kayhan.ir

کد خبر: ۱۱۹۸۹۳
تاریخ انتشار : ۰۸ آذر ۱۳۹۶ - ۲۰:۳۱
کارشناس اقتصاد مسکن:

تنها ۳ دهک درآمدی بالا می‌توانند اقساط وام مسکن را بپردازند


اظهارات کارشناسان مسکن نشان می‌دهد تسهیلات جدید خرید مسکن چند روزی است کلید خورده، اما به‌دلیل اقساط سنگین و بازپرداخت بیش از دو برابری این وام، عملا اقشار متوسط جامعه نیز امکان استفاده از آن را ندارند.
حمید یاری، کارشناس اقتصاد مسکن در گفت و گو با خبرگزاری مهر درباره میزان اقساط وام جدید خرید مسکن اظهار داشت: اقساط این وام به قدری بالاست که بر اساس جدول درآمدی دهک‌های مختلف که مرکز آمار منتشر می‌کند، عملا تنها ۳ دهک بالایی جامعه توان بازپرداخت آن را دارند در حالی که این دهک‌ها برای خرید مسکن نیازی به چنین وام‌هایی ندارند.
وی تصریح کرد: دولت باید وام مسکن را به گونه‌ای طراحی و اقساط را به گونه‌ای برنامه‌ریزی کند که دهک‌های میانی جامعه بتوانند از آن استفاده کنند یعنی توان بازپرداخت آن را داشته باشند. ۳ دهک نیز باید از طریق مکانیزم‌های حمایتی مثل مسکن مهر یا مسکن اجتماعی صاحب خانه شوند.
این کارشناس اقتصاد مسکن گفت: متاسفانه با این ارقام و میزان اقساط بالا، اقشار میانی جامعه به هیچ عنوان از عهده بازپرداخت این وام‌ها برنمی‌آیند.
یاری گفت: وام مسکن در تمام دنیا به این صورت است که نرخ سود آن پایین، زمان بازپرداخت اقساط آن طولانی مدت (مثلا باید معادل همان ۱۲ سال وام اصلی باشد) و مبلغ اقساط ماهانه بر اساس توان پرداخت خانوارهاست.
وی اظهار داشت: استفاده از وام جدید مسکن (۲۰ میلیون تومان با اوراق و بازپرداخت ۵ ساله) به صرفه نیست. بلکه اوراق تسهیلات برای دریافت وام‌های با بازپرداخت طولانی، اقتصادی و به صرفه است.
در همین رابطه، مدیرعامل بانک مسکن هم در گفت‌وگو با فارس عنوان کرد: چون ماهیت تسهیلات بخش مسکن بلندمدت است و هنوز ابزار اوراق رهنی که می‌تواند موضوع ۱۲ سال بازپرداخت و سررسید بلندمدت را پوشش دهد، فراهم نشده است بانک‌های تجاری رغبتی برای ورود به بخش مسکن از خود نشان نمی‌دهند.
محمدهاشم بت‌شکن در پاسخ به این سؤال که چرا بانک‌های دیگر علیرغم مصوبه دولت برای اعطای تسهیلات مسکن ورود نمی‌کنند، گفت: این عدم ورود سایر بانک‌ها به اعطای تسهیلات مسکن انتقاد نیست بلکه واقعیت است، چرا که به هر حال بانک‌های تجاری چندان تمایلی از خود برای دادن تسهیلات مسکن از خود نشان نمی‌دهند.
وی درباره ضعف مصوبه دولت در ترغیب بانک‌ها به تخصیص تسهیلات مسکن، در اظهار نظری سؤال‌برانگیز گفت: «این سؤال را باید از رئیس‌شورای هماهنگی بانک‌ها بپرسید»!
البته ظاهرا عمده این مشکلات مربوط به بی‌برنامگی و کوتاهی‌های دولت در کمک به ساخت و تأمین مسکن اقشار متوسط و ضعیف جامعه است. چنانچه سخنگوی کمیسیون عمران مجلس به تازگی در یک برنامه تلویزیونی گفت: انتظاراتی که از رونق در حوزه مسکن می‌رفت در عمل اتفاق نیفتاده است.
صدیف بدری بر این نکته تصریح کرده که «وزارت راه و شهرسازی به ‌تنهایی نمی‌تواند در بخش مسکن تأثیرگذار باشد بلکه هیئت دولت و شخص رئیس‌جمهور باید در این زمینه پیشقدم باشند هرچند که عزمی در این حوزه دیده نمی‌شود.»
وی با بیان اینکه «سیاست مدونی در بخش مسکن وجود ندارد و اهداف طرح جامع مسکن عملیاتی نشده» گفته است: وزارت راه و شهرسازی که مسکن مهر را زیر سؤال می‌برد باید به این سؤال پاسخ دهد که آیا توان تولید سالانه یک ‌میلیون واحد مسکونی را دارد؟