kayhan.ir

کد خبر: ۳۰۵۰۴۵
تاریخ انتشار : ۱۴ بهمن ۱۴۰۳ - ۲۱:۵۵
فایننشال‌تایمز هشدار داد

پیامدهای هولناک جنگ اقتصادی ترامپ علیه جهان و آمریکا

 
 
 
سرویس خارجی-
روزنامه انگلیسی که در لندن چاپ می‌شود با اشاره به پیامدهای هولناک جنگ تعرفه‌ای ترامپ برای داخل و خارج آمریکا پیش‌بینی کرده است که این اقدام افزایش تورم و نابودی بسیاری از مشاغل را به همراه خواهد داشت.
جنگ تجاری ترامپ از روز شنبه رسماً با اعمال تعرفه‌های سنگین علیه کانادا، مکزیک و چین آغاز شد. ترامپ بعد از ظهر روز شنبه با امضای یک فرمان اجرائی، تعرفه‌های ۲۵ درصدی بر کالاهای وارداتی از کانادا و مکزیک و تعرفه‌های ۱۰ درصدی هم بر انرژی آنها اعمال کرد. او گفت به زودی سراغ کشورهای اروپایی هم خواهد رفت! ترامپ ازجمله دلایل وضع این تعرفه‌ها را «تقویت تولید داخلی و افزایش درآمد دولت فدرال» دانسته است. کارشناسان طی روزهای اخیر بارها درباره پیامدهای داخلی و خارجی جنگ تعرفه‌ای ترامپ هشدار داده‌اند. به گفته کارشناسان این تعرفه‌ها باعث افزایش تورم و بیکاری در داخل خود آمریکا نیز خواهد شد. دیروز روزنامه انگلیسی «فایننشال تایمز» که مقر اصلی آن در لندن است در گزارشی با اشاره به وضع این تعرفه‌ها، آن را «همراه با پیامدهای داخلی و خارجی بسیار از جمله افزایش تورم و نابودی بسیاری از مشاغل» دانست. به نوشته این روزنامه، تعرفه‌ها علیه کانادا و مکزیک وحشت بسیاری را در این دو شریک تجاری برانگیخته و مقامات آنها با محکومیت این اقدام تاکید کرده‌اند که این اقدامات اقتصاد آمریکای شمالی را هم ویران و پیمان ۸۰ ساله میان سه کشور را از بین خواهد برد. بر اساس این گزارش اقتصاددانان مؤسسه اقتصاد بین‌الملل «پترسون» تخمین می‌زنند که موانع تجاری جدید رشد تجاری را کاهش می‌دهد و تورم را در هر سه کشور افزایش داده و بزرگ‌ترین شوک‌ را برای مکزیک و کانادا خواهد داشت. 
ترامپ قمار کرد
«فایننشال تایمز» در مطلب دیگری استدلال می‌کند که ترامپ با این اقدام در حال قمار است تا بتواند شرکای تجاری واشنگتن را تحت فشار قرار دهد تا آنها وادار به عمل به خواسته‌های آمریکا شوند. اما این قمار پیامدهای جهانی نیز به دنبال خواهد داشت و بازارهای مالی متزلزل شده و اقتصاد جهانی نیز لطمه می‌خورد. به عقیده کارشناسان تعرفه‌های ترامپ سبب سقوط بازارهای سهام و ارزش برنامه‌های بازنشستگی آمریکایی‌ها می‌شود و تورم را نیز در این کشور افزایش می‌دهد. 
ضربه سنگین به خانواده‌های آمریکایی
«جیمز نایتلی» اقتصاددان ارشد بین‌المللی در آمریکا اما به فایننشال تایمز گفته: «این ضربه بزرگی به خانوارهای آمریکایی به‌ویژه کارگران است که خود از جمله رای‌دهندگان به ترامپ بودند.». «ران وایدن» سناتور دموکرات ایالت اورگان نیز ضمن مخالفت با این اقدام گفت: «اعمال تعرفه‌های هنگفت بر روی گاز، خواربار، تلفن، تلویزیون و خودرو به این معناست که خانواده‌های آمریکایی باید برای مایحتاج خود هزینه بیشتری بپردازند. از منظر طبقاتی، تعرفه‌ها درواقع سبب جنگ طبقاتی می‌شود و آمریکایی‌های معمولی را مجبور می‌کند تا هزینه‌های دور دیگری از معافیت‌های مالیاتی ترامپ و رفقای ثروتمندش را بپردازند.»
 گزارش خبرگزاری «آکسیوس» هم نشان می‌دهد که، تعرفه‌های اقتصادی دونالد ترامپ علیه برخی کشورها همچون کانادا و مکزیک برای خانوارهای آمریکایی هزینه‌ساز است. برآوردها نشان می‌دهد این تعرفه‌ها می‌توانند به طور میانگین 830 دلار بر مالیات این خانوارها بیفزاید. بنابر این گزارش تخمین زده می‌شود این تعرفه‌ها تولید اقتصادی آمریکا را چهار دهم درصد کاهش ‌ و مالیات‌ها را 1.2 تریلیون دلار بین سال‌های 2025 تا 2034 افزایش دهد. به گزارش ایرنا «گاردین» هم با اشاره به جنگ تعرفه‌ای ترامپ از قول کارشناسان نوشته است: «مصرف‌کنندگان آمریکایی در نتیجه تصمیم ترامپ برای اعمال تعرفه بر نفت کانادا و مکزیک، به زودی شاهد افزایش قیمت سوخت در پمپ بنزین‌ها خواهند بود. آمارها نشان می‌دهند که آمریکا حدود ۴ میلیون بشکه در روز نفت از کانادا وارد می‌کند که ۷۰ درصد آن توسط پالایشگاه‌های غرب میانه فرآوری می‌شود. واشنگتن همچنین روزانه بیش از ۴۵۰ هزار بشکه نفت از مکزیک را وارد می‌کند. انجمن تولیدکنندگان سوخت و پتروشیمی آمریکا هم در واکنش به این تصمیم ترامپ، روز شنبه تصریح کرد که امیدوار است قبل از اینکه مصرف‌کنندگان افزایش قیمت‌ها را احساس کنند، تعرفه‌ها برداشته شوند.»
تحریم کالاهای آمریکایی در کانادا
جنگ تعرفه‌ای ترامپ بر خلاف انتظاری که وی داشت با واکنش متقابل کانادا، مکزیک و چین همراه شده است و این کشورها به جای تسلیم شدن تصمیم گرفته‌اند تا با این تحریم‌ها مقابله کنند. در همین رابطه «جاستین ترودو» نخست‌وزیر کاناد در اولین گام از مردم این کشور خواست که جنس‌های آمریکایی را تحریم کنند و از نقاط توریستی کشور خودشان به جای آمریکا دیدن کنند. وی در یک کنفرانس تلویزیونی با بیان این که «در برابر اعمال تعرفه دولت ترامپ مقابله به مثل خواهیم کرد» گفت: «کانادا به اقدام تجاری آمریکا با اعمال تعرفه تجاری ۲۵ درصدی علیه ۱۵۵ میلیارد دلار کالاهای آمریکایی پاسخ خواهد داد... سه هفته بعد تعرفه‌های گسترده‌تری بر کالاهای وارداتی آمریکایی اعمال خواهد شد و شرکت‌های کانادایی که در حال حاضر در زمینه واردات و توزیع کالاهای آمریکایی فعالیت دارند، در این مدت فرصت خواهند داشت تا به دنبال تولیدکننده‌ها و منابع وارداتی جدید از دیگر کشورها و جایگزین کردن کالاهای آنها با کالاهای آمریکایی باشند.»
«مارک کارنی» اقتصاددان کانادایی و مدعی اصلی جانشینی «جاستین ترودو» نیز تاکید کرد که باید به تعرفه‌های دونالد ترامپ با شدیدترین وجه ممکن و جدی‌ترین واکنش‌های تجاری و اقتصادی تاریخ کانادا پاسخ داده شود. وزیر انرژی کانادا هم گفت: «آماده‌ایم برای مردم کانادا بجنگیم.» تنش‌های تجاری میان آمریکا و کانادا به صحنه‌های ورزشی نیز کشیده شده است. در جریان یک مسابقه‌ هاکی روی یخ، هواداران کانادایی هنگام اجرای سرود ملی آمریکا آن را «هو» کردند.
اقدام متقابل مکزیک 
رئیس‌جمهور مکزیک هم در واکنش به اعمال تعرفه‌های ترامپ بر کالاهای این کشور گفت: «به وزیر اقتصاد دستوراتی داده‌ام تا طرح‌های تعرفه‌ای انتقام‌جویانه علیه آمریکا را به اجرا بگذارد.» این سخنان درحالی صورت می‌گیرد که یک مقام دولت ترامپ تهدید کرده بود: «اگر کانادا، چین و مکزیک بخواهند به اعمال این تعرفه‌ها واکنش نشان دهند، تعرفه‌های بالاتری بر محصولات وارداتی آنها به آمریکا وضع خواهیم کرد.» چین رویکرد محتاطانه‌تری نسبت به این قضیه در پیش گرفته است اما مقامات چینی نیز اعلام کرده‌اند، آمادگی دارند برای دفاع از منافع تجاری کشورشان نسبت به تعرفه‌های ترامپ واکنش مناسب نشان دهند. وزارت بازرگانی چین دیروز اعلام کرد که پکن با این استدلال که تعرفه‌های یکجانبه آمریکا نقض جدی قوانین سازمان تجارت جهانی است، به این نهاد شکایت می‌کند.
ترامپ سراغ مهاجران قانونی هم رفت
 خبر دیگر از آمریکا این که گزارش‌ها حاکی است دونالد ترامپ،‌ تصمیم دارد تا اقامت قانونی آن دسته از مهاجرانی را که در دوره ریاست‌جمهوری بایدن وارد این کشور شده‌اند، لغو و زمینه اخراج دسته جمعی آنها را از کشور فراهم کند. به گزارش سی‌ان‌ان، انتظار می‌رود برنامه جدید ترامپ مهاجرانی را که در دوره ریاست‌جمهوری بایدن از نیکاراگوئه، کوبا،‌ ونزوئلا و ‌هائیتی تحت برنامه آزادی مشروط بشردوستانه وارد آمریکا شدند،‌ تحت تاثیر قرار دهد.