kayhan.ir

کد خبر: ۲۴۸۵۰۰
تاریخ انتشار : ۰۷ شهريور ۱۴۰۱ - ۲۱:۲۵
دبیر ستاد ملی مدیریت گردوغبار کشور به کیهان خبر داد

اعزام کارگروه تخصصی از ایران به کشورهای منطقه برای کنترل پدیده گردوغبار

دبیر ستاد ملی سیاستگذاری و هماهنگی مدیریت گردوغبار کشور اقدامات دیپلماسی سازمان حفاظت محیط زیست در رابطه با مدیریت و کنترل گردوغبار با همکاری کشورهای منطقه را تشریح کرد.
 
 
 
سرویس اجتماعی-
 
به گزارش کیهان، وقوع و وسعت پدیده گردوغبار همزمان با تغییرات اقلیمی گسترده در سراسر جهان در کشور ما نیز افزایش یافته است، به گونه‌ای که از ابتدای سال علاوه ‌بر مناطق نزدیک به کانون‌های این پدیده در شهر تهران و شهرهای زیادی که سابقه چندانی در گردوغبار ندارند نیز در بهار گذشته رخ داد. این موضوع باعث شد تا سازمان حفاظت از محیط زیست به شناسایی سرچشمه‌های گردوغبار داخلی اقدام کند و سپس با دستور رئیس‌جمهور به مذاکره با کشورهای همسایه برای شناسایی و رفع مسئله گردوغبار در کشور بپردازند. در پی این مذاکرات نشست‌های متعددی برگزار شد که گفته می‌شود نتایج آن از مهرماه سال جاری و با اقدمات عملیاتی و میدانی کشورهای منطقه رفته رفته به ثمر می‌نشیند. در همین زمینه‌با علی‌محمد طهماسبی بیرگانی، دبیر ستاد ملی مدیریت گردوغبار کشور گفت‌وگو کردیم و آخرین اخبار و اقدامات مربوط به مدیریت پدیده گردوغبار در محیط زیست کشور را از وی جویا شدیم.
آمار ثابتی از منشأ داخلی و خارجی گردوغبار 
در کشور وجود ندارد
علی‌محمد طهماسبی بیرگانی، دبیر ستاد ملی مدیریت گردوغبار در رابطه با میزان سرچشمه و منشا داخلی و خارجی گردوغبار در کشورمان به کیهان اظهار داشت: «در مورد اینکه چند درصد از منشا پدیده گردوغبار در کشورمان داخلی و خارجی است آمار ثابتی وجود ندارد، چرا که منشا گردوغبار در زمان و مکان متفاوت است. به عنوان مثال جریانی که از عراق به سمت کشورمان شکل می‌گیرد، در مناطق مرزی قطعاً منشا خارجی دارد، اما همین پدیده وقتی همزمان در جهت جریان حرکت می‌کند، ذرات درشت آن رسوبگذاری کرده و ممکن است کنش از داخل داشته باشد؛ بنابراین دائماً درصدها تغییر می‌کنند. ضمناً برای ارائه آمار و ارقام، زمانی طولانی‌مدت لازم است که برای اعلام آن باید طی دوره‌ای 30 ساله نکاتی که مطرح شد را ‌اندازه‌گیری و براساس آن اعلام کنیم که چند درصد از منشا‌های گردوغبار داخلی و چند درصد خارجی هستند.»
ستاد ملی سیاستگذاری و هماهنگی مدیریت گردوغبار کشور متشکل از 16 وزارتخانه و سازمان است که همگی در راستای جلوگیری و مدیریت پدیده گردوغبار در کشور به نحوی تلاش می‌کنند. طهماسبی بیرگانی در مورد عملکرد دستگاه‌های مربوطه در این ستاد بیان داشت: «در ستاد ملی مدیریت گردوغبار دنبال این هستیم که تعامل و همکاری همه را جلب کنیم و خوشبختانه تمامی دستگاه‌ها در زمینه مدیریت پدیده گردوغبار در تلاش هستند، با این حال ضعف‌هایی هم در برخی دستگاه‌ها موجود است که امیدواریم با توجه به عملکرد ستاد که یک عملکرد بین بخشی است، آنها نیز بیش از گذشته پای کار بیایند.»
 دیپلماسی منطقه‌ای ایران در حوزه محیط زیست
همان‌طور که پیش‌تر اعلام شد، ریاست سازمان حفاظت از محیط زیست از ابتدای سال سفرها، مذاکرات و نشست‌هایی با برخی کشورهای منطقه جهت هم‌افزایی مناطق در کنترل پدیده گردوغبار برگزار کرد. دبیر ستاد ملی مدیریت گردوغبار در این زمینه نیز گفت: «دکتر سلاجقه در هفته‌های گذشته به سوریه، عراق و کویت سفرهایی داشتند که در سفر عراق و سوریه دو تفاهمنامه مبادله کردیم و روی مباحث اجرایی تاکید شد. اخیراً نیز گروهی به دستور رئیس‌سازمان حفاظت محیط زیست تشکیل شده است تا به مناطق مختلف در کشورهای همسایه بروند و اقدامات شناسایی را انجام دهند و سپس اقدامات اجرایی را عملیاتی کنیم که امید است 24 یا 27 مهرماه این گروه کار مکان‌یابی را انجام داده و با همکاری کشورهای همسایه گام‌های موثری در کاهش پدیده گردوغبار در منطقه برداشته شود.»
 اقدامات ترکیه باعث مشکلات در تالاب‌ها 
و اراضی کشاورزی پایین‌دست شده است
اخیراً انتقاداتی نسبت به پروژه‌های سد‌سازی ترکیه و آثار آن در بروز کم‌آبی و وقوع گردوغبار در منطقه شکل گرفته بود. طهماسبی بیرگانی در این رابطه با بیان اینکه هم‌اکنون با ترکیه درحال مذاکره و اقدامات دیپلماسی هستیم، افزود: «معتقدیم اقداماتی که توسط ترکیه در بالادست انجام شده است، در پایین‌دست تاثیرگذار بوده و در کاربری تالاب‌ها و اراضی کشاورزی که وابسته به آب هستند آثار مخرب گذاشته است که قابل بررسی است. در این زمینه همچنین با عراق نیز درحال مذاکره هستیم، چرا که عراق نیز در رابطه با گردوغبار و آب کم‌توجهی‌هایی کرده است.»
وی به اقدام مطالعاتی وزارت نیرو به درخواست ستاد ملی سیاستگذاری و هماهنگی مدیریت گردوغبار کشور اشاره کرد و اظهار داشت: «به درخواست ستاد ملی مدیریت گردوغبار این مطالعه توسط وزارت نیرو در دست انجام است و نتایج آن نیز درحال تکمیل شدن است. ما منتظر آمار و ارقام این مطالعه هستیم که وقتی با کشورهای همسایه مذاکره مستقیم می‌کنیم، بتوانیم براساس علم و داده با آنها صحبت کنیم.»