kayhan.ir

کد خبر: ۵۸۲۴۱
تاریخ انتشار : ۲۵ مهر ۱۳۹۴ - ۲۰:۲۲
بانک آمریکایی گلدمن ساش:

نفت سال آینده بالای 50 دلار نمی‌رود

در حالی که براساس پیش‌بینی بانک آمریکایی گلدمن ساش قیمت نفت در سال آینده بالاتر از 50 دلار نخواهد رفت، سعودی‌ها همچنان بر سیاست افزایش عرضه تأکید می‌کنند تا عواید احتمالی اجرای برجام با افت قیمت نفت و کاهش درآمدهای نفتی کشورمان جبران گردد.

بر اساس پیش‌بینی گلدمن ساش، رشد تقاضای نفت امسال روزانه یک میلیون و 620 هزار بشکه در روز و سال آینده یک میلیون و 280 هزار بشکه باشد که باعث ایجاد مازاد عرضه روزانه 400 هزار بشکه‌ای می‌شود که این مازاد باید قبل از احیای قیمتها برطرف شود.
جف کاری رئیس بخش تحقیقات گلدمن‌ساش در یک کنفرانس خبری گفت: مازاد عرضه قابل توجه در بازار شرایط را از نظر تلاش برای تکمیل فرآیند تطبیق دشوار می‌کند، اما در عین حال نظر ما را مبنی بر اینکه قیمت نفت به 20 دلار خواهد رسید تقویت می‌کند و این جایی است که ما به محدودیت ظرفیت ذخیره‌سازی می‌رسیم.
وی افزود: این به معنای این است که در اولین نشانه افزایش قابل توجه قیمت‌ها، تمام ظرفیت مازاد جهانی برای عرضه به بازار مهیا نیست.
بر اساس این گزارش، نفت برنت که در سال گذشته نیمی از قیمت خود را از دست داده در آخرین روز معاملات هفته گذشته 49 دلار در هر بشکه معامله شد.
قیمت نفت در سال 2008 قبل از بحران مالی و رکود جهانی، به رقم بی‌سابقه 147 دلار در هر بشکه رسید. در آن زمان ارزش دلار به شکل بی‌سابقه‌ای کاهش یافت.
بانک گلدمن ساش انتظار دارد بانک مرکزی آمریکا نرخ بهره را برای اولین‌بار طی یک دهه گذشته تا پایان امسال افزایش دهد که باعث افزایش ارزش دلار و کاهش قیمت کالاها از جمله نفت می‌شود.
به گزارش رویترز، عرضه مازاد دائم در کنار کاهش تقاضا از سوی چین و دیگر بازارهای نوظهور و همچنین افزایش ارزش دلار باعث خواهد شد که قیمت نفت در 12 ماه آینده کمتر از 50 دلار در هر بشکه بماند.
پافشاری سعودی‌ها
بر افزایش عرضه
در همین وضعیت و در حالی که مراکز مطالعاتی غربی طالع صنعت نفت را در سال آینده با قیمت پایین پیش‌بینی می‌کنند، وزیر نفت عربستان همچنان با پافشاری بر نظرات گذشته خود، معتقد است نشانه‌هایی را مبنی بر افزایش تقاضای جهانی نفت به رغم رکود اقتصادی در چین مشاهده می‌کند و اینکه تعادل عرضه و تقاضا در بازار به زودی برقرار خواهد شد.
علی النعیمی وزیر نفت عربستان در پاسخ به این سوال که چه زمان می‌توان شاهد احیای قیمت نفت بود، گفت: بازار درباره قیمت‌ها تصمیم می‌گیرد و زمانی که تقاضا و عرضه به هم نزدیک شوند قیمت‌ها ثبات پیدا می‌کند. تنها بازار می‌تواند قیمت‌ها را تعیین کند.
از سوی دیگر ونزوئلا اعلام کرده که این ماه استراتژی جدیدی را برای نجات قیمت‌های پایین نفت رونمایی خواهد کرد که محدوده قیمتی که پایه 70 دلاری را برای قیمت نفت تضمین کند.
وزیر نفت عربستان با بی‌محلی نسبت به پیشنهاد ونزوئلا گفت: پیشنهاد ونزوئلا برگزاری همان نشستی است که در ژوئن گذشته برگزار شد. این صرفا تکرار همان نشست فنی قبلی برای بررسی بازار از جمله قیمت‌ها است.
گفتنی است اتفاقات دو سال اخیر نشان داده است باید سر نخ تحولات قیمتی بازار انرژی و بطور خاص صنعت نفت را در جایی خارج از نظام عرضه و تقاضا جستجو کرد. به اعتقاد کارشناسان، بازار سیاسی با محوریت تبانی آمریکا و عربستان جایی است که به عنوان عامل اصلی سقوط قیمت نفت در دو سال اخیر یاد می‌شود تا جایی که مسئولان نفتی کشور نیز که در برابر پذیرش این موضوع مقاومت می‌کردند، سرانجام ناچار به اعتراف به این مسئله شدند.
پیش از این گفته می‌شد به محض به نتیجه رسیدن توافق هسته‌ای، ثبات به بازار انرژی باز می‌گردد ولی روند قیمت نفت در سال 2015 که در مقطعی کانال 30 دلاری را هم تجربه کرد در کنار پیش‌بینی سقف 50 دلاری این محصول استراتژیک در سال آینده، همگی از آینده نه چندان روشن قیمت این ماده ارزشمند حکایت دارد. از سوی دیگر با اظهارات علی النعیمی پیداست سعودی‌ها به سیاست قبلی خود برای عرضه بیش از نیاز بازار اصرار دارند تا عواید «احتمالی» اجرای برجام را با کاهش شدید و چند برابری درآمد نفتی کشورمان جبران کنند.
همچنین باید به این نکته توجه داشت که براساس جدیدترین گزارش‌ها، بودجه دولت و رشد اقتصادی کماکان وابستگی بسیار زیادی به نفت دارد که با کاهش درآمدهای نفتی در سال آینده خطر کسری بودجه به شدت کشور را تهدید می‌کند.