کد خبر: ۱۵۸۰۲۹
تاریخ انتشار : ۲۵ فروردين ۱۳۹۸ - ۲۰:۰۶
چهره ماندگار مهندسی راه و ساختمان:

جانمایی نامناسب ساخت و سازها دلیل وقوع سیل بود

چهره ماندگار معماری و مهندسی راه و ساختمان کشور مشکل اصلی در بحث سیل اخیر را عدم مکان‌یابی درست ساختمان‌ها و عدم جانمایی شهرها و مناطق مسکونی عنوان کرد.




به گزارش خبرگزاری تسنیم، محمود گلابچی چهره ماندگار معماری، راه و ساختمان کشور در یک نشست خبری اظهار کرد: در بحث سیل مشکل اصلی عدم مکان‌یابی درست ساختمان‌ها و عدم جانمایی شهرها و مناطق مسکونی بوده است. در بستر رودخانه‌ها متاسفانه ساخت و سازهای فراوانی صورت گرفته و هم‌اکنون نیز در حال انجام است.
وی گفت: باید در ساخت و سازها پیش‌بینی حوادث طبیعی را انجام دهیم. اگر بارش‌های شدید در پیش باشد باید طراحی‌ها و مکان‌یابی‌ها بر اساس آن انجام شده باشد. در صورتی که این اصول رعایت نشود احتمال تکرار چنین حوادثی وجود خواهد داشت. در واقع باید در جانمایی مناطق مسکونی، کشاورزی و صنعتی به طراحی‌ها و جانمایی دقت شود، از سوی دیگر باید ساختمان‌ها بتواند در برابر حوادث طبیعی مانند سیل و زلزله مقاومت داشته باشند.این چهره ماندگار معماری و مهندسی راه و ساختمان با بیان این‌که در بحث سیل بیشتر جانمایی مسئله مهمی است و در زلزله کیفیت سازه‌ها، تصریح کرد: بعضا در حوادث طبیعی ساختمان‌های قدیمی که درست ساخته شده‌اند توانسته‌اند زلزله‌های شدید را تحمل کنند و در مقابل بسیاری از ساختمان‌های جدید بلافاصله با یک زلزله تخریب شده‌اند.
گلابچی درباره امکان پیش‌بینی حجم آب در بارندگی‌ها و وسعت آن در دشت‌ها گفت: باید مسیل‌ها و کانال‌هایی برای هدایت بارندگی‌ها پیش‌بینی شود و به نحوی آب‌های سطحی را کنترل کنیم که به ساختمان‌های مسکونی و اراضی کشاورزی صدمه وارد نشود. وی بیان کرد: هر زمان در فرآیندهای طبیعی غلفت کرده‌ایم، درختان قطع شده‌اند و یا اتفاقاتی از این دست رخ داده، امکان بروز حوادث طبیعی را فراهم کرده‌ایم.
چهره ماندگار معماری و مهندسی راه و ساختمان افزود: عدم مداخله برای تغییر زیست بوم طبیعی یکی از اصولی است که در دنیا به آن توجه می‌شود. البته قبل از همه باید دستگاه‌های اجرایی توجه کنند تا امکان ساخت و ساز در مکان‌هایی که خطر حوادث طبیعی وجود دارد، میسر نشود.
گلابچی در این خصوص که آیا در طرح جامع مسکن پیش‌بینی‌های لازم برای جانمایی ساخت و سازها صورت گرفته است، اظهار کرد: در این طرح هیدرولوژی و شناسایی وضعیت منطقه به لحاظ آب و بارش‌ها صورت گرفته و در مواردی هم این اتفاق نیفتاده که باعث بروز چنین حوادثی شده است. اگر به دلیل ملاحظات مختلف، مقررات و ضوابط نادیده گرفته شود حتما در آینده صدمات جدی به وجود خواهد آمد.وی با اعلام این‌که راه‌حل پیشگیری از سیل فقط ساخت سد نیست، گفت: باید مسیر آبها به سمت دریا را به درستی پیش‌بینی کنیم می‌توانیم از بروز حوادث ناشی از سیل جلوگیری کنیم.
عضو هیئت امنای انجمن مفاخر معماری ایران عنوان کرد: اگر از قبل پیش‌بینی‌های لازم برای هدایت جریانات آب انجام می‌شد، نه تنها در حوادث اخیر آب وارد مناطق مسکونی نمی‌شد بلکه با خودش این همه گِل و لای و مواد جامد را حمل نمی‌کرد.