kayhan.ir

کد خبر: ۲۴۵۹۹۶
تاریخ انتشار : ۳۱ تير ۱۴۰۱ - ۲۲:۰۶
رئیس ‌سازمان غذا و دارو:

پوشش بیمه‌ای بیشتر و پرداختی بدون تغییر از مزایای طرح «دارویار» است

رئیس ‌سازمان غذا و دارو گفت: در طرح دارویار دولت علاوه‌بر این که پرداختی مردم را ثابت نگه داشته و در بعضی موارد کاهش داده، پوشش بیمه بیشتری را هم برای دارو‌ها اعمال کرده است.

به گزارش وبدا، دکتر بهرام دارایی با بیان این مطلب، افزود: یک هفته پس از اجرای طرح دارویار، اکنون یارانه دارویی مستقیم به دست بیماران می‌رسد.
دارایی در پاسخ به این سؤال که طرح دارویار در این یک هفته چقدر موفقیت‌آمیز بوده و چه میزان پاسخگوی نیاز بیماران بوده است؟ تصریح کرد: قریب یک هفته از اجرای طرح دارویار توسط وزارت بهداشت می‌گذرد و بر اساس مصوبه مجلس برای سال ۱۴۰۱، ما ارزی را که به ماده مؤثره دارو‌های تولید داخل می‌دادیم این‌جا مستقیماً به بیمه‌ها پرداخت کردیم تا به مصرف‌کننده واقعی یعنی مردم اختصاص پیدا کند.
وی با بیان اینکه در این طرح ما فعلاً هیچ قیمتی از دارو‌های بدون نیاز به نسخه او تی سی را تغییر ندادیم که شامل ۲۰۰ قلم می‌شود، افزود: پرداخت ارز برای دارو‌های وارداتی، تجهیزات پزشکی و ملزومات، و شیرخشک همچنان ادامه دارد.
رئیس‌سازمان غذا و دارو با بیان اینکه ارز ترجیحی
۳۰۰ قلم داروی خارجی بدون تغییر مانده، گفت: اما یکی از نتایج ملموس این طرح و پیش درآمد‌های این طرح، شش میلیون بیمه شده رایگان بوده که در ابتدا باید این اتفاق می‌افتاد تا ما وارد این مرحله می‌شدیم.
دارایی با بیان اینکه در این طرح کسانی که هیچ بیمه‌ای نداشتند، به شکل رایگان بیمه شدند، افزود: همچنین آنهایی که وسع و استعداد این را دارند که بتوانند مبلغ بیمه خودشان را پرداخت کنند به مدت سه ماه، آنها هم رایگان بیمه می‌شوند.
وی کنترل نوسانات و تکانه‌های ارزی در حوزه داروی تولید داخل را از محسنات این طرح دانست و اظهار کرد: در این طرح جلوی کاهش ذخایر راهبردی دارو که در چند ماه اخیر رو به افزایش بود گرفته می‌شود و ان‌شا‌ءالله به زودی آن ۳۰ درصد کمبود‌هایی که به واسطه دارو‌های تولید داخل داشتیم در یکی دو ماه آینده برطرف شود.
رئیس ‌سازمان غذا و دارو افزود: ما منتظر افزایش صادرات دارو هستیم زیرا از این پس با افزایش تولید داخل‌ و کاهش قاچاق معکوس دارو، کمبود‌های دارویی، جبران می‌شود.
مزایای طرح دارویار
دارایی یکی از مهم‌ترین مزایای این طرح را پوشش بیمه‌ای ۱۱۹ قلم داروی او تی سی که بدون نسخه بود و قبلاً وارد فهرست بیمه نشده بودند، ذکر کرد و گفت: مسکن‌های پرمصرف، دارو‌های ضد حساسیت و مهم‌تر از این، پوشش بیمه‌ای ۳۶۶ قلم داروی ضروری برای بیماران مزمن مثل بیماری‌های قلبی و عروقی و بیماری‌های مربوط به دیابت که در این طرح برای اولین بار بیمه شدند از دیگر مزایا است.
وی افزود: در طرح دارویار سطح پایه قیمت پرداخت بیمه را برای دارو‌ها هم افزایش دادیم به طوری که حتی بیماران در بعضی از موارد مبلغ کمتری نسبت به سابق برای دارو می‌پردازند.
رئیس‌سازمان غذا و دارو تاکید کرد: بنابراین نه تنها افزایشی در پرداخت مردم اتفاق نیفتاده در بعضی موارد شاهد کاهش نرخ دارو هم هستیم و این یکی از کار‌های بزرگی بود که با وجود زیرساخت‌های مکانیزه و نسخه الکترونیک قابل انجام شد.
دارایی درخصوص اضافه شدن دارو‌های جدیدی به فهرست بیمه در این طرح گفت: ۱۱۹ قلم داروی
او تی سی در این مرحله و ۳۶۶ قلم دارو‌های پرمصرف نیازمند به نسخه به این طرح اضافه شده، که قبلاً اینها پوشش بیمه نداشتند؛ ولی وارد این طرح شدند. یعنی دولت علاوه‌بر این که پرداختی مردم را ثابت نگه داشته یا در بعضی موارد کاهش داده، پوشش بیمه بیشتری را هم برای دارو‌ها اعمال کرده است.
رفع کمبود داروهای تولید داخل تا دو ماه آینده
وی در پاسخ به این سؤال که در حال حاضر بیشترین دغدغه و نگرانی مردم از کمبود داروست، چقدر کمبود دارو در کشور داریم و چه زمانی این مشکل برطرف می‌شود، بیان کرد: ۱۰ ماه با تمام آنهایی که درخصوص اجرای این طرح باید نظر می‌دادند و تأثیرگذار بودند جلسه گذاشتیم. یک قسمت از طرح درباره داروهای داخلی به خوبی در حال اجراست. قسمت بعدی درخصوص دارو‌های وارداتی است که به وقتش درباره آنها هم اصلاح ارزی انجام خواهد گرفت. در واقع نسبت به دارو‌های داخلی که اتفاق خاصی نیفتاده، بلکه در برخی موارد وضع بهتر هم شده است.
رئیس‌سازمان غذا و دارو در پایان یادآور شد: وقتی که تغییرات پیش‌بینی شده در طرح کاملاً اتفاق بیفتد ما وارد دورانی خواهیم شد که کمبود‌های گسترده و بدون کنترل نخواهیم داشت. برای دارو‌های داخلی پیش‌بینی می‌کنم یکی دو ماه آینده کمبود‌های دارو‌های داخلی برطرف می‌شود.
اجرای طرح دارویار به نفع مردم است
در همین ارتباط دکتر علی فاطمی، نایب‌رئیس‌انجمن داروسازان ایران ‌با اشاره به طرح دارویار و تاثیر آن بر نحوه ارائه خدمت داروخانه‌ها، به خبرگزاری ایسنا گفت: به طور کلی که فلسفه این طرح بسیار خوب است. البته طرح‌های دیگری هم که در حوزه سلامت اجرا شد اما به سرانجام نرسید، اعم از طرح تحول سلامت، پزشک خانواده و... خوب و موثر بودند. بدون شک این طرح هم به نفع مردم و نظام سلامت است، اما در عمل از آنجایی که این طرح‌ها در مواقعی در اجرا ضعف دارند، امیدواریم موارد ضعف برطرف شده و ادامه یابند.
انتقال یارانه دارو به انتهای زنجیره تامین
وی افزود: طرح دارویار همان‌طور که از نامش هم مشخص است، قرار است یارانه دارو را جابه‌جا کنند. قبلا یارانه دارو به حلقه اول زنجیره تامین دارو یعنی شرکت‌های دارو‌سازی ارائه می‌شد تا مواد اولیه و... را وارد کنند، اما در حال حاضر این یارانه به حلقه آخر زنجیره تامین دارو که داروخانه است، داده می‌شود.
شرکت‌های دارویی دیگر معطل تامین ارز نمی‌مانند
فاطمی ادامه داد: در عین حال در سیستمی که یارانه دارو به شرکت‌ها داده می‌شد، ابتدا شرکت‌ها پول را گرفته و بعد مواد اولیه را وارد و دارو را تولید می‌کردند. با اجرای این طرح شرکت‌های دارویی دیگر معطل ارز ۴۲۰۰ تومانی نمی‌مانند و همیشه هم ارز نیمایی در دسترس است و واردات و تولیدشان را انجام می‌دهند.
درخواست داروخانه‌ها در طرح دارویار
وی با بیان اینکه یکی از چالش‌های این طرح برای داروخانه‌ها این است که داروخانه نمی‌تواند پیش از فروش دارو پول آن را دریافت کند، گفت: به طوری که اعلام شده داروخانه باید ابتدا پول را به بیمه‌ شده بدهد و بعد پول را به داروخانه پرداخت می‌کنیم، ‌اما اینکه زمان پرداخت به داروخانه‌ها چه زمانی است، متاسفانه در طرح دارویار مشخص نشده و سند و مستندی از طرح هم فعلا در اختیار ما قرار نگرفته است.
فاطمی با اشاره به سابقه پرداخت‌های بیمه‌ها و دولت، افزود: متاسفانه همیشه پرداخت‌های داروخانه‌ها با تاخیر مواجه بوده است. در عین حال هفت تا هشت ماه است که بیمه‌های دولتی پول داروخانه‌ها را نگه داشته و مطالبات را پرداخت نمی‌کنند که این هم معضلی برای داروخانه‌هاست.
وی اضافه کرد: در این طرح اگر همه ذی‌نفعان در آن دخیل باشند و مهم‌تر اینکه ساز و کار جریمه‌ای در صورت تاخیر در پرداخت‌ها در نظر گرفته شود، طرح به خوبی پیش می‌رود.
فاطمی گفت: طرح دارویار طرح بسیار خوبی است. به طوری که از قاچاق معکوس دارو جلوگیری می‌کند، در بلندمدت می‌تواند منجر به کاهش کمبودهای دارویی باشد و جلوی هدررفت منابع را هم می‌گیرد و مزایای دیگری هم دارد، اما اشکالات اجرایی آن هم باید پیش‌بینی و دیده شود. در حال حاضر داروخانه‌ها می‌گویند زمانی‌که ۷۰ درصد پول‌مان را از سازمان‌های بیمه طلبکار بودیم، بیمه‌ها با هفت تا هشت ماه تاخیر پرداخت می‌کردند که به زور تحمل می‌کردیم. حال با افزایش پوشش بیمه‌ای ممکن است، میزان سهم بیمه‌ای که در اختیار دولت است افزایش یافته و بیشتر به ما بدهکار شوند. بنابراین اگر مطالبات را بموقع پرداخت نکنند، داروخانه‌ها زمین می‌خورند.
لزوم پرداخت‌های بموقع
به داروخانه‌ها
نایب‌رئیس‌انجمن داروسازان ایران با بیان اینکه با اجرای طرح دارویار بار مالی داروخانه‌ها افزایش یافته و به سرمایه در گردش بیشتری برای خرید دارو نیاز دارند، ‌اظهار کرد: بنابراین درخواست ما این است که زمان مشخصی را برای تسویه حساب با داروخانه‌ها اعلام کرده و به آن پایبند باشند. اگر هم به هر دلیلی دستگاه دولتی نتوانست پول را به موقع پرداخت کند، ملزم به دادن خسارت دیرکرد باشد، داروخانه‌ها در اجرای این طرح باید حمایت شوند تا وقتی حجم مطالبات داروخانه‌ها بالا می‌رود داروخانه‌ها در ارائه داروی بیمه‌ای دچار مشکل نشوند. بنابراین لازم است داروخانه‌ها در این طرح حمایت شوند و تامین اعتبار و پرداخت‌ها به موقع انجام شود.
پیش‌پرداخت به بیمه‌ها
برای طرح دارویار
فاطمی همچنین با بیان اینکه در عین حال بیمه‌ها باید مکلف باشند که اعتبار دارو را در همین حوزه هزینه کنند، گفت: اعلام شده است که بیمه‌ها برای اجرای طرح دارویاری اعتباری را دریافت کرده‌اند، اما اکنون یک هفته از اجرای طرح گذشته و هنوز یک ریال به داروخانه‌ها نپرداخته‌اند. حتی معوقات‌شان را هم به داروخانه‌ها پرداخت نکرده‌اند تا داروخانه‌ها دلگرم شوند. البته بیمه سلامت خوش‌قول‌تر است، اما تاخیر تامین اجتماعی زیاد است؛ آن هم در نسخ کاغذی. خودشان اعلام کردند که داروخانه‌ها نسخ کاغذی را دریافت کنند و خودشان به صورت الکترونیک کنند و اعلام شد که ۴۰۰۰ تومان هم بابت این کار به داروخانه‌ها پرداخت می‌کنند. این درحالی‌است که تمام عهدهایشان را زیر پا گذاشتند، نه ۴۰۰۰ تومان را محاسبه کرده و پرداختند و پول نسخه‌ای را هم که داروخانه به الکترونیک تبدیل کرده، نمی‌دهند.