درخواست سازمان ملل برای تحقیق درباره زنده به گور شدن 215 دانشآموز در کانادا
کارشناسان سازمان ملل از دولت کانادا خواستند، هرچه سریعتر تحقیقات کاملی درباره فاجعه کشف گور جمعی حاوی بقایای اجساد 215 کودک بومی زنده به گور شده انجام دهد.
به دنبال کشف یک گور جمعی حاوی بقایای اجساد دستکم ۲۱۵ کودک بومی در یک مدرسه شبانهروزی استان «بریتیش کلمبیا»ی کانادا، ۹ کارشناس سازمان ملل از «اتاوا» درخواست کردند تا تحقیقات کاملی در این خصوص انجام دهد.
چندی پیش روزنامه آمریکایی «واشنگتنپست» گزارش داده بود که یک گور جمعی حاوی بقایای اجساد دستکم ۲۱۵ کودک بومی که برخی از آنها حدود سه سال سن داشتند، در محوطه یک مدرسه شبانه روزی کاتولیک در استان بریتیش کلمبیای کانادا پیدا شده است. دیروز نیز روزنامه انگلیسی «گاردین» گزارش داد، کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل به دنبال انتشار این خبر، از دولت اوتاوا و واتیکان درخواست کردند که هرچه سریعتر تحقیقات کاملی در این خصوص
انجام دهند.
گور جمعی فوق هفته گذشته با استفاده از رادارهای قابل نفوذ به زمین و زمانی کشف شد که یک کارشناس کانادایی در حال تحقیق و بررسی درباره محلی بود که زمانی مدرسه شبانهروزی مردم بومی شهر «کملوپس» بوده است. طبق این گزارش، به دنبال افشای این رخداد غمانگیز، دولت کانادا از پاپ خواستار عذرخواهی شد.
در بازه زمانی ۱۸۸۳ تا ۱۹۹۶، حدود ۱۵۰ هزار کودک بودمی از خانوادههای خود به اجبار جدا و به مدارس شبانهروزی فرستاده میشدند. این مدارس را کلیسای کاتولیک تأسیس کرده بود. اما، جالب است بدانیم که هدف اصلی بانیان این مدارس، دور کردن کودکان از جوامع بومی کانادا و جلوگیری از ترویج زبان و سنتهای مادری آنها بوده است. خود برتربینی مهاجمان کانادایی سفید پوست، باعث شده بود که آنها دیگران را پستتر از خودشان ببینند و به همین خاطر، دست به هر جنایتی میزدند.
طبق این گزارش، بسیاری از این کودکان بومی در مدارس شبانهروزی مورد آزار جسمی و جنسی قرار میگرفتند و به اعتقاد بسیاری، این گونه مدارس زخمها و آسیبهای ماندگاری را برجای گذاشته، که از نسلی به نسل دیگر منتقل شده است.
بنا بر گزارش گاردین، ۹ کارشناس حقوق بشر سازمان ملل از دولت کانادا خواستار تحقیق درباره این رخداد شدند و گفتند: «ما از مقامات میخواهیم که تحقیقات کاملی را در مورد شرایط و مسئولیتهای مربوط به این مرگها انجام دهد. این موارد شامل معاینات پزشکی قانونی از بقایای اجساد یافت شده میشود و همچنین کانادا میبایست برای تعیین هویت و ثبت کودکان ناپدید شده اقدام کند»
این کارشناسان سازمان ملل همچنین از دولت اتاوا درخواست کردند تا تحقیقات مشابهی را در تمامی دیگر مدارس شبانهروزی در کانادا که با هدف همسانسازی اجباری مردم بومی ایجاد شدهاند، انجام دهد.
کارشناسان سازمان ملل تأکید کردند: «دادگستری میبایست تحقیقات کیفری درخصوص تمامی مرگ و میرهای مشکوک و اتهامات شکنجه و خشونتهای جنسی علیه کودکانی انجام دهد که در مدارس شبانهروزی اقامت داشتهاند و عاملان و مخفیکنندگان این قضیه که احتمالاً همچنان زنده هستند را تحت پیگرد و تحریم قرار دهد».
کارشناسان مذکور شامل گزارشگران ویژه سازمان ملل در امور مربوط به حقوق مردمان بومی، استثمار جنسی کودکان، رفتارهای تحقیرآمیز و رئیسکارگروه ناپدیدی اجباری میشدند.
این کارشناسان تأکید کردند: «غیرقابل تصور است که کانادا و سریر مقدس چنین جرایم شنیعی را بدون حساب و جبران خسارت کامل رها کند».
کارشناسان سازمان ملل همچنین از کلیسای کاتولیک درخواست کردهاند که به مقامهای قضایی دسترسی کامل به آرشیو مدارس شبانهروزی را بدهد تا بتوانند تحقیقات کامل و مناسبی درخصوص اتهامات مطرح شده درخصوص مدارس شبانهروزی بومیهای کانادا انجام دهند و نتیجه این تحقیقات را برای افکار عمومی منتشر کنند.
انتشار اخباری درخصوص کشف گور جمعی ۲۱۵ کودک بومی در مدارس شبانهروزی بریتیش کلمبیا، واکنشهای فراوانی را به همراه داشت، به طوری که «جاستین ترودو» نخستوزیر کانادا، طی پیامی که در صفحه توئیتری خود منتشر کرد، کشف این گور دستهجمعی را نقطهای تاریک و شرمآور در تاریخ کانادا توصیف کرد.
وی در این خصوص نوشت: «این خاطرهای دردناک از فصل تاریک و شرمآور ا تاریخ کشور ما است. من به یاد تمامی آنهایی هستم که از این خبر ناراحتکننده، تحت تأثیر قرار گرفتهاند».
ترودو همچنین از کلیسای کاتولیک درخواست کرد تا مسئولیت خود را در مدیریت مدرسهای که بقایای ۲۱۵ کودک بومی در آنجا کشف شده، بپذیرد و عذرخواهی کند. این در حالی است که کلیسای کاتولیک تاکنون پاسخی نداده و تنها اسقف کاتولیک «ونکوور» بابت این قضیه عذرخواهی کرده است. در هر حال، واتیکان تاکنون برای چنین فاجعهای، هیچگونه عذرخواهی انجام نداده است.
اخیرا کشورهای استعمارگر آلمان و فرانسه نیز به ترتیب، از مردم نامیبیا و رواندا به خاطر نسلکشی، عذرخواهی کرده بودند.