صهیونیستی ادامه میدهد: «حماس همچنان با وجود حملات گسترده در نوار غزه، قوی و بر وضعیت مسلط است و در سطح رهبری و اداری،کارها را پیش میبرد.»
آمادگی مقاومت برای پاسخ به حملات احتمالی
همزمان با جدیت یافتن موضوع آتشبس در غزه، «ماندن دست روی ماشه»، ترجیعبند سخنان رهبران مقاومت است. حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان با آغاز آتشبس موقت در فرودگاه بیروت، یک بار دیگر بر حمایت جمهوری اسلامی ایران از مقاومت مردم فلسطین تاکید و اعلام کرد: «ما از رهبران مقاومت منطقه شنیدهایم تا احقاق کامل حقوق فلسطین و به نتیجه رسیدن مبارزات، دستهای مقاومت روی ماشه باقی خواهد ماند.
ابوآلاء الولائی، دبیرکل کتائب سیدالشهداء هم دستان مقاومت عراق را روی ماشه اعلام کرده و آن را متناسب با میزان پایبندی رژیم صهیونیستی به آتشبس دانسته است.
اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس نیز در اظهاراتی میگوید: «ملت بزرگ فلسطین با استقامت و پایداری حماسه آفرید و مبارزان ما به دشمن ضربه زدند. با عزت و افتخار توانستیم با دشمن مقابله کنیم و اراده آن را بشکنیم و طرحهایش را با شکست مواجه کنیم. شهدا بهای آزادی و استقلال هستند.»
او میافزاید: «دشمن شرط بسته بود که اسرایش را با سلاح، قتل و نسلکشی بازگرداند. اکنون دشمن شروط مقاومت را پذیرفت و اراده ملت شجاع ما منجر به آتشبس شد. تحت نظارت برادرانمان در قطر و مصر وارد مذاکرات سختی شدیم و آن را با مسئولیتپذیری و توازن اداره کردیم. تاکید میکنیم که تا زمان پایبندی دشمن به اجرای توافق پایبند هستیم. از قطر و مصر تقدیر و تشکر میکنیم و بر ضرورت تداوم تلاشهای بینالمللی برای برآورده کردن حقوق ملت فلسطین تاکید میکنیم.»
رئیس دفتر سیاسی حماس با تاکید بر وحدت ملت فلسطین از مواضع عربی و اسلامی در عدم دخالت در سرنوشت غزه تقدیر کرده و تاکید میکند: «ملت فلسطین وارد نبرد آزادی در غزه، قدس اشغالی و تمام مناطق فلسطینی شده است.»
نقش بیبدیل ایران در برقراری آتشبس
احمد عبدالهادی، نماینده جنبش حماس در لبنان در گفتوگویی با اشاره به نقشآفرینی طرفهای بینالمللی (بهخصوص ایران) برای برقراری آتشبس غزه اظهار میدارد: «آتشبس و مذاکرات از طریق واسطههایی از مصر، قطر و آمریکا انجام شد و جمهوری اسلامی ایران هم پیگیر این مسائل و از آن مطلع بود و از همان روز اول اعلام کرد که بیطرف نخواهد بود و تلاش دیپلماتیک بزرگی انجام داد.»
او ادامه میدهد: «اگر دشمن بخواهد آتشبس را تمدید کند، ما هم میخواهیم تا رنج مردم ما کم شود اما اگر دشمن بخواهد جنگ را از سر بگیرد، ما هم آمادهایم و خسارات سنگینی به او تحمیل خواهیم کرد.»
نماینده جنبش حماس در لبنان میافزاید: «دشمن صهیونیستی از ابتدای حملات خود شعارهایی از جمله درهم شکستن و از بین بردن حماس را سر داده و امروز به طور غیرمستقیم در حال مذاکره با این جنبش مقاوم فلسطینی است که در آن غیرنظامیان صهیونیست در ازای اسرای فلسطینی اعم از کودکان و زنان آزاد میشوند. این شعارها به هیچ وجه مبتنی بر واقعیت میدانی نیست زیرا واقعیتهای میدانی بیانگر خسارات مختلف وارده به دشمن صهیونیستی است.»
عبدالهادی اظهار میدارد: «حماس و مقاومت فلسطین، زمانی که نبرد طوفانالاقصی را انجام دادند، صهیونیستها را به اسارت گرفتند اما به نظر میرسید که در شهرکهای صهیونیستی که مقاومت عملیات انجام داد، در کنار صهیونیستها، تعدادی اتباع خارجی نیز از ملیتهای تایلندی، آمریکایی، فرانسوی و سایر ملیتها بودند. در ابتدای تجاوز رژیم صهیونیستی به غزه، دو نفر از اتباع خارجی آزاد شدند و همانطور که گردانهای عزالدین القسام اعلام کرد همه آزاد خواهند شد و ما فقط اسرای صهیونیست را در نظر داریم و فقط اسرای صهیونیست در اسارت باقی خواهند ماند.»
او تاکید میکند: «آزادی همه اسرای فلسطینی در زندانهای رژیم صهیونیستی به خودی خود یک معامله است زیرا اسیران ما در زندانهای رژیم صهیونیستی با اسیران جنگی با نظامیان و افسران صهیونیست که نزد مقاومت فلسطین هستند، مبادله میشوند. تصمیم از سوی جنبش حماس در این معامله مستقل بعد از جنگ مطرح خواهد شد، اما اگر دشمن صهیونیستی آماده باشد در ازای آزادی نظامیان و افسران اسیر شده خود، اسیران فلسطینی را آزاد کند، ما مخالفتی نداریم و آن وقت این معامله جدا از اسیران غیرنظامی مورد مذاکره قرار میگیرد.»
نماینده جنبش حماس در لبنان تصریح میکند: «ایستادگی مردم ما بهرغم آنکه دشمن صهیونیستی قتل عام علیه او انجام داد باعث شد تا دشمن به شرایط مقاومت فلسطین عمل و با آتشبس موافقت کند. نبرد «طوفانالاقصی» برای این بود که به تمام جهان بگوییم که فلسطینیها حقوق خود را مطالبه میکنند و تمام تلاشهای مجامع بینالمللی از طریق توافقنامههای صلح و شهرکسازی، حق فلسطین را نادیده میگیرد و اساس آن پایان دادن به مسئله فلسطین بود. عملیات «طوفانالاقصی» مسئله فلسطین را روی میز جهان گذاشت و گفت که باید به فلسطینیها حق بدهید و صحبت از ایجاد کشور بدون سلاح، زود است و گفتوگو درباره آن پس از پایان نبرد انجام میشود و بسیاری از طرفهای بینالمللی و منطقهای و فلسطینیها برای احقاق حقوق خود، چه با تشکیل کشور مطابق با مرزهای سال ۱۹۶۷ و چه غیر از این، در این گفتوگوها شرکت خواهند کرد.»
ضرورت محاکمه عاملان جنایت
علیه مردم مظلوم فلسطین
رژیم صهیونیستی یک هفته پس از آغاز بمباران و کشتار مردم فلسطین، با موج عظیم و البته بیسابقهای از انتقادات و اعتراضات در سطح جهانی از سوی مردم روبهرو شد.
این رژیم در نوار غزه جنایات جنگی انجام داده است و سران و عاملان این جنایت باید در دادگاههای بینالمللی، محاکمه و مجازات شوند. این حداقل انتظاری است که جامعه جهانی از نهادهای حقوقی خود دارند و امیدوارند در دادگاههایی صالح به نسلکشی و کودککشی رژیم صهیونیستی رسیدگی عادلانه شود.
کارشناسان معتقدند؛ پذیرش آتشبس به این معناست که نخستوزیر رژیم صهیونیستی نهتنها نتوانست برخلاف وعده و ادعای خود حماس را نابود کند بلکه حتی نتوانست یکی از فرماندهان ارشد این گروه را شهید یا اسیر کند. آزادی اسرا، به عنوان کانونیترین موضوع اعتراضی امروز در داخل سرزمینهای اشغالی همچنان با نظر و صلاحدید حماس کنترل میشود.
خسارت وارد شده به رژیم صهیونیستی، هم از منظر تعداد کشتهها و هم خسارات نظامی، غیرقابل تحملتر از همیشه شده است. در جنگ اخیر تا روز چهلوپنجم، رژیم صهیونیستی طبق اعلام رسمی، ۳۶۸ نفر از نظامیان و ۱۱۴۷ نفر از غیرنظامیان و در مجموع ۱۵۱۵ نفر کشته داده و این زمانی اهمیت مییابد که بدانیم که در جنگ ۲۰۰۶ علیه لبنان، طی 33 روز مجموعا ۱۶۵ کشته داد یا در جنگ ۲۰۱۴ علیه غزه، طی 50 روز؛ صهیونیستها ۷۲ کشته نظامی و ۷۲۰ زخمی دادند.
بر اساس بیانیههای گروههای مقاومت، از زمان آغاز جنگ زمینی بیش از ۲۰۰ فروند تانک و نفربر یا خودرو نظامی اسرائیلی منهدم شده که تعدادی از آنها تانکهای افسانهای مرکاوا بوده است. اعتبار سرویسهای امنیتی و اطلاعاتی این رژیم و نیز کارایی گنبد آهنین زیر سؤال رفته و در بخش اقتصادی هم آمارها از زیان مالی بیش از ۱۰ میلیارد دلاری حکایت دارند. اقتصاد رژیم صهیونیستی در نتیجه این جنگ به رکودی بزرگ دچار شده؛ ارزش سهام شرکتهای اصلی، پول ملی، گردشگری، صادرات حوزه انرژی و... با افت شدیدی مواجه و بیکاری به معضل بزرگ دولت تبدیل شده است.
در کنار این موارد نباید اعتراضات این روزها در بخشهای مختلف جهان به جنایات رژیم صهیونیستی را مورد غفلت قرار داد. واقعیت آن است که تلآویو امروز منفورترین بخش از جهان است و این موضوع برای دولت و مردمی که نزدیک به 70 سال برای ایجاد وجهه مثبت، مظلوم و حق بهجانب در جهان تلاش کرده بودند، شکستی بزرگ و استراتژیک است. دولت نتانیاهو پس از پایان جنگ در غزه، با موج بزرگی از اعتراضاتی روبهرو خواهد شد و به استناد تجربهای تاریخی، نخستوزیری برای او به احتمال بسیار زیاد به پایان خواهد رسید.