kayhan.ir

کد خبر: ۶۴۷۰۲
تاریخ انتشار : ۱۳ دی ۱۳۹۴ - ۲۱:۴۳
ادامه واکنش‌های جهانی به شهادت رهبر شیعیان عربستان

گاردین: ایران پاسخ اعدام نمر را در یمن خواهد داد

در ادامه واکنش ها به اعدام رهبر شیعیان عربستان، برخی رسانه‌های غربی اعلام کرده‌اند ایران انتقام اعدام آیت‌الله نمر را در یمن خواهد گرفت.


حماقت عربستان در اعدام «آیت‌الله نمر» رهبر شیعیان این کشور، شرق عربستان را به مرز انفجار رسانده و مردم از همان ساعات اولیه تجمع در خیابان‌ها را آغاز کرده‌اند. پیامدهای اعدام «آیت‌الله نمر» دربُعد منطقه‌ای و کوتاه‌مدت از همان ساعات اولیه انتشار خبر، در مناطق شیعه‌نشین عربستان شروع شد. مردم شرق عربستان که از سیاست‌های تبعیض‌آمیز آل‌سعود به ستوه آمده‌اند تاکنون در ده‌ها تجمع اعتراضی علیه آل‌سعود موضع‌گیری کرده‌اند. اعدام رهبر شیعیان عربستان می‌تواند همانند عاملی تسریع‌کننده در قیام مردمی علیه خاندان سعودی باشد و آل‌سعود را زودتر از تمام پیش‌بینی‌ها با بحران‌های امنیتی «عمیق» مواجه کند. مردم قطیف در شرق عربستان دیروز با فریاد «مرگ بر آل‌سعود» سرنگونی «ملک سلمان» را فریاد زدند.
 در کربلا نیز مردم با برگزاری تظاهراتی، خواستار تعطیلی سفارت تازه افتتاح شده عربستان در عراق شدند. در لندن، کشمیر و بحرین نیز تظاهرات مردمی علیه آل‌سعود برگزار شد که آل‌خلیفه در بحرین این تظاهرات را سرکوب کرد. هراس آل سعود از قیام‌های مردمی باعث شده تا پیکر «آیت الله نمر» به خانواده وی تحویل داده نشود و از سوی خود سعودی‌ها به طور مخفیانه دفن شود. اما واکنش‌ها به این اعدام همچنان ادامه دارد. در این میان  روزنامه گاردین از زاویه ای متفاوت به این اعدام نگریسته است.
به گزارش فارس به نقل از روزنامه انگلیسی گاردین، «ایران می‌تواند در واکنش به اعدام «آیت الله نمر»، تصمیم بگیرد با حمایت نظامی از حوثی‌های شیعه در یمن که علیه سعودی‌ها در این کشور می‌جنگند، دست به مقابله به مثل بزند. ایران گزینه‌های دیگری نیز دارد و آن به کار گیری حزب‌الله لبنان در سوریه علیه نیروهای ضد دولتی تحت حمایت عربستان است.» بنابر گزارش این روزنامه انگلیسی، تمایل عربستان برای اعدام چنین چهره و شخصیت بالایی نشان از این دارد که محبوبیت وی تهدیدی برای عربستان بود و معلوم بود که وی حاضر نبود در برابر عربستان سر تعظیم فرود آورد. «مجامع حقوقی نیز که همواره یک قدم عقب هستند تنها به محکومیت های ظاهری بسنده کردند. عفو بین‌الملل این اقدام را سیاسی و بی‌انصافی عنوان و تاکید کرده «عربستان استانداردهای بین‌المللی برای محاکمه منصفانه را کاملا به سخره گرفته است.»
 سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز در بیانیه ای تنها به ابراز نگرانی از اعدام آیت الله «نمر باقر النمر» پرداخت و هشدار داد که «احتمال» دارد این اقدام عربستان منجر به افزایش بحران‌های طایفه‌ای شود! وی در موضعی فریبنده از رژیم سعودی خواسته که اجازه بیان نظرات به شیوه‌های صلح آمیز را بدهد و به حقوق بشر احترام گذاشته و از آن محافظت کند. این تمام اقدام بزرگترین مدعی دفاع از حقوق بشر به اعدام رهبر میلیون‌ها شیعه عربستان بود!
«بان‌کی‌مون»، دبیر کل سازمان ملل، نیز اعلام کرده از اعدام روحانی برجسته شیعه و 46 نفر دیگر توسط دولت عربستان «عمیقا» نگران شده! و خواهان خونسردی و خویشتن‌داری است! وزارت خارجه آلمان هم با انتشار پیامی، اعدام‌های گسترده در عربستان را محکوم کرد. «نوام چامسکی» هم با اعلام اینکه «سرکوب شیعیان عربستان بعد از اعدام شیخ نمر ممکن است بدتر شود» گفته «واکنش احتمالی غرب به این اعدام پوچ و توخالی خواهد بود.» پایگاه اینترنتی هافینگتون پست اما طی مقاله‌ای تناقض میان اعدام دسته‌جمعی 47 نفر در یک روز در عربستان و در عین حال عضویت این کشور در شورای حقوق بشر در سازمان ملل را به تمسخر گرفته است.
بیانیه آیت‌الله سیستانی
دفتر آیت‌الله سیستانی مرجع عالیقدر شیعیان عراق نیز با انتشار بیانیه‌ای اعدام آیت الله النمر توسط رژیم آل سعود را محکوم کرد. در بیانیه دفتر مرجع عالی شیعیان عراق آمده است، خون شهید «آیت‌الله‌النمر» به ناحق و از روی ستم بر زمین ریخته شد. «ابوالرضا النجار» فرمانده نیروهای داوطلب مردمی ترکمانی عراق هم ضمن محکوم کردن اقدام رژیم سعودی در اعدام «آیت‌الله نمر باقر النمر» روحانی برجسته عربستانی اعلام کرد: «کسانی که علما و روحانیان را اعدام می کنند با داعش فرقی ندارند.» دبیرکل حزب وحدت مسلمین پاکستان نیز با محکومیت شهادت «آیت الله نمر» ضمن اعلام عزای عمومی و فراخوان برای تظاهرات سراسری در این کشور گفت، عربستان چهره تروریستی خود در جهان اسلام را آشکار کرده است. حزب‌الله لبنان نیز در واکنش به اعدام آیت‌الله نمر از جامعه جهانی خواست، عربستان را در فهرست جنایتکاران بین‌المللی قرار دهد.
از سوی دیگر، روزنامه آلمانی «ولت» در انعکاس خشم جهان اسلام از اعدام‌های روز شنبه در عربستان نوشت؛ «چنین اقدامی بزرگترین اعدام دسته‌جمعی در این کشور از سال ۱۹۷۹ تاکنون بود.» بنابر گزارش این روزنامه، عربستان دروازه‌های جهنم را گشوده‌ است. اپوزیسیون آلمان هم در واکنش به اعدام های صورت گرفته در عربستان اقدامات آل سعود در برخورد با مخالفان را مشابه داعش ارزیابی کرده و خواستار قطع همکاری استراتژیک آلمان با عربستان شده است.
اتحادیه اروپا نیز از اعدام آیت الله نمر روحانی مبارز عربستان به شدت ابراز نگرانی کرد. از میان شش عضو شورای همکاری خلیج فارس، تاکنون امارات و بحرین رسماً از اقدام عربستان در اعدام رهبر شیعیان این کشور اعلام حمایت! و کویت، دوحه و مسقط سکوت اختیار کرده‌اند.برخی از شیوخ الازهر مصر هم از اعدام رهبر شیعیان عربستان استقبال کردند و آن را مصداق اجرایی کردن شرع خداوند خواندند! رئیس امور مسجدالحرام نیز از وزارت کشور عربستان به علت ارتکاب جنایت اعدام آیت‌الله نمر تشکر کرد.