بازتابهای خارجی دستاورد جدید سپاه
ماهوارهای که معادلات منطقهای را تغییر میدهد
پرتاب موفقیتآمیز نخستین ماهواره نظامی جمهوری اسلامی ایران توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بازتاب گستردهای در سطح جهان و رسانههای بینالمللی اعم از عربی و انگلیسی زبان داشت.
بیشتر رسانههای عربی منطقه خبر پرتاب این ماهواره را بهعنوان تیتر نخست خود انتخاب کردند. تحلیلها درباره این موفقیت و دستاورد جدید ایران مانند رویدادهای سیاسی گذشته چندان متفاوت نبود و حتی رسانههای عربی وابسته نیز نتوانستند از موضع انکار یا اعتبارزدایی به این خبر بپردازند.
رسانههای غربی نیز خبر پرتاب ماهواره ایرانی را در سرتیتر اخبار خود قرار دادند.
در همین رابطه دیلی تلگراف نوشت: بعد از ماهها سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در میانه تنشها با آمریکا، از پرتاب موفقیتآمیز ماهواره به فضا خبر داد.
الجزیره نیز در مطلب خود در این خصوص آورده است: این اولینبار است که ایران ماهواره نظامی به فضا پرتاب میکند.
این شبکه قطری همچنین گفته است: ماهواره نظامی سپاه با ماهواره بر قاصد به فضا پرتاب شد.
فرار به جلوی ترامپ
به گزارش مهر، «دونالد ترامپ» رئیسجمهوری آمریکا روز چهارشنبه در پیامی توئیتری در تلاش برای رهائی از موج انتقادات علیه خود در موضوعات مختلف و گرم کردن تنور انتخابات ریاستجمهوری سال جاری در این کشور در پیامی توئیتری نوشت: به نیروی دریایی آمریکا دستور دادهام هر شناور ایرانی که به کشتیهای آمریکایی (در خلیج فارس) متعرض شوند را هدف قرار داده و نابود کنند!
این در حالیست که ترامپ از سویی در موضوع نظارت سپاه بر حریم آبی ایران در خلیج فارس و دریای عمان بهویژه پس از هشدار اخیر قایقهای گشتزنی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به شناورهای آمریکایی درخصوص لزوم پرهیز از اقدامات تحریکآمیز در افکار عمومی کشورش تحت فشار قرار دارد و لذا برای خلاصی از انتقادات گسترده مجبور به لافزنی جدیدی شده است.
از سوی دیگر هرچه به زمان برگزاری انتخابات ریاستجمهوری آمریکا نزدیکتر میشویم، ترامپ برای گرمتر کردن تنور انتخابات و جلب آرای بیشتر مخصوصاًًً از سوی تندروها در این کشور چارهای جز فرار به جلو ندارد.
در همین رابطه، رئیسجمهوری ترامپ با انتقادات زیادی از سوی افکار عمومی این کشور درخصوص مقابله دیرهنگام با شیوع ویروس کرونا مواجه است و لذا میکوشد تا با ارسال پیامهائی از بار مسئولیت خود شانه خالی کند.
از سوی دیگر، این پیام ترامپ را میتوان واکنشی از سر استیصال به پرتاب ماهواره «نور» بهعنوان بخشی از برنامه صلح آمیز دفاعی فضایی ایران نیز توصیف کرد.
واکنش پنتاگون
سخنگوی وزارت دفاع آمریکا به پرتاب موفقیتآمیز نخستین ماهواره نظامی جمهوری اسلامی ایران توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی واکنش نشان داد.
«رابرت لودویک» به خبرنگاران اعلام کرد که مقامات آمریکایی برنامههای ایران را زیر نظر دارند.
به ادعای این مقام نظامی آمریکا، این کشور از نزدیک قابلیتهای ایران در ارتباط با تکنولوژی پرتاب ماهواره را زیر نظر دارد. سخنگوی وزارت دفاع آمریکا اظهارات بیشتری تا کنون در ارتباط با پرتاب ماهواره ایرانی نداشته است.
ادعای این مقام آمریکایی در حالی است که پرتاب موفقیتآمیز نخستین ماهواره نظامی جمهوری اسلامی ایران توسط سپاه پاسداران، یک شاهکار اطلاعاتی بود و دستگاههای عریض و طویل اطلاعاتی آمریکا نتوانستند هیچ اطلاعاتی از این اقدام غرورآفرین به دست آورند.
جان بولتون مشاور امنیت ملی سابق آمریکا نیز در واکنش به پرتاب ماهواره «نور» بهعنوان بخشی از برنامه صلح آمیز دفاعی- فضایی ایران در پیامی توئیتری با طرح ادعائی مضحک نوشت: پرتاب ماهواره نظامی توسط ایران نشان میدهد که ما هنوز فشار کافی بر این کشور نیاوردهایم.
مشاور امنیت ملی سابق آمریکا در این خصوص ادامه داد: بازدارندگی هنوز کارائی نداشته و ویروس کرونا نتوانسته مانعی بر سر راه نظام ایران باشد. هدف ایران دستیابی به موشکهای بالستیک قاره پیمائی است که بتوانند سلاحهای هستهای را با خود حمل کنند!
جان بولتون بدون اشاره به نمونههای بیشماری از نقض مکرر تعهدات واشنگتن در عرصه بینالملل ادعا کرد: نمیتوان به آنها (ایرانیها) اعتماد کرد!
تغییر معادلات منطقهای و بینالمللی
«امین حطیط» تحلیلگر امور نظامی و کارشناس امور راهبردی در واکنش به پرتاب موفقیتآمیز نخستین ماهواره نظامی ایران گفت: بهنظر من موفقیت ایران در پرتاب ماهواره نور و قرار دادن آن در مدار با موفقیت بهگونهای که میتواند مأموریتش را انجام دهد، شوک بزرگی در منطقه و دنیا ایجاد خواهد کرد بهویژه برای دشمنان ایران که تصور میکنند که توان تحریم ایران و خفه کردن آن و بازداشتن آن از عوامل قدرت را دارند. ایران قید و محدودیتها را بر میدارد و محاصره را در هم میشکند و به صف کشورهایی میپیوندد که میتوانند جهان را از فضا رویت کنند و ماهواره بسازند.
حطیط در ادامه گفت: مهمترین تأثیر ممکن که این دستاورد نظامی بزرگ در منطقه میتواند بگذارد این است که کشورهای منطقهای که به ضعف ایران دلبسته و به نیروهای خارجی وابستهاند و اینکه دشمن بتواند اراده ایران را بشکند یا به تحریم ایران و جنگ علیه ایران و نابودی آن دلبستهاند، همه شکست خورده است.
وی تأکید کرد: قطعاً این ماهواره بازنگری در معادلات و روابط بینالمللی را بهدنبال خواهد داشت. ایران از نظر تسلیحاتی پیشرفته شده است و ایران از تکیه به دیگران در زمینه اطلاعاتی و ماهوارهای به خودکفایی رسیده است. این تحلیلگر امور نظامی در ادامه گفت: ایران در سیاست خودکفایی و ساخت و در اختیار داشتن منابع قدرت نظامی و تنوع ابعاد موفق عمل کرده است و موفق به ایجاد معادلات جدید در روابط بینالمللی شده است. از این رو آنچه رخ داد سرآغاز مرحله جدید در روند در اختیار داشتن قدرت نظامی از سوی ایران و مطرح کردن خود بهعنوان قدرت اصلی در نظام منطقهای و نظام جهانی است. زیرا این نظام جز اقویا را نمیپذیرد و ایران امروز نظریه با علم قوی میشویم و حقمان را با در اختیار گرفتن منابع قدرت میگیریم، محقق کرده است.