رئیس سازمان امور اراضی خبر داد
وجود ۹۰ هزار پرونده تغییر کاربری اراضی در مراجع قضایی
رئیس سازمان امور اراضی از وجود ۹۰ هزار پرونده تغییر کاربری اراضی در مراجع قضایی کشور خبر داد.
قباد افشار در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا مشخص است تاکنون چه مساحتی از اراضی کشاورزی تغییر کاربری یافته است؟ گفت: طی سالهای گذشته نزدیک به ۹۰ هزار پرونده در مراجع قضایی داشتیم که برای عمده آنها (بیش از ۷۰ هزار مورد) حکم صادر شده اما احکام ۵۰ درصد از آنها اجرا نشده است که درحال حاضر ما به دنبال اجرای این احکام هستیم.
وی با بیان اینکه پیشبینیمان این است که این ۹۰ هزار پرونده بیش از ۱۰۰ هزار هکتار اراضی را شامل میشود، ادامه داد: این امر مربوط به حدود ۲۰ سال گذشته است، ضمن اینکه معادل همین میزان نیز مواردی وجود دارد که شناسایی نشده و یا به مراجع معرفی نشده، یا اراضی که به شهرها ملحق شده است و غیره.
افشار اضافه کرد: آمارها نشان میدهد در ۵۰ سال گذشته حدود یک میلیون هکتار اراضی کشاورزی کشور تخریب شده که این خطر بزرگی برای تولید کشاورزی و امنیت غذایی است.
وی تصریح کرد: در همه استانها ستادهایی به عنوان ستاد پیشگیری و مقابله با تغییر کاربری اراضی کشاورزی با مسئولیت استانداران تشکیل شده است که با نظارت استانداران، دستگاههای نظارتی، وزارت جهاد کشاورزی و به ویژه برنامه پایشی که ما ماهانه به صورت ماهوارهای انجام میدهیم هرگونه فعل و انفعالی در اراضی کشاورزی صورت بگیرد کنترل خواهد شد.
افشار تأکید کرد: دولت به دنبال آن است که اراضی کشاورزی را به عنوان سرمایه اصلی کشور حفظ کند.
رئیس سازمان امور اراضی کشور در تشریح اقدامات این سازمان برای جلوگیری از تغییر کاربری اراضی کشاورزی نیز با بیان اینکه برنامه جامعی برای این مسئله تدوین شده است، گفت: قدم اول تشکیل یگانهای حفاظت اراضی کشاورزی بوده که سال گذشته تشکیل دادیم امسال آن را تکمیل کردیم و سال آینده نیز کاملش خواهیم کرد تا از تغییر کاربری پیشگیری شود.
افشار افزود: بحث بعدی هماهنگی با دستگاه قضایی برای برخورد با متخلفان است که خوشبختانه درحال حاضر سرعت رسیدگی به پروندهها بالا رفته است.
وی با بیان اینکه مسئله مهم بعدی مجوزهایی است که از طریق قانونی گرفته میشود از جمله الحاق اراضی به شهرها و روستاها و غیره، گفت: با وزارت راه و شهرسازی درحال انجام هماهنگیهایی هستیم که این الحاقات صورت نگیرد، همچنین با بنیاد مسکن توافقنامه امضا کردهایم که حتی آنهایی را که الحاق شده بتوانیم مورد بازنگری قرار دهیم و از این پس با هماهنگی ما بررسی این موارد انجام شود.
افشار با اشاره به اینکه به دنبال اصلاح قانون حفظ کاربری هستیم، افزود: آخرین هماهنگیها در این زمینه در مجلس انجام شده و بعد از ایام نوروز جز اولین قوانینی است که در آنجا بررسی خواهد شد، ضمن اینکه به تازگی آییننامه قانون جلوگیری از خرد شدن اراضی در دولت درحال بررسی مجدد است و به دنبال اصلاح این آییننامه و بازنگری آن هستیم.
وی ادامه داد: مهمترین کاری که وزارت جهاد کشاورزی شروع کرده و امسال عملیات اجرایی آن شروع شده بحث کاداستر اراضی کشاورزی است، پیشبینی میشود ما ظرف ۵ سال آینده آن را در کشور نهایی کنیم و خروجی این امر آن است که با هماهنگی سازمان ثبت اسناد املاک کشور اراضی کشاورزی سنددار میشود تا کشاورزان بتوانند سرمایهگذاری انجام دهند و تسهیلات دریافت کنند.
به گزارش مهر، قباد افشار که در جمع خبرنگاران سخن میگفت با بیان اینکه پدیده شاندیز تخلف تغییر کاربری اراضی کشاورزی داشته است و کار خود را بدون مجوز شروع کرده بود، اظهار داشت: پنجم اسفندماه سال جاری رئیس قوه قضاییه با اعمال ماده ۱۸ و نقض احکام قبلی موافقت کرده و پرونده دوباره به شهر مشهد بازگشته که از نو به آن رسیدگی شود.