kayhan.ir

کد خبر: ۱۱۹۹۸۹
تاریخ انتشار : ۱۰ آذر ۱۳۹۶ - ۲۱:۰۴
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس:

گاز با قیمتی کمتر از هزینه تمام شده تولید نباید صادر شود



سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس گفت: وقتی طبق اعلام مسئولان مربوطه، قیمت گاز تولیدی چیزی حدود 16 سنت برای هر مترمکعب است، نباید صادرات گاز با قیمتی کمتر از هزینه تمام شده تولید باشد.
هدایت‌الله خادمی در گفت‌و‌گو با باشگاه خبرنگاران جوان درباره وضعیت صادرات گاز کشور اظهار کرد: روسیه به عنوان اولین کشور دارنده ذخائر گازی به طور تقریبی 18 درصد از بازار دنیا را در این زمینه به خود اختصاص داده و ایران به عنوان دومین کشور جهان از نظر دارندگی ذخائر تنها یک درصد از بازار دنیا را از آن خود کرده است. این موضوع نشان‌دهنده عملکرد ضعیف ما برای حضور در بازارهای جهانی به تناسب ظرفیت موجود در ذخائرمان بوده است.
وی افزود: اکنون صادرات گاز ما تنها معطوف به کشور ترکیه شده است. قرارداد منعقد شده با پاکستان هم تاکنون عملیاتی نشده ،چرا که خط لوله طرح‌ریزی شده برای احداث از جانب ایران هنوز به نقطه صفر مرزی نرسیده و همین موضوع مزید بر علتی در تکمیل نشدن این خط لوله از سوی کشور طرف قرارداد (پاکستان ) به شمار می‌رود. علاوه‌بر این، قرارداد صادرات گاز به امارات نیز با مشکلاتی روبرو شده و با عمان نیز به نتیجه نرسیده و در توافق با عراق نیز موفق نشده‌ایم. تمامی این موارد نشان دهنده موفق‌نبودن سناریوی مدیریتی ما در زمینه صادرات گاز است.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس، صادرات گاز را عاملی بازدارنده در مقابل تحریم دانست و افزود: باید اذعان کرد که نبود نقش قابل توجه ایران در بازار گاز جهان، تحریم شدن ایران را سهل و آسان کرده است. باید توجه کنیم که در زمان تحریم‌ها؛ اجرای تنها قراردادی که با مشکل مواجه نشده و منابع مالی ناشی از فروش آن به راحتی حاصل کشورشد، همین قرارداد صادرات گاز به ترکیه بود.
خادمی درباره صادرات گاز به نروژ به بهای کمتر از آنچه به ترکیه صادر می‌شود گفت: چرا باید قیمت گاز در فروش به یک شرکت نروژی به این نحو تعیین شود آن هم در حالیکه خود مسئولان وزارت نفت از قیمت تمام شده دو برابری تولید این فرآورده سخن می‌گویند. وقتی طبق اعلام مسئولان مربوط، قیمت گاز تولیدی چیزی حدود 16 سنت برای هر مترمکعب است، پس نباید صادرات گاز با قیمتی کمتر از هزینه تمام شده تولید باشد.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس با بیان اینکه در زمینه بومی سازی تجهیرات صنعت نفت آنچنان موفق نبوده‌ایم افزود: ما تنها از چند سال گذشته شروع به تولید یکسری قطعات وتجهیزات نفتی کرده‌ایم که تولید لوله‌های جداری، لوله‌های سی آر‌ای، فوران‌گیران سرچاهی و تعداد محدودی از تجهیزات ماشین آلات از جمله آنها هستند. علاوه‌بر این سه شرکت ایرانی موجود در بندرعباس، بوشهر و خرمشهر اقدام به ساخت جکت‌های قابل استفاده در سکوهای نفتی کرده‌اند.
خادمی اضافه کرد: بخش اعظمی از نیاز صنعت نفت را وارد کرده یا مونتاژکاری می‌کنیم، که پمپ‌ها، کمپرسورها و دکل‌های دریایی از اهم آنهاست. اما می‌توانیم تجهیزات را خودمان تولید کنیم. به طور مثال لوله‌های «خودحفاری» که به لوله‌های بدون درز معروفند؛ جزو کالاهای پرمصرفی به شمار می‌رود که روش ساخت راحتی داشته و به علت نبود تولید آن در داخل، وارداتش منجر به خروج ارز بسیاری از کشور شده است. این در حالیست که می‌توانستیم ضمن تامین نیاز داخلی، صادرکننده این کالا هم باشیم. برخی از شرکت‌های کشورهایی که ما تجهیزات صنعت نفت را از آنها تامین می‌کنیم، یک صدم امکانات برخی از شرکت‌های ما را ندارند، اما خروجی آنها را با خروجی ما مقایسه کنید. بنابراین بحث دانش و مدیریت مطرح می‌شود که در بین آنها وجود دارد و جای خالی آن در کشورما احساس می‌شود. اینها همه نشان از نبود سه عامل علاقه، مدیریت صحیح و پاسخگویی مسئولان است.