علیرغم ادعای رونق اقتصادی رخ داد
بیش از 12 هزار میلیارد تومان چک برگشتی در یک ماه
بنابر اعلام دبیرکل بانک مرکزی، فقط در اسفند ماه سال ۹۵ بیش از 1/4 میلیون فقره چک بهارزش ۱۲۷هزار میلیارد ریال برگشت خورده است.
به گزارش تسنیم، سیدمحمود احمدی گفت: در اسفند ماه 1395 در کل کشور بالغ بر 10 میلیون فقره چک به مبلغ 638 هزار میلیارد ریال مبادله شد که نسبت به ماه قبل، از نظر تعداد و مبلغ بهترتیب 4/2 درصد و 16/3 درصد افزایش نشان میدهد، از این میزان حدود 8/6 میلیون فقره چک بهمبلغی بالغ بر 511 هزار میلیارد ریال وصول شده است که نسبت به ماه قبل؛ از نظر تعداد و مبلغ بهترتیب 5/2 درصد و 17/2 درصد افزایش نشان میدهد.
وی افزود: میزان چکهای برگشتی در کل کشور طی این مدت، بالغ بر 1/4 میلیون فقره چک بهمبلغی حدود 127 هزار میلیارد ریال بوده که نسبت به ماه قبل از نظر تعداد 1/2 درصد کاهش و از نظر مبلغ 12/6 درصد افزایش نشان میدهد که 97/4 درصد آن از نظر تعداد و 97 درصد از آن از نظر مبلغ بهدلیل کسری یا فقدان موجودی بوده است.
احمدی توضیح داد: نکته مهم آن که این افزایش 12/6درصدی چک برگشتی در اسفند ماه را از نظر مبلغ باید کنار افزایش 17/2درصدی مبلغ کل وصولیها تحلیل کرد که نشان میدهد علت افزایش چک برگشتی نسبت به دوره قبل، افزایش چکهای مبادلاتی بوده است.گفتنی است کاهش رد و بدل کردن چک در بازار و افزایش آمار چکهای برگشتی، میتواند نشان از حاکم شدن رکود اقتصادی بر بازار باشد. بیتردید میتوان گفت که کاهش ارزش چک و بیاعتبار شدن آن در بازار موجب افزایش میزان مبادلات نقدی در کشور میشود و این امر مشکلاتی را در اقتصاد به وجود میآورد. از سوی دیگر، افزایش چک برگشتی باعث بیاعتباری چک و بازار و البته بیاعتمادی مردم میشود.
در آمارهای جدید ارائه شده از سوی بانک مرکزی، رشدهای بالایی برای سه فصل نخست سال 95 اعلام شده که مقایسه آن با آمار چکهای برگشتی قابل تأمل است. نگاهی به رشد اقتصادی بدون نفت نشان میدهد که عمده این ارقام مربوط به فروش نفت بوده و نمیتوان این رشدها را با کیفیت و نشان دهنده رونق بنامیم. بنابراین ظاهرا آمار چکهای برگشتی بیش از آمار رشد اقتصادی میتواند واقعیتهای اقتصادی کشور را بازگو نماید.