5 ماه فاصله تعهدات طرفین عبور از خط قرمز ایران است(خبر ویژه)
یک دیپلمات نزدیک به تیم مذاکرات ایران میگوید جدول زمانی لغو تحریمها مشخص شده و براساس آن لغو تحریمها به 3 تا 5 ماه بعد از توافق موکول میشود!
ایسنا فرد مذکور را معرفی نکرد اما نوشت یک دیپلمات نزدیک به تیم مذاکراتی ایران با بیان این که «پیشرفت اندکی» در موضوع تحریمها حاصل شده است از مشخص شدن جدول زمانی لغو تحریمها خبر داد و گفت: جزئیات این جدول در حال مذاکره است.
خبرگزاری ایسنا برای جا انداختن چند مرحله شدن لغو تحریمها مینویسد: پیش از این نیز منابع نزدیک به هیئت مذاکره کننده ایران درباره روند دست یافتن به توافق و اجرای آن گفته بودند که توافق و اجرای آن شامل سه مرحله میشود. مرحله اول اعلام توافق است که همزمان با آن یک قطعنامه شورای امنیت که در آن برنامه اقدام و لغو کامل تحریمهای شورای امنیت مرتبط با موضوع هستهای تأیید شده است، صادر میشود.
مرحله دوم که از زمان اعلام توافق تا اجرای آن است. این مرحله زمانی بین 30 تا 60 روز ممکن است به طول انجامد که در این مدت توافق باید در کنگره آمریکا بررسی و رأیگیری (رأی به رد توافق) شود. چنانچه توافق از سوی کنگره رد شود، رئیس جمهور آمریکا این اختیار را دارد که رأی منفی کنگره را وتو کند و در صورت وتوی اوباما توافق برای عملیاتی شدن آماده میشود. مرحله سوم از آغاز اعلام موافقت و پذیرش دولت آمریکا با توافق است که در این مرحله زمانی را برای اجرای توافق دو طرف تعیین خواهند کرد.
ایسنا افزود: تا رسیدن به روز اجرای توافق دو طرف باید اقدامات و شرایط اجرای آن را فراهم کنند که این مستلزم انجام کارهایی از سوی ایران و 5+1 است. این مرحله احتمالاً بین 3 تا 5 ماه به طول میانجامد. در این مدت ایران باید اقدامات و تعهدات هستهای خود را انجام دهد و در پایان این دوره، روز اجرای توافق فرا میرسد، روزی که در آن تحریمهای اروپا لغو و تحریمهای آمریکا متوقف میشود. بنابراین لغو تحریمها به بعد از اجرای اقدامات هستهای ایران تاکنون موکول شده است. بر همین اساس میتوان گفت که باید اواخر سال جاری شمسی انتظار لغو تحریمها را در صورت به توافق رسیدن ایران و 5+1 داشته باشیم. براساس اعلام منابع نزدیک به مذاکرات تحریمهای اقتصادی، مالی، بانکی در روز اجرای توافق به ترتیب از سوی اروپا و آمریکا لغو و متوقف میشود.
رهبر معظم انقلاب در دیدار مسئولان ارشد نظام به درستی تصریح کردند که تحریمها باید روز توافق لغو شود و تعابیری نظیر آنچه در فضاسازی ایسنا آمده مبنی بر اینکه «ایران در مدت 3 تا 5 ماهه باید اقدامات و تعهدات هستهای خود را انجام دهد»، نقض خط قرمز جمهوری اسلامی است.
در همین حال یک مقام آمریکایی اعلام کرد؛ گروه 5+1 و ایران در مذاکرات هستهای به ساز و کاری درباره بازرسیها رسیدهاند که براساس آن، آژانس بینالمللی انرژی اتمی میتواند وارد همه تأسیسات مظنون ایران شود.
خبرگزاری فرانسه به نقل از این مقام آمریکایی اضافه کرد: سازوکاری برای بازرسی تعیین کردهایم که معتقدیم به آژانس اجازه ورود به تأسیسات مورد نیازش را میدهد.
وی توضیح داد: هر کشوری، اهداف نظامی سنتی و اسرار نظامی دارد که تمایل دارد آنها فاش نشود. بااین حال اگر آژانس بینالمللی انرژی اتمی در چارچوب توافق ببیند که نیازمند کسب اجازه برای ورود به برخی از مراکز نظامی است و دلیلی برای این موضوع دارد در این صورت ما دارای اقداماتی برای مجوز ورود هستیم.(!)
از سوی دیگر سایت المانیتور در گزارشی نوشت: هویت انقلابی ایران نمیگذارد تسلیم قدرتهای بزرگ شود.
باراک اوباما دیروز مدعی شد: هدف مذاکرات اتمی، اعتماد به ایران نیست بلکه جلوگیری از دسترسی این کشور به تولید سلاح اتمی است، من از ابتدا گفتهام اگر توافق اتمی با ایران بد باشد، آمریکا از آن کنار میکشد و از مذاکره دور میشود.
در این میان روزنامه نیویورک تایمز درباره مزایای توافق هستهای نوشت: براساس توافق ایران موظف خواهد شد حدود 14 هزار سانتریفیوژ خود را از چرخه فعالیت خارج کند و آنها را تحت مهر و موم آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار دهد. تنها 5 هزار و 60 دستگاه نسل اول اجازه غنیسازی اورانیوم با خلوص پایین راخواهند داشت. منتقدان فرض را بر این گذاشتهاند که ایران میتواند به سرعت سانتریفیوژهای بیشتری را نصب و راهاندازی کند، اما انجام دادن چنین کار بزرگی اگر نگوییم سالها، ماهها طول خواهد کشید و بازرسان قادر خواهند بود ظرف چند روز از وجود چنین فعالیتهایی مطلع شوند. همچنین براساس توافق، ایران باید ذخیره گاز اورانیوم غنی شده باخلوص پایین خود را از 8 هزار و 700 کیلوگرم به 300 کیلوگرم کاهش دهد.