اختلاف دولتیها درباره کاهش سود بانکی
در حالی که بانک مرکزی و وزارت اقتصاد خواستار کاهش سودبانکی هستند، وزارت صنعت معتقد است کاهش دستوری نرخ سود بانکی نتایج مطلوبی نخواهد داشت.
در همین باره مشاور وزیر صنعت، معدن و تجارت به صحبتهای وزیر اقتصاد مبنی بر کاهش مجدد نرخ سود بانکی واکنش نشان داده و در گفتوگو با ایسنا اظهار داشت: اگر سرمایهگذاری و رشد اقتصادی در بخشهای مختلف اتفاق نیفتد، کاهش نرخ سود بانکی به صورت دستوری نمیتواند نتایج مطلوبی داشته باشد.
محمود دودانگه با بیان اینکه نرخ سود بانکی از متغیرهای مهم در اقتصاد کلان است که باید مورد توجه قرار گیرد، تصریح کرد: طبیعتاً هر گونه تصمیمگیری دستوری در ارتباط با متغیرهای کلان اقتصادی به ویژه در مورد نرخ سود بانکی ممکن است چالشهایی را ایجاد کند.
وی ادامه داد: در این زمینه یکی از رویکردهایی که از سوی کارشناسان اقتصادی مطرح میشود این است که بخشهای مختلف اقتصادی فعال شوند و سرمایهگذاری در حوزههای مختلف جذابیت بیشتری پیدا کند تا در نتیجه انگیزه سرمایهگذاری بین مردم بیشتر شود و منابع مالی به سمت بخشهای اقتصادی سوق پیدا کند.
دودانگه درباره چالشهای کاهش نرخ سود بانکی به صورت دستوری تصریح کرد: اگر جذابیت برای سرمایهگذاری ایجاد نشود و رشد اقتصادی اتفاق نیفتد برخورد دستوری و آییننامهای با متغیرهای کلان اقتصادی شاید در کوتاه مدت اثرگذار باشد اما در بلند مدت نمیتوان انتظار وضعیت به سامانی را داشت؛ البته به طور طبیعی زمانی که نرخ تورم در کشور کاهش مییابد انتظار عمومی این است که بانکها تسهیلات خود را با نرخ سود پایینتر در اختیار سرمایهگذاران قرار دهند.
این کارشناس اقتصادی افزود: اگر فقط قرار باشد روی نرخ سود بانکی تمرکز و تاکید شود و به شکل دستوری نرخ سود بانکی کاهش بیابد و از سوی دیگر هم بر روی نرخ سود تسهیلاتی که بانکها باید در اختیار سرمایهگذاران قرار دهند نظارت کافی وجود نداشته باشد، نمیتوان انتظار وضعیت مطلوبی را داشت، آیا امروز بانکها با چارچوب فعلی که برای سود بانکی تعیین شده است رفتار میکنند؟ آیا بنگاههای اقتصادی میتوانند به تسهیلاتی که نرخ سود آن پایینتر از 20 درصد است دسترسی داشته باشند؟
مشاور وزیر صنعت، معدن و تجارت اظهار کرد: باید دو سوی قضیه را با هم دید؛ در این فضا باید تعادلی، تعاملی و سامان یافته نرخ سود بانکی به صورت پایدار کاهش پیدا کند، چرا که تصمیمگیری به صورت دستوری نسبت به متغیرهای مختلف اقتصادی نمیتواند نتایج مطلوبی داشته باشد.
سخنان مشاور وزیر صنعت در شرایطی صورت گرفته است که دو روز پیش وزیر اقتصاد در حاشیه یک همایش گفته بود: در حال حاضر نرخ سود لحاظ شده هیچ ارتباطی با واقعیتهای اقتصادی کشور ندارد. وی خواستار کاهش سود بانکی شده بود.
همچنین رئیس کل بانک مرکزی نیز در جمع خبرنگاران از تلاش برای نزدیک کردن نرخ تورم و نرخ سودبانکی در شش ماه دوم سال جاری خبر داده بود.
با وجود اینکه اختلاف بیش از 10 درصدی میان نرخ تورم و نرخ سود بانکی، بسیاری از کارشناسان را نسبت به بالا بودن نرخ سود بانکی حساس کرده بود و حتی به نظر میرسید مسئولان دولتی نیز به این جمعبندی درباره کاهش قطعی نرخ سود بانکی رسیدهاند، اما سخنان مشاور وزیر صنعت، معدن و تجارت نشان میدهد این موضوع در داخل دولت همچنان مخالفانی دارد.