نوشابههای رژیمی هم موجب افزایش وزن میشوند
نتایج تحقیقات جدید نشاندهنده آن هستند که نوشابههای رژیمی حاوی شیرینکنندههای مصنوعی برخلاف تبلیغات، میتوانند موجب افزایش وزن شوند.
بر اساس گزارش ساینس دیلی، تولید نوشابههای رژیمی این بود که مردم ضمن لذت بردن از شیرینی نوشابه، نگران کالری زیاد آن و افزایش وزن خود نباشند.
یک پژوهشگر دانشگاه هاروارد آمریکا به تازگی در تحقیقی به این بحث پرداخته است که نقش شیرینکنندههای مصنوعی و نوشابههای رژیمی در چاقی و بیماری موازی با آن یعنی دیابت، چیست.
در این مطالعه جدید که نتایج آن هفته گذشته منتشر شد، افرادی که از نوشابههای حاوی شیرینکنندههای کم کالری استفاده میکردند، به مدت 10 سال مورد بررسی قرارگرفته و با افرادی که از قند مصنوعی استفاده نمیکردند، مقایسه شدند.
نتیجه این مطالعه حاکی از آن بود که استفادهکنندگان از شیرینکنندههای کم کالری درنهایت وزن بیشتر، دور کمر طویلتر و چاقی شکمی بیشتری نسبت به گروه دوم داشتند.
در نتیجهگیری این مطالعه آمده است: این دادهها نشان میدهند که مصرف شیرینکنندههای کمکالری ممکن است تأثیر بدی در رسوب چربی شکمی داشته باشد که یک عامل خطرناک در ابتلا به بیماریهای قلبی- عروقی و مرگومیر ناشی از آنها است.
در سال 2008 نیز مطالعه دیگری درباره رابطه مصرف نوشابههای حاوی شیرینکنندههای مصنوعی و افزایش وزن در طولانی مدت بر روی 3هزار و 682 نفر صورت گرفت.
در این مطالعه نتیجهگیری شده بود که نوشیدن نوشابههای رژیمی خطر اضافه وزن و چاقی را حدودا 2 برابر افزایش میدهد.
مجله پزشکی بریتانیا نیز در سال 2015 پس از بررسی مطالعات قابل استناد به نتیجه مشابهی رسید و اعلام کرد: خطر ابتلا به دیابت نوع 2 در افرادی که مداوم نوشابه مصرف میکنند، در افرادی که از نوع رژیمی یا غیررژیمی آن مینوشند، تفاوتی ندارد.
با وجود انتشار این مطالعات در طول سالهای گذشته، گزارشهای متناقضی نیز انتشار یافتند که حاکی از کاهش وزن مصرفکنندههای نوشابههای رژیمی بودند.
این گزارشهای متناقض میتواند ناشی از تفاوت افرادی باشد که مورد مطالعه قرار میگیرند. به عنوان مثال ممکن است فردی به دلیل آن که چاق است، همگام با افزایش فعالیت بدنی خود و رژیم غذایی، نوشابههای رژیمی نیز مصرف کند و لاغرتر شود.
درعین حال افرادی به دلیل نوشیدن نوشابههای رژیمی تصور میکنند که بخش زیادی از کالری دریافتی خود را کاهش دادهاند و بنابراین بیشتر میخورند و چاق میشوند.
با وجود این، برخی دانشمندان بر این باورند که شیرینکنندههای مصنوعی بر «فلور» رودههای ما اثر مخربی دارند.
«فلور روده» به باکتریهایی گفته میشود که در دستگاه گوارش ما وجود دارند و به سوختوساز و بسیاری از عملکردهای حیاتی بدن کمک میکنند.
بر اساس مطالعاتی که بر روی جوندگان انجام شده است، مواد شیمیایی موجود در شیرینکنندههای مصنوعی باعث اختلال در میکروفلور روده میشود که با اختلالات سوختوساز مانند دیابت و چاقی مرتبط است.
نتایج یکی از این تحقیقات که در بیمارستان عمومی ماساچوست بر روی موشها صورت گرفته است، در مجله فیزیولوژی کاربردی، تغذیه و سوختوساز منتشرشده است.
تحقیقات دیگری نیز نشاندهنده آن بودهاند که شیرینکنندههای مصنوعی به شکل عجیبی بر عملکرد مغز تأثیرگذارند؛ مثلا موجب افزایش هوس شکر در مصرفکننده میشوند.
اما آگاهی از معایب نوشابههای رژیمی بدین معنا نیست که نوشیدنیهای شیرین شده با شکر واقعی مفیدتر هستند.
شواهد صریح حاکی از آن است که نوشیدن نوشابه غیررژیمی با ابتلا به دیابت نوع 2، سکته مغزی، بیماریهای قلبی، پوسیدگی دندان، چاقی و درنهایت مرگ زودرس ارتباط نزدیکی دارد.