kayhan.ir

کد خبر: ۶۸۹۳۲
تاریخ انتشار : ۰۲ اسفند ۱۳۹۴ - ۲۱:۱۱
نایب رئیس اتاق ایران و چین:

اجرای برجام معیشت مردم را سال آینده هم بهبود نمی‌دهد

نایب رئیس اتاق ایران و چین معتقد است با اجرایی شدن برجام، در سال 95 بهبود معیشت مردم و کاهش بیکاری اتفاق نخواهد افتاد.


مجیدرضا حریری در گفت‌وگو با فارس با اشاره به پیش‌بینی وضعیت اقتصادی کشور در سال 95 با اجرایی شدن برجام گفت: علی‌رغم اجرایی شدن برجام نمی‌توان چندان به بهبود وضعیت معیشت مردم و خروج از رکود دل بست.
حریری ادامه داد: اگر هم نتایج پسابرجام روی روال بیفتد، نتیجه آن در اواخر سال 95 خود را نشان می‌دهد و پیش‌بینی می‌کنیم سال آینده آغاز خوبی نداشته باشد.
رئیس سابق کمیسیون واردات اتاق ایران اظهار امیدواری کرد دولت برنامه مشخصی در این زمینه ارائه کند، چرا که استناداتی که تاکنون ارائه شده حاکی از آن است که برنامه مشخصی در این زمینه وجود ندارد و رشد اقتصادی که سازمان‌های جهانی برای ایران با رقم 5/6 درصد پیش‌بینی کرده‌اند بر اساس داده‌هایی است که دولت برای آنها ارائه کرده و آنها فرصت تحقیق در کشور ما را ندارند.
وی افزود: در شرایطی به پایان سال 94 نزدیک می‌شویم که آمار واردات با کاهش 25 درصدی روبه‌رو است و طی چند دهه اخیر بر اساس برآورد گمرک بیش از 80 درصد واردات کالاهای واسطه‌ای و مواد اولیه بوده که مستقیما از گمرک به خطوط تولیدی ما می‌رود و این به مفهوم آن است که تولید ما با رکود مواجه شده است.
به گفته این فعال اقتصادی، حتی آمار ثبت سفارش‌های اخیر حاکی از آن است که میلی برای واردات کالا تا چند ماه آینده وجود ندارد یعنی تولیدکنندگان در رکود به سر می‌برند.
نایب رئیس اتاق مشترک ایران و چین به رشد منفی اقتصادی کشور به ویژه در بخش‌ صنعت اشاره و اذعان کرد: مبانی استدلال ما آن است که اوضاع در بخش صنعت بدتر از چیزی است که می‌گویند و همین نرخ رشد مثبت اندک نیز کار خدا، باد و باران و کشاورزی بوده است و با رشد بالای کشاورزی توانسته‌ایم از مجموعه رشد منفی بخش‌های دیگر بکاهیم.
وی تصریح کرد: در سال آینده چشم‌انداز خوبی برای وضعیت اقتصادی کشور، تسهیل در فضای کسب و کار، کاهش بیکاری و بهبود وضعیت معیشت مردم نمی‌بینیم مگر اینکه دولت چند کار انجام دهد که نخستین کار آن کوچک کردن بدنه‌اش است که ما نشانه‌ای از آن هم نمی‌بینیم. به گفته حریری، پرداخت بدهی‌های معوق دولت و تخصیص واقعی بودجه عمرانی نیز می‌تواند به وضعیت فعلی کمک کند اما برای امسال از مجموع سی و چند هزار میلیارد تومان بودجه عمرانی فقط 10 هزار میلیارد تومانش را اختصاص دادند.
وی در مورد تک‌نرخی شدن نرخ بیکاری در سال آینده هم گفت: اگر در ابتدای سال آینده با افزایش موج شدید بیکاری مواجه نباشیم حداقلش آن است که قرار نیست اتفاق خاصی بیفتد مگر اینکه دولت برنامه‌ای رو کند که تاکنون حرفی از آن نزده باشد و نمی‌توان با این وضعیت روند قیمت که با 20 تا 30 دلار حرکت می‌کند نمی‌توان نوید روزهای طلایی را در سال‌های آینده داد.
حریری تاکید کرد: در حوزه اهمیت دادن به بخش خصوصی و بهبود وضعیت سیستم بانکی نیز در عمل اتفاقی نیفتاده و کاهش یکی دو درصدی نرخ سود بانکی چیزی را تغییر نمی‌دهد چرا که بانک‌ها هم هیچ تسهیلات جدیدی نمی‌دهند و فقط تسهیلات معوق قبلی را دوباره قسط‌بندی می‌کنند. رئیس سابق کمیسیون واردات اتاق ایران با اشاره به تاثیر سرمایه‌گذاری خارجی بر وضعیت اقتصادی کشور هم گفت: برای رشد 8 درصد اقتصاد که پیش‌بینی شده باید سالانه 30 تا 50 میلیارد دلار سرمایه‌گذار خارجی جذب شود که تاکنون در عمل هیچ سرمایه‌گذاری اقدام عملی برای ورود به کشور نکرده و زمینه‌اش هم فراهم نیست.
وی به تشدید رکود در کشور هم اشاره‌ای کرد و در پاسخ به اینکه بسته خروج از رکود دولت چه تاثیری داشته گفت: بسته خروج از رکود فقط برای خودروسازان بود که انبار خودروسازان را یکباره تخلیه کردیم اما رکود همچنان در بین خودروسازان هم وجود دارد.
به گفته حریری، مشکل اینجاست که رکود بیشتر از سمت تقاضا است نه عرضه. چرا که قدرت خرید مردم کم شده است و تا زمانی که معیشت مردم بهبود پیدا نکند وضع به همین منوال است.
تشدید رکود در صنعت فولاد
در همین زمینه عضو انجمن فولاد نیز از تشدید رکود در صنعت فولاد خبر داد.
رضا شهرستانی با بیان اینکه اوضاع صنعت بدتر از قبل شده، به فارس گفت: رکود در صنعت فولاد تشدید شده و تقاضا برای خرید کاهش یافته است و همان میزان کمی که در بازار فولاد  فروش داشته‌ایم، کاهش یافته و بازار خوابیده است.
شهرستانی با اشاره به مشکل کاهش تولید و انباشت کالا در کارخانه‌های فولاد، اظهار داشت: در حال حاضر بیش از 3/5 میلیون تن فولاد در کارخانه‌ها انباشت شده که بیش از 20 درصد تولید سال جاری کارخانه‌ها را شامل می‌شود.
وی ادامه داد: در این وضعیت، امسال 3 میلیون تن فولاد از چین به ایران وارد شد که یک فاجعه است.
عضو انجمن فولاد با بیان اینکه در حال حاضر کارخانه‌های فولاد، اجرای طرح‌های توسعه‌ای خود را کند کرده‌اند، تصریح کرد: در این شرایط کاهش نیروی کار نیز در تمام کارخانه‌ها اتفاق افتاده و نیروی جدید هم جایگزین بازنشسته‌ها نشده است.
شهرستانی با اشاره به ادامه روند کاهش قیمت فولاد در سال آینده و اعمال تعرفه‌های سنگین برای واردات فولاد چین به کشورهای اروپایی و آمریکایی، گفت: تولیدکنندگان چینی فشار بیشتری به ایران وارد خواهند کرد و اگر تعرفه‌های سنگینی برای واردات فولاد وضع نشود، سال آینده صادرات فولاد چین به ایران افزایش خواهد یافت.
وی افزود: در حال حاضر کارخانه‌ها با تاخیر 6 ماهه در پرداخت حقوق کارگران خود روبه‌رو هستند که یک فاجعه است و در شرایط بد اقتصاد کشور، دولت باید به فکر راهکاری برای حل مشکل و جلوگیری از رشد فساد و فقر در کشور باشد.