کد خبر: ۳۱۰۵۳۰
تاریخ انتشار : ۲۰ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۲۲:۰۶

ادامه مذاکرات فقط بعد از پوزش ترامپ (یادداشت روز)

 
 
۱- بسیاری از رسانه‌های مطرح آمریکایي نظیر «آسوشیتد پرس‌»، «‌دیلی میل‌»، «‌سی‌ان‌ان‌» و‌... تاکید کرده‌اند که ترامپ در سفر پیش‌روی به منطقه قصد دارد نام تاریخی خلیج‌ فارس را که سابقه‌ای چند هزار ساله دارد، به «خلیج عربی‌»! 
تغییر بدهد! این گزارش نه فقط تاکنون تکذیب نشده است، بلکه برخی از مقامات آمریکایي نیز در مصاحبه‌ها و نوشته‌های خود بر آن تاکید ورزیده‌اند که یکی از بارزترین و شرم‌آور‌ترین آنها را می‌توان در مصاحبه اخیر سناتور «‌تام کاتن‌» آدرس داد. او در واکنش به خبرنگاری که در سؤال خود از نام خلیج ‌فارس استفاده کرده بود، می‌گوید؛ سؤال خود را تصحیح کنید، خلیج عربی! 
و نه خلیج‌فارس! 
۲- «استیو ویتکاف»، نماینده ویژه ترامپ در مذاکرات غیر‌مستقیم ایران و آمریکا که -به گفته تیم مذاکره‌کننده کشورمان- تاکنون از خط قرمز ما در مذاکرات عبور نکرده بود، دو روز قبل در مصاحبه با «‌برایت بار نیوز‌» با تغییر لحن یکصد و هشتاد
درجه‌ای، گفته است: «‌هیچ‌گونه برنامه غنی‌سازی در ایران نباید ادامه یابد و سه سایت اصلی نطنز، فردو و اصفهان باید به‌طور کامل برچیده شوند‌... ایران باید فوراً سطح غنی‌سازی اورانیوم را کاهش دهد، مواد هسته‌ای را به خارج از کشور منتقل کند و برنامه هسته‌ای خود را به یک برنامه صرفاً غیرنظامی تبدیل نماید‌... ایران به فناوری غنی‌سازی برای داشتن یک برنامه هسته‌ای غیرنظامی نیاز ندارد‌... در صورت عدم نتیجه‌بخشی مذاکرات روز یکشنبه آینده، مسیر گفت‌وگو متوقف خواهد شد و ما به‌ناچار مسیر دیگری را در پیش خواهیم گرفت‌... اگر ایران این اشتباه را مرتکب شود که می‌تواند در مذاکرات زمان را به تعویق بیندازد، جایگزین بدی در انتظار آنها خواهد بود؛ درست همان‌طور که رئیس‌جمهور ایالات متحده گفته است‌»! 
۳- موضوع مذاکرات غیر‌مستقیم اخیر، موازنه صلح‌آمیز‌بودن فعالیت هسته‌ای کشورمان از یک‌سو و لغو تحریم‌ها از سوی طرف مقابل بود ولی آمریکا همزمان با آغاز مذاکرات و در طول آن، تحریم‌های تازه‌ای به تحریم‌های قبلی افزود. روز چهارشنبه ۲۰ فروردین و در آستانه دور اول مذاکرات غیر‌مستقیم ایران و آمریکا در عمان، وزارت خزانه‌داری آمریکا پنج نهاد و یک شخص را به بهانه فعالیت در صنعت هسته‌ای ایران، تحریم کرد! یک هفته بعد (چهارشنبه ۲۷ فروردین‌) و در آستانه دور دوم مذاکرات در رُم، یک پالایشگاه، یک شرکت و چند نفتکش مرتبط با جمهوری اسلامی ایران را تحریم کرد! روز سه‌شنبه، دوم اردیبهشت‌ماه و در آستانه دور سوم مذاکرات در مسقط، وزارت خزانه‌داری آمریکا چند شرکت و مرکز مرتبط با نفت خام و گاز مایع ایران را تحریم کرد. آمریکا روز پنجشنبه 
۱۸ اردیبهشت ماه، سه روز قبل از دور چهارم مذاکرات، در تازه‌ترین نمونه از تحریم‌ها، یک پالایشگاه نفت و سه بندر در چین را تحریم کرد. در گزارش وزارت خزانه‌داری آمریکا آمده است این تحریم‌ها با هدف «افزایش فشارها بر شرکت‌های وارد‌کننده نفت ایران» اعمال شده است!
۴- ادعای ترامپ برای تغییر نام خلیج‌فارس اگرچه در عرصه عمل پشیزی ارزش ندارد و ترامپ و دار و دسته اراذل و اوباش او حقیر‌تر از آنند که توان تحریف تاریخ و تغییر جغرافیای شناخته و تثبیت‌شده هزاران‌ساله جهان را داشته باشند. ولی ادعای احمقانه او نقض آشکار حاکمیت ملی جمهوری اسلامی ایران و اهانت رذیلانه به مردم شریف و غیرتمند امروز ایران و همه ایرانیانی است که قرن‌های متمادی در این سرزمین زیسته و به آن دل بسته بودند و دل بسته‌اند. 
۵- این سکه تقلبی اما، روی دیگری هم دارد و آن -به زعم ترامپ و اراذل و اوباشی که اطراف او جمع شده‌اند- تحقیر ملت و نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران است! آن هم در حالی که مذاکرات غیر‌مستقیم ایران و آمریکا در جریان است و به دور چهارم خود رسیده است. اکنون این پرسش در میان است که آیا آمریکا برای مذاکرات یاد شده اهمیتی قائل است؟! پاسخ مثبت به این سؤال در خوشبینانه‌ترین حالت، «‌ساده‌لوحانه‌» است. چرا؟! زیرا تمامی شواهد و مستندات موجود که به بخشی از آن اشاره شد، کمترین تردیدی باقی نمی‌گذارد که مذاکرات از نگاه آمریکا فقط یک ترفند موذیانه است و دست‌کم سه هدف همسو ولی جداگانه را دنبال می‌کند. 
۶- اول: ترامپ یک انسان‌[نمای] خود‌شیفته است و به یک پادشاه دیکتاتور بیشتر شبیه است تا یک رئیس‌جمهور‌(!) تا آنجا که علاوه ‌بر بسیاری از صاحبنظران، مخالفان او نیز در تظاهرات گسترده خود علیه ترامپ، شعار «‌ما شاه نمی‌خواهیم ... No Kings‌» 
را بر زبان و تابلو نوشته‌های خود دارند. ترامپ مذاکره را فقط برای مذاکره می‌خواهد و نه حل و فصل مسائل فی‌مابین و با این انگیزه که به نیروهای مقاومت و ملت‌های آزاده این تلقی (بخوانید توهم) را القا کند که الگوی ایستادگی آنها در برابر استکبار نیز، سرانجام راهی جز تن دادن به مذاکره نداشت! خوشبختانه این ترفند با هوشمندی مثال‌زدنی جمهوری اسلامی ایران که «‌مذاکره غیر‌مستقیم‌» را جایگزین مذاکره مورد نظر ترامپ کرد، خنثی شده است. بخشی از رجزخوانی‌های ترامپ برای پُر کردن این خلأ صورت می‌پذیرد. 
۷- دوم: برخلاف اظهارات پی‌در‌پی ترامپ و برخی دیگر از مقامات آمریکایی که به گزینه نظامی روی میز اشاره می‌کنند، نه آمریکا و نه رژیم صهیونیستی توان مقابله نظامی با جمهوری اسلامی ایران را ندارند و به خوبی می‌دانند که اگر دست به حماقت بزنند، با هزینه سنگین و غیر‌قابل تحملی رو‌به‌رو خواهند شد. به عنوان نمونه -و فقط یک نمونه از ده‌ها نمونه مشابه دیگر-‌ به یادداشت دو ماه قبل ریچارد نفیو در نشریه آمریکایی «فارن افرز» توجه کنید. او ضمن آن که از کارآمدی تحریم‌ها علیه ایران ابراز نا‌امیدی می‌کند، درباره حمله احتمالی به ایران نیز می‌نویسد: «‌پیامدهای حمله نظامی به ایران بسیار سنگین است و در آن، احتمال شکست و تضعیف اعتبار آمریکا وجود دارد. حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران نیز بی‌اثر است، چرا که دانش هسته‌ای ایران بومی است و نه وارداتی‌».
ریچارد نفیو تاکید می‌کند که «‌مذاکره، تنها راه برای مقابله و مهار ایران است‌»! 
۸- و سوم: که باید آن را اصلی‌ترین هدف حریف تلقی کرد، به گروگان گرفتن شرایط اقتصادی و معیشت مردم از طریق شرطی کردن و گره زدن آن به مذاکرات است. از هنگام شروع مذاکرات تاکنون شاهد نوسانات فراوان در قیمت‌ها، نرخ ارز و‌... هستیم. جریان آلوده‌ای را می‌توان آدرس داد که در این عرصه فعال است و متاسفانه با مانع چندانی نیز روبه‌رو نیست! در این‌باره اشاره به هشدارهای چند‌باره رهبر معظم انقلاب خواندنی و عبرت‌گرفتنی است. از جمله، حضرت ایشان در ۲۶ فروردین‌ماه سال جاری هشدار می‌دهند که: «سعی کنید مسائل کشور را به این گفت‌وگوها گره نزنید؛ این تأکید من است. اشتباهی که در برجام کردیم، این‌جا تکرار نشود. آنجا ما همه‌چیزمان را منوط کردیم به پیشرفت مذاکرات، یعنی کشور را شرطی کردیم. خب سرمایه‌گذار وقتی که کار کشور منوط به مذاکره باشد، سرمایه‌گذاری نمی‌کند دیگر، معلوم است، می‌گوید ببینیم عاقبت مذاکرات به کجا می‌رسد‌».
۹- و بالاخره، امروز، قرار است چهارمین دور مذاکرات غیر‌مستقیم ایران و آمریکا در مسقط برگزار شود و سؤال این است که با توجه به آنچه گذشت و عبور خصمانه و آشکار حریف از همه خط قرمزهایی که رسماً ترسیم و اعلام شده بود، ادامه مذاکرات عاقلانه و هوشمندانه است؟! بدون کمترین تردیدی باید گفت برای دفاع از هویت نظام، حاکمیت ملی و شخصیت مورد اهانت قرار گرفته مردم این مرز و بوم، باید ادامه مذاکرات را به پوزش رسمی ترامپ از نظام و مردم ایران و نفی اظهارات خصمانه استیو ویتکاف نماینده ویژه او در مذاکرات موکول کرد و در غیر این صورت، باید برای حفظ حرمت نظام و احترام به مردم از ادامه مذاکرات خودداری کنید.
حسین شریعتمداری