kayhan.ir

کد خبر: ۲۵۵۱۴۸
تاریخ انتشار : ۱۴ آذر ۱۴۰۱ - ۲۰:۱۲
 رویترز گزارش داد

 چرخش عربستان از غرب به شرق بن‌سلمان این هفته میزبان شی جین پینگ است

 
 
 
 رویترز در گزارشی با اشاره به این‌که ولی‌عهد سعودی این هفته میزبان رهبر چین خواهد بود، چرخش ولی‌عهد آل‌سعود از غرب به شرق را «خطرناک» توصیف و اعلام کرده این چرخش می‌تواند شکاف‌های سیاسی در عربستان را بیشتر کند.
«محمد بن سلمان» حاکمِ اصلیِ دوفاکتوی غول نفتی سعودی، که گویا جز استخراج و فروش نفت استعدادی ندارد، بار دیگر پس از قتل 
«جمال خاشقجی» در سال ۲۰۱۸ که روابط عربستان و آمریکا را ولو به ظاهر تحت تأثیر قرار داد، با جدیت به صحنه جهانی بازگشته و در مقابل آمریکا، به سیاست خاص انرژی خود ادامه می‌دهد و از فشار واشنگتن برای کمک به منزوی کردن روسیه سرپیچی می‌کند. چرا که او اساسا دوشیده شدن از سوی جمهوری خواهانی مثل ترامپ را به امثال بایدن ترجیح می‌دهد. به نظر می‌رسد، ولیعهد سعودی از «جو بایدن»، رئیس‌جمهور کنونی آمریکا، بر خلاف همتای پیشینش، حرف شنوی چندانی ندارد. 
به گزارش ایسنا از خبرگزاری رویترز، بن سلمان در نمایش قدرتی به عنوان رهبر مشتاق جهان عرب، در جریان سفر «شی جین‌پینگ»، رئیس‌جمهوری چین که قرار است از روز سه‌شنبه آغاز شود، حکمرانان سراسر غرب‌آسیا و شمال آفریقا را برای نشست سران چینی-عربی دعوت کرده است. نمایشی شاید برای دولت حال حاضر آمریکا!
«ایهم کامل»، رئیس‌خاورمیانه و شمال آفریقا در گروه اوراسیا در این‌باره می‌گوید: «ریاض براساس محاسبات استراتژیک کار می‌کند که باید با پکن همگام باشد، چون اکنون یک شریک اقتصادی ضروری و واجب است...مطمئناً این خطر وجود دارد که گسترش روابط با چین نتیجه معکوس داشته باشد و منجر به شکاف بیشتر در روابط ایالات متحده و عربستان سعودی شود اما محمد بن سلمان مطمئناً این را از سر کینه و لجبازی دنبال نمی‌کند.»
البته «جان آلترمن»، مدیر برنامه خاورمیانه در مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی واشنگتن، می‌گوید: «گرچه به نظر می‌رسد که روابط عربستان با چین بسیار سریع‌تر نسبت به ایالات متحده در حال رشد است، اما روابط واقعی قابل مقایسه نیستند. روابط با چین در مقابل روابط با ایالات متحده، از نظر پیچیدگی و صمیمیت، کم‌رنگ و کم‌اهمیت است.»
به گفته تحلیلگران، گرچه آمریکا شریک منتخب حاکمان کشورهای حوزه خلیج‌فارس است که برای دوام خود به آن متکی هستند، اما ریاض در حال ترسیم یک سیاست خارجی است که در خدمت تحول اقتصادی ملی خودش است، زیرا جهان از هیدروکربن‌ها که رگ حیات عربستان است، دور می‌شود.
گفتنی است، سفر رهبر حزب کمونیست چین به عربستان در زمانی انجام می‌شود که روابط آمریکا و رژیم آل‌سعود در پایین‌ترین حد است، عدم اطمینان بر بازارهای جهانیِ انرژی حاکم است و غرب می‌کوشد تا یک سقف قیمت را بر نفت روسیه تحمیل می‌کند و واشنگتن با نگرانی به نفوذ فزاینده پکن در خاورمیانه چشم دوخته است.