kayhan.ir

کد خبر: ۹۲۴۸۱
تاریخ انتشار : ۲۲ آذر ۱۳۹۵ - ۱۹:۳۶

زنگ خطر افزایش آلزایمر در بین ایرانی‌ها



رئیس مرکز تحقیقات سلولی مولکولی دانشگاه علوم پزشکی ایران ضمن هشدار نسبت به روند افزایشی جمعیت سالمندان و احتمالا افزایش آمار مبتلایان به آلزایمر، از ایجاد کلینیک‌های حافظه برای بررسی اختلالات یادگیری خبر داد.
دکتر محمدتقی جغتایی در گفت‌وگو با ایسنا با تاکید بر این که ایران در زمینه شیوع بیماری آلزایمر نسبت به سایر کشورهای دنیا در وضعیت بهتری قرار دارد، افزود: این امر شاید به دلیل کم بودن جمعیت سالمند کشور و همچنین حمایت‌های خانوادگی از سالمندان باشد.
وی در عین حال از احتمال افزایش بیماری آلزایمر در کشور خبر داد و دلیل آن را افزایش جمعیت سالمندان کشور دانست و ادامه داد: این زنگ خطری است که باید از آن پیشگیری شود.
جغتایی به برنامه‌های وزارت بهداشت برای جلوگیری از آلزایمر اشاره کرد و یادآور شد: به همین منظور اقدام به تاسیس کلینیک‌های حافظه کردیم و به دنبال آن دوره‌های آموزشی برای روانشناسان، پزشکان، پرستاران و متخصصان توانبخشی در نظر گرفته ‌شده است.
وی به اهمیت این کلینیک‌ها اشاره و اضافه کرد: افرادی که احتمالا در معرض اختلالات یادگیری قرار می‌گیرند و منجر به بروز آلزایمر می‌شود، از طریق این کلینیک‌ها زودهنگام شناسایی شوند تا مداخله لازم برای پیشگیری از این بیماری صورت گیرد.
آلزایمر جوانی
رئیس مرکز تحقیقات سلولی مولکولی دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به مفهوم «آلزایمر جوانی»، توضیح داد: این مفهوم مربوط به اختلالات حافظه است و نمی‌توان آن را آلزایمر نامگذاری کرد؛ چون هنوز ما علت دقیق آلزایمر را نمی‌دانیم، چرا که علل بروز آن چند جنبه‌ای است.
جغتایی، زمینه‌های موروثی و محیطی را از جمله عوامل بروز آلزایمر عنوان کرد و یادآور شد: عوامل محیطی بیشترین اثر را در بروز این بیماری دارد، از این رو از افراد خواسته می‌شود که از استرس دوری کنند، فعالیت‌های خلاقانه داشته باشند و با خانواده همراه باشند و ورزش را فراموش نکنند.
وی دربارۀ مطرح شدن «آلزایمر جوانی» در برخی مقالات علمی خاطرنشان کرد: آلزایمر جوانی زمینه‌های ژنتیکی دارد.
روش‌های پیشگیری از آلزایمر
جغتایی، فراموش‌ کردن برخی از امور روزانه را فراموشی موقتی دانست که بسیاری از افراد جامعه با آن مواجه هستند و ادامه داد: برای کاهش این فراموشی و جلوگیری از آلزایمر داشتن فعالیت بدنی و تغذیه سالم می‌تواند مؤثر باشد.
وی مواد قندی و چربی را مضر دانست و اظهار کرد: در کنار آن باید ریزمغذی‌های حاوی زینک و میوه‌های حاوی آنتی اکسیدان مصرف شود.
رئیس انجمن علوم اعصاب، جدول حل کردن در میانسالی را مؤثر در کاهش بروز آلزایمر دانست و تاکید کرد: حفظ کردن مطلب موجب تقویت قدرت حافظه می‌شود، ولی مانع از جلوگیری از اختلال حافظه نخواهد شد.
جغتایی خاطرنشان کرد: مطالعات نشان داده است که کتاب خواندن می‌تواند در پیشگیری از اختلالات حافظه مؤثر باشد و در مقابل تماشای تلویزیون می‌تواند عوارضی داشته باشد.