kayhan.ir

کد خبر: ۹۱۹۸۸
تاریخ انتشار : ۱۶ آذر ۱۳۹۵ - ۲۱:۲۵
واکنش اقتصاددانان به آخرین بودجه دولت یازدهم

بودجه 96 ضد اقتصاد مقاومتی است

کارشناسان اقتصادی معتقدند بودجه سال آینده یکی از نفتی‌ترین بودجه‌های یک دهه اخیر در اقتصاد ایران بوده و ضد سیاست‌های اقتصاد مقاومتی تنظیم شده است.



به گزارش نسیم، کلید واژه مشترک همه دولتمردان طی روزهای اخیر کاهش وابستگی بودجه 96 به نفت است. به عنوان مثال وزیر اقتصاد در این مورد گفت که سهم نفت در بودجه سال آینده به 27 درصد محدود شده است.
واکاوی دقیق لایحه بودجه سال آینده نشان می دهد اگرچه شاید سهم نفت در بودجه کاهش یافته، اما بودجه سال آینده با توجه به وابستگی فراوانی که به فروش نفت پیدا کرده یکی از نفتی‌ترین بودجه‌های یک دهه اخیر در اقتصاد ایران است. بررسی های صورت گرفته نشان می دهد که درآمد حاصل از فروش نفت و فرآورده‌های نفتی در لایحه بودجه سال آینده 111 هزار و 89 میلیارد تومان در نظر گرفته شده که با رشد قابل توجه حدود 50 درصدی رو‌به رو شده است. جالب اینجاست که در تمام سال‌های حضور دولت یازدهم در راس قوه مجریه بودجه به سمت نفتی‌تر شدن حرکت کرده به شکلی که میزان رشد درآمدهای حاصل از فروش نفت و فرآورده‌های نفتی از بودجه 91 تا لایحه بودجه 96، 67 درصد رشد داشته است. در همین رابطه ده تن از اقتصاددانان به نقد آخرین بودجه دولت روحانی پرداختند.
عبدالحمید شیخی درباره نسبت بودجه 96 با اقتصاد مقاومتی گفت: اعداد فروش نفت نسبت به سال گذشته افزایش غیرمعقول داشته است. هنر دولت این است که ازخام‌فروشی دست بردارد و سراغ صادرات غیرنفتی برود، ولی ظاهرا با افتخاراتی که برای افزایش توافق مطرح می‌کنند قصدشان خام‌فروشی است. این اقدام دولت، یعنی فروش نفت بیشتر، خلاف اقصاد مقاومتی است.
ساسان شاه‌ویسی هم گفت: مسلما دستاوردهای درآمدی برای سال آینده بودجه نه تنها نفتی‌تر شده بلکه کاملا انتفاعی است و این قطعا هیچ‌گونه همخوانی با اقتصاد مقاومتی  ندارد. در همین رابطه، ابوالقاسم حکیمی‌پور اظهار داشت: بر مبنای آخرین جلسه اوپک قرار بر این شد افزایش تولید داشته باشیم و طبیعتا این موضوع در بودجه سال آینده منعکس شده و لذا وابستگی ما به نفت بیشتر شده و این با اقتصاد مقاومتی همخوانی ندارد.
وی افزود: تفکر دولت لیبرالیسم اقتصادی است بنابراین توقع نداریم که با اقتصاد مقاومتی همخوانی داشته باشد. دولت به اقتصاد مقاومتی اعتقاد ندارد و این در بودجه کاملا مشهود است.
همچنین محمود دهقانی با اشاره به اینکه بودجه 96 نفتی‌تر شده است، خاطرنشان کرد: انتظار داشتیم هر سال در لایحه بودجه دولت 10 درصد وابستگی به نفت را کمتر کند اما این را نمی‌توان مشاهده کرد.
مهدی طغیانی نیز با انتقاد از وابستگی بالای بودجه سال آینده به نفت، گفت: در سیاست کلی اقتصاد مقاومتی بر این موضوع تأکید شده که باید اتکا به نفت کمتر شود، بنابراین نفتی‌تر شدن بودجه 96 بر خلاف اقتصاد مقاومتی است.