دکتر باقری لنکرانی خبرداد
روند کاهشی سرطان معده و افزایشی سرطان روده در کشور
رئیسانجمن آندوسکوپیهای گوارشی ایران گفت: روند سرطان معده در کشور رو به کاهش است، اما هنوز هم بیشترین علت مرگهای ناشی از سرطان را در هر دو جنس به خود اختصاص داده است.
به گزارش ایسنا، دکتر کامران باقری لنکرانی در اولین نشست خبری انجمن آندوسکوپیهای گوارشی ایران، با اشاره به اینکه در کشور ۹۰۰ نفر فوق تخصص گوارش و کبد وجود دارند، اظهارداشت: امروزه حتی در برخی شهرستانها مراکزی گسترده داریم که خدمات گسترده ارائه میدهند و اینها ما را ملزم میکند که به این موضوع عالمانه نگاه کنیم.
باقری لنکرانی با بیان اینکه روند سرطان معده در کشور رو به کاهش است، افزود: اما هنوز هم سرطان معده بیشترین علت مرگهای ناشی از سرطان را در هر دو جنس به خود اختصاص داده و هنوز بیماری خطرناک و پرشماری در کشور محسوب میشود.
وی ادامه داد: از طرفی سرطان روده بزرگ روند رو به افزایش دارد و پیشبینی این است که با روند فعلی حدود ۱۰ سال آینده تعداد تشخیص سرطان روده بزرگ حدود دو برابر افزایش یابد. تغییر سبک زندگی، مصرف فست فودها، چاقی و... مقصر بروز این سرطان شناخته شده است. این امر بیانگر این است که باید به غربالگری سرطان روده توجه بیشتری کنیم. کار اول غربالگری برای کسانی است که سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان روده دارند یا علامتهای خیلی پیش پا افتاده مانند کمخونی و تغییر اجابت مزاج دارند.
وزیر اسبق بهداشت بیان داشت: برای افراد فاقد علامت، بررسی مدفوع از نظر خون نهفته مهم است و قدم بعدی کلنوسکوپی است و این خدمت با گستردگی خوبی در کشور ارائه میشود.
لنکرانی با تاکید بر اهمیت شناسایی عوامل خطر بروز سرطانها، اظهارداشت: به عنوان مثال درمورد ظروف یکبار مصرف حدسهایی میزنیم ولی هنوز مستندات قوی و کاملی نداریم و قصد ایجاد ترس و واهمه نداریم.
روند افزایشی سرطان معده در زنان میانسال
وی ادامه داد: سرطان معده یک گروه ناهمگن است که چندین بیماری، ذیل این سرطان قرار میگیرد؛ سرطانی مرتبط با میکروب هلیکوباکتر داریم که شایعترین نوع سرطان معده است ولی با توجه به بهبود شرایط بهداشتی و تشخیص زودرس، بروز آن کاهش یافته است ولی اگر بخواهیم دقیقتر نگاه کنیم سایر انواع سرطان معده افزایش یافته است. البته درکل با روند کاهشی مواجه بودهایم ولی نوع آن متفاوت شده است. متاسفانه یکی از اخبار تلخ این است که سرطان معده در خانمهای میانسال رو به افزایش است که فرضیههایی برای این رخداد داریم که یکی از فرضیهها تماس با مواد مصنوعی و لوازم آرایش است، فرضیه دیگر حساسیت بیشتر خانمها به مواد هورمونی و... است که اینها باید تحت بررسی قرار گیرند.
رئیسانجمن آندوسکوپیهای گوارشی ایران با اشاره به نقش تغییر الگوی غذایی در کاهش موارد سرطان روده نیز گفت: مصرف بیشتر فیبر و غلات کامل مانند نان سبوسدار و کاهش مصرف چربی و مواد غذایی فرآوری شده، احتمال ابتلا به سرطان روده را کاهش میدهد.
لنکرانی افزود: سال گذشته ۱۲هزار مبتلای جدید به سرطان روده بزرگ و 6 هزار فوتی داشتیم. سرطان روده بزرگ نیز تا حد زیادی قابل پیشگیری است که این مهم با غربالگری به موقع و برداشتن ضایع پیش سرطانی محقق میشود، این امکانی است که در مورد همه سرطانها ممکن نیست. خوشبختانه این موضوعی است که وزارت بهداشت در برنامههای خود قرار داده است.
وی با اشاره به اینکه تراکم پزشکان متخصص گوارش در کلانشهرها بیشتر است، بیان داشت: البته در ۱۰ سال گذشته حضور این متخصصان در شهرستانها افزایش یافته است و حدود دو سوم در کلانشهرها و یک سوم در سایر شهرستانها حضور دارند درحالیکه ۱۵ سال قبل توزیع جغرافیایی متخصصان گوارش به این صورت نبود.
در ادامه این نشست خبری دکتر امیرپاشا طبائیان، دبیر علمی انجمن آندوسکوپیهای گوارشی ایران، با بیان اینکه آندوسکوپی این روزها از بحث تشخیصی خارج شده و وارد بحث درمانی کم تهاجمی شده است، گفت: بسیاری از مواردی که درمان سنگین نیاز داشت اکنون با عوارض کمتر و به این شیوه درمان میشود. انجمن ما با هدف پیشرفت این موارد تاسیس شده است.
طبائیان افزود: به خاطر تصمیم غلط دولت قبل، بحث انجام کلونوسکوپی در مطب ممنوع شده بود اما امروز به همت تیم درمان وزارت بهداشت این مشکل حل شد و از این به بعد پس از ابلاغیه انجام کلونوسکوپی در مطب آزاد خواهد شد. این سبب افزایش دسترسی مردم به خدمات شده و از رشد سرطانهای روده با تشخیص زودرس جلوگیری میکند.
وی ادامه داد: الان توصیه میکنیم افراد از سن ۴۵ سال به بالا خصوصا، اگر سابقه خانوادگی ابتلا یا علائمی مانند کم خونی داشته باشند توصیه به کلونوسکوپی میکنیم و وقتی در مراحل اول بیماری تشخیص داده شود به راحتی با روش کمتهاجمی درمان میشود و بار مالی کمتری هم به نظام سلامت وارد میکند.