از «مسکن اجتماعی» دولت فقط نام آن باقی مانده است
در حالی که دولت یازدهم ماههای پایانی دوره خود را سپری میکند، خبری از وعده 3 سال پیش مسکن اجتماعی نیست.
سایت شفاف در این زمینه نوشت: راه باز است اما جاده دراز! این حکایت وضعیت مسکن در دولت یازدهم است. مسکنی که مهرورزیاش از نظر دولت عامل رکود و تورم بود و اجتماعیاش ردیف بودجه در لایحه سال 96 ندارد! در واقع مسکن اجتماعی که قرار بود در دولت یازدهم با توجه به شعارهای دولت برای خانهدار کردن مردم و تخریب مسکن مهر توسط اقتصادیهای دولت، از عباس آخوندی گرفته تا وزیر اقتصاد، به سرانجام برسد، با نزدیک شدن به روزهای پایانی حیات دولت یازدهم همچنان پا در هواست و با این که به گفته دولتیها راه برای رسیدن به مسکن اجتماعی باز است اما به نظر میرسد جاده خانهدار کردن مردم راهی دراز دارد. راهی که نه با وامهای میلیونی و اقساطی که در توان پرداخت قشر متوسط و ضعیف نیست هموار میشود و نه با وعده و وعید و نوشتن برنامه روی کاغذ! در این میان وعدههای مسکنی دولت یازدهم محقق نشده است و نه از مسکن اجتماعی خبری هست و نه از طرح مسکن قسطی که توسط دولتیها مطرح شده بود. با این وجود مسکن مهر که عدهای از مردم را خانهدار کرد، هر از چند گاهی مورد انتقاد نزدیکان حسن روحانی قرار میگیرد تا مقصر همه ندانمکاریهای مسکنی دولت یازدهمیها باشد.
به تازگی اما خبر رسیده است که قرار است هفته آینده موضوع مسکن اجتماعی نهایی شده و به هیئت دولت ارسال شود. قیمت آن هم هرچه باشد، پرداخت میشود حتی اگر «همه بودجهها صرف تکمیل این طرح شود». این خبری است که حامد مظاهریان، معاون امور مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی اعلام کرده است. او تاکید کرده است: این موضوع مبنی بر ساخت 200 هزار مسکن اجتماعی است که شامل ودیعه، اجاره و آمار ساخت مسکن میشود.
سخنان آقای معاون از آنجایی مورد انتقاد است که هنوز نهادی برای اجرایی کردن طرح مسکن اجتماعی وجود ندارد و وقتی نهادسازی انجام نشود نمیتوان به زیرساختها و اجرایی بودن و موفق بودن طرح مطمئن بود. از سوی دیگر اگر ساز و کار مسکن اجتماعی به خوبی مشخص نشود همه انتقادهایی که دولت یازدهمیها به مسکن مهر وارد میکنند به مسکن اجتماعی هم وارد خواهد بود.
گفته شده که مسکن اجتماعی به عنوان بخشی از طرح جامع مسکن، در قالب احکام مورد نیاز اجرای برنامه ششم توسعه به تصویب کمیسیون تلفیق رسیده و باید به صحن علنی مجلس برود. این خبری است که علی چگنی، مدیرکل دفتر برنامهریزی و اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی اعلام کرده است.
این سخنان در حالی است که طرح مسکن اجتماعی، جدیترین برنامه دولت یازدهم در حوزه مسکن بود که به گفته خود دولتیها به دلیل اختصاص منابع مورد نیاز آن به مسکن مهر، عملا از اجرا بازماند. اما نکته اینجاست که در بودجه سال 96 هیچ ردیف مشخصی برای اجرای این طرح در نظر گرفته نشده و به نظر میرسد در سال 96 نیز این طرح چندان بیحاشیه نخواهد بود.