kayhan.ir

کد خبر: ۳۷۶۶۵
تاریخ انتشار : ۲۵ بهمن ۱۳۹۳ - ۲۳:۱۸

اخبار ویژه

برخی از تصمیم‌گیران دولتی در بخش خصوصی فعالیت دارند
یکی از مشکلات اقتصادی اصلی دولت این است که بسیاری از تصمیم‌گیرندگان، از صاحبان سرمایه در بخش خصوصی هستند.
حسین راغفر اقتصاددان و از اساتید دانشگاه در مصاحبه با فرارو  درباره معضلات اقتصادی گفت: یکی از مشکلات اصلی در دولت روحانی این است که بسیاری از مسئولان و تصمیم‌گیرندگان حوزه عمومی خود از صاحبان سرمایه در بخش خصوصی هستند.
وی می‌افزاید: این مساله باعث می‌شود که امکان برنامه‌ریزی صحیح در بخش عمومی کشور منتفی شود زیرا کسانی که باید خود را وقف ساماندهی به اوضاع اقتصادی کشور کنند نیمی از وقت خود را درگیر بنگاه‌داری‌های شخصی هستند.
این کارشناس مسایل اقتصادی یادآور شد: یکی از شاخص‌ها و نشانه‌های فساد در کشور تعارض میان منافع سیاست‌گذاران عمومی و بخش خصوصی است.
(یادآور می‌شود برخی منسوبان مقامات ارشد دولتی نیز در انتخابات اتاق بازرگانی ثبت‌نام کرده بودند)
راغفر همچنین در مصاحبه با تابناک و درباره موضوع ساماندهی و هدفمندی یارانه‌ها تصریح کرد: وضعیت جاری اقتصاد نشان می‌دهد که دولت‌های ما شدیدا به درآمدهای نفتی معتاد شده‌اند و حاضر نیستند به ظرفیت‌های دیگری در اقتصاد کشور فکر کنند و هزینه این ناتوانی دولت‌ها در ترک اعتیاد شود. در شرایط کنونی دولت باید مالیات جمع کند. این در حالی است که بین 60 تا 80 هزار میلیارد تومان فرار مالیاتی در سال داریم. در شرایطی که 50 درصد نیز مالیات نمی‌پردازند و موارد دیگری وجود دارد که می‌تواند اخذ مالیات شود. اکنون فرصت مناسبی است که دولت وابستگی به منابع نفتی را به حداقل برساند و بیشتر برای تامین نیازهای خودش به درآمدهای حاصل از مالیات از فعالیت‌های اقتصادی بپردازد. البته وابستگی دولت به مالیات سبب می‌شود که اصلا رابطه دولت و مردم و رابطه دولت با بخش‌های فعال کشور دگرگون شود. در آن صورت دولت نیازمند گسترش بخش خصوصی خواهد بود تا از طریق مالیات پوشش دهد. به نظر می‌رسد این یک فرصت مناسب برای اقتصاد کشور است که می‌تواند به بازسازی نهادهای متعدد جامعه ایران کمک کند.
وی درباره عدم امکان شناسایی دهک‌های پردرآمد و حذف آنها می‌گوید: اینکه عده‌ای فکر کنند می‌توانند با نشستن روی صندلی‌هایشان حذف را انجام دهند و فقط حرف بزنند؛ قطعا خیلی سخت‌تر است. ولی واقعیت این است که شناسایی کاملا امکان‌پذیر است.
راغفر خاطرنشان کرد: ارزیابی ما نشان می‌دهد حداکثر 40 درصد جمعیت کشور استحقاق دریافت یارانه آن هم نه همه یکسان دارند. بنابراین دولت این جا می‌تواند بخشی از این 42 هزار و 500 میلیارد تومان را نقدی پرداخت بکند. به گمان ما 50 درصدش را حذف کند و در یک گفت‌وگو و همکاری با مجلس صورت بگیرد. محل خرج آن 50 درصد یارانه صرفه‌جویی شده برای خدمات عمومی و ایجاد اشتغال و آموزش و پرورش رایگان و توسعه شود.

اعتماد: پرداخت یارانه تولید گرفتار بوروکراسی دولتی است
با وجود سپری شدن 3 هفته از دستور رئیس‌جمهور، یارانه تولید پرداخت نشده است.
 روزنامه اعتماد در این زمینه نوشت: روزهای ابتدایی بهمن ماه سال جاری بود که رئیس‌جمهور به وزیر امور اقتصاد و دارایی دستور اکید داد تا آخر سال 1000 میلیارد تومان یارانه تولید را بپردازد. به همین جهت نیز علی طیب‌نیا وزیر امور اقتصادی و دارایی اطمینان داد که تا پایان سال وزارت صنعت بتواند اعتبار هزار میلیارد تومانی یارانه تولید را برداشت کند. با این حال معاون وزیر صنعت عنوان کرد؛ «تاکنون یک ریال هم یارانه تولید پرداخت نشده است.»
این روزنامه می‌افزاید: حالا 23 روز از روزی که رئیس‌جمهور به وزیر اقتصاد دستور داد تا تکلیف یارانه تولید را مشخص کند می‌گذرد اما خبرهای خوشی از این مجموعه به گوش نمی‌رسد. البته در همان زمان که گروه‌های کالایی مورد نظر وزیر صنعت با نظر دولت تغییر کرد نیز هیچ یک از تولیدگران صنعتگر به تخصیص این یارانه دل خوش نکرده بودند و به واقع می‌دانستند تا بروکراسی اداری لازم برای این کار طی شود ماه‌های زیادی خواهد گذشت و دقیقا معلوم نیست این وعده‌ها کی محقق خواهد شد؛ موضوعی که حتی از سوی برخی کارشناسان اقتصادی مورد انتقاد قرار گرفته و حتی عدم تخصیص یارانه را به دلیل تمرکز دولت روی هدف‌های کوتاه‌مدت ارزیابی می‌کنند.
یوسفی اقتصاددان معتقد است: «به دلیل اینکه پرداخت یارانه تولید از سوی دولت به چشم مردم نمی‌آید، دولتمردان منابع مالی را به پروژه‌هایی با تاثیر تبلیغاتی بیشتر برای ملموس شدن و ارزیابی توسط مردم هزینه می‌کنند، که در این راستا به مردم اعلام کنند تاکنون دستاوردهای بسیار خوبی داشته‌اند. دولتمردان ممکن است تحت‌تاثیر سیاست‌های دیگر درآمدی و هزینه‌ای این میزان یارانه را قربانی اهداف کوتاه‌مدت کنند.»
خبرگزاری مهر نیز در این زمینه می‌نویسد: «برای چندمین بار، دولتمردان حرف‌های ضد و نقیضی از پرداخت یارانه تولید می‌زنند؛ وزیر صنعت، معدن و تجارت می‌گوید که یک ریال از یارانه بخش تولید هنوز به دست ذی‌نفعانش نرسیده و هر چه چانه‌زنی می‌کند، برای دریافت این پول از سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی، به نتیجه‌ای نرسیده است، معاونش هم با او همراه می‌شود و می‌گوید؛ هنوز هیچ پولی از منابع حاصل از اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها به دست بخش صنعت نرسیده است.
محسن صالحی‌نیا، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز در این رابطه می‌گوید: دو هفته قبل وزیر صنعت، معدن و تجارت مکاتبه جدیدی برای دریافت یارانه‌بخش صنعت و معدن از هدفمندی یارانه‌ها، با رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی داشته است، اما وی هنوز دستوری برای پرداخت از خزانه نداده است.
اعتماد در پایان نوشت: پیش از این، اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهور نیز بارها و بارها تاکید کرده بود که دولت مصمم است یارانه بخش تولید از هدفمندی یارانه‌ها را بپردازد، بنابراین تا این لحظه که به گفته وزارت صنعت حتی یک ریال هم به صنعت و معدن بابت یارانه تولید از هدفمندی یارانه‌ها پرداخت نشده است، پای حداقل دو وزیر و دو معاون رئيس‌جمهور به پرونده پرداخت یارانه تولید باز شده است.

ارزیابی اطلاعاتی اسرائیل از وضعیت رو به انفجار کرانه باختری
ارزیابی‌های اطلاعاتی رژیم صهیونیستی از بحرانی شدن اوضاع در کرانه باختری و اوج‌گیری انتفاضه اسلامی حکایت می‌کند.
روزنامه معاریو نوشت: براساس ارزیابی‌های اطلاعاتی اسرائيل، اوضاع در کرانه باختری رود اردن بسیار حساس است و بیم آن می‌رود که با بروز برخی رویدادهای پیش‌بینی نشده، آتش درگیری از نو شعله‌ور گردد و دوباره هرج و مرج کرانه باختری را دربرگیرد.
معاریو افزود: در این ارزیابی گفته شده که احتمال می‌رود با سقوط حکومت خودگردان، سازمان‌های اسلامی و عربی و فلسطینی درصدد برآیند خلأ به وجود آمده را پر کنند و کرانه باختری نیز به کانون دیگر تعرض علیه اسرائيل مبدل شود.
یادآور می‌شود نتانیاهو اخیراً گفته بود ایران 6 جبهه علیه اسرائیل گشوده که غزه و سوریه و لبنان و حمایت از گروه‌های ضد اسرائیلی از جمله آنهاست. به گفته وی ایران خلأ قدرت را در منطقه پرکرده و از طریق گروه‌های حامی پیش رفته است.

سیروس ناصری: هشدار رهبر انقلاب دغدغه همه کارشناسان است
عضو اسبق تیم مذاکرات هسته‌ای گفت: دغدغه سوء استفاده آمریکا از توافق دو مرحله‌ای که توسط رهبر معظم انقلاب مطرح شد، یک دغدغه عمومی است.
سیروس ناصری در مصاحبه با خبر آن‌لاین گفت: صحبت‌های مقام معظم رهبری در یکی از مقاطع حساس مذاکرات هسته‌ای مطرح شد و به نظر بنده بیش از هر چیز راهگشا بود. مطالبی که ایشان فرمودند بسیار منطقی و در راستای مسیر حرکتی تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای بود.
وی درباره نفی توافق دو مرحله‌ای از سوی رهبر انقلاب گفت: اساساً این دغدغه به طور عمومی وجود داشته و همچنان هم هست که پس از توافق کلی بحث در خصوص جزئیات قدری به مشکل بخورد و فضا برای سوء استفاده طرف مقابل باز باشد. چرا که اگر به خاطر داشته باشید در نوامبر سال گذشته توافقاتی میان طرفین در خصوص کلیات مسئله به وجود آمد و تعهداتی به صورت سلسله مراتبی از سوی هر دو طرف تعریف شد اما در ژانویه و وقتی مباحث جزئی مورد طرح قرار گرفت، هر جایی که محل تغییر بود از سوی آمریکایی‌ها و اروپایی‌ها مورد سوء استفاده قرار گرفت. به این معنا که هر موردی که می‌شد از آن تفسیر متفاوتی ارائه داد از سوی غربی‌ها چنین رفتار شد. براین اساس من معتقدم در این مذاکرات تعیین جزئیات و مرتبط کردن هر یک از اقدامات ما با رفتارهای متقابل طرف مقابل بسیار حائز اهمیت است. چرا که به دلیل اینکه یک مرجع و داور بین‌المللی برای تعیین تکلیف این موافقتنامه وجود ندارد چاره‌ای نیست جز اینکه همه اقدامات را مقابل هم قرار دهیم. اگر ما کاری انجام می‌دهیم طرف مقابل هم باید عملی متناسب با آن انجام دهد. اگر طرف مقابل به بخشی از تعهداتش عمل نکرد ما هم باید رفتاری متقابل در دستور کار قرار دهیم. براین اساس فرمایشی که رهبری معظم مطرح کردند که توافق کلی را نمی‌پسندند و مایلند جزئیات و کلیات با هم مشخص شوند دغدغه عمومی و همچنین کارشناسان است.

آمریکا: از نفوذ ایران در یمن نگران هستیم
صدای آمریکا در گزارشی اعلام کرد: آمریکا از گسترش نفوذ جمهوری اسلامی ایران در یمن نگران است.
صدای آمریکا گزارش داد: یک ماه پس از اعمال کنترل حوثی‌ها بر صنعا پایتخت یمن و برکناری رئیس‌جمهوری و نخست‌وزیر و بعد انحلال پارلمان، اوضاع این کشور جنوب شبه جزیره عربستان همچنان بحرانی است. «جن ساکی» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با ابراز نگرانی دولت باراک اوباما از حمایت تهران از حوثی‌ها و گسترش نفوذ ایران در یمن گفت: حوثی‌ها روابط نگران‌کننده‌ای با ایران دارند. ما گزارش‌هایی دریافت کرده‌ایم که ایران انواع حمایت‌ها را از این گروه به عمل می‌آورد. اما مدرکی ندیده‌ایم که نشان دهد ایران بر فرماندهی و کنترل فعالیت‌های حوثی‌ها در صنعا دخالت دارد.
با بالا گرفتن ناآرامی‌ها در یمن، دولت آمریکا کلیه کارکنان سفارتخانه خود در صنعا را فراخواند و حوثی‌ها با مصادره خودروهای سفارت در فرودگاه صنعا گفتند آنها را به سازمان ملل متحد تحویل خواهند داد.

آقای روحانی! پشت جبهه‌ای که می‌فرمائید همین مدیریت اقتصادی است
یک روزنامه اصلاح‌طلب با انتقاد از برخی بی‌تدبیری‌های مسئولان دولتی در قبال مسائل اقتصادی و بورس خطاب به روحانی نوشت؛ آقای روحانی پشت جبهه همین‌جاست.
یادداشت آفتاب یزد به قلم بهمن آرمان اشاره‌ای است به سخنان اخیرروحانی که گفته بود خیانت پشت جبهه از هر خیانتی بدتر است. این اقتصاددان با اشاره به موضوعاتی نظیر 6 برابر شدن ناگهانی قیمت خوراک واحدهای پتروشیمی و بهره مالکانه 30 درصدی نسبت به صنایع معدنی نوشت: تمامی این فشارها بر صنعت و به ویژه شرکت‌های پذیرفته شده در بورس وارد می‌شود و مسئولان با ناباوری از کنار آن می‌گذرند.
آفتاب یزد افزود: جناب آقای روحانی این کارها در دولت شما اتفاق می‌افتد (آن هم در حالی که قیمت فولاد، سنگ آهن، انرژی و مواد پتروشیمی در بازارهای بین‌المللی در حال افت هستند) که کاملا در تضاد با سیاست‌های اعلام شده شماست. در کجای جهان به یکباره قیمت مواد اولیه کارخانه‌ای را 6 برابر گران می‌کنند و قیمت انرژی صنایع انرژی‌بر را 88 درصد افزایش می‌دهند. در چه کشوری 30 درصد بهره مالکانه از معادن می‌گیرند؟ آیا اینها در تضاد با اقتصاد مقاومتی نیستند. آیا سکوت و انفعال در بورس را همچنان باید تحمل کرد؟ جناب آقای روحانی پشت جبهه همین‌جاست.

برخی وزرا را دوره‌ کرده‌اند و امتیازهای اقتصادی می‌گیرند
مدیرعامل و قائم‌مقام اسبق شرکت ملی نفت نسبت به احساس بدهکاری برخی وزرا از جمله وزیر نفت نسبت به برخی شرکت‌های خصوصی و حامیان انتخاباتی هشدار داد. محمد جواد عاصمی‌پور که از همکاران سابق زنگنه است نسبت به پیگیری غنیمت پیروزی در حوزه نفت هشدار می‌دهد.
عاصمی‌پور در مصاحبه با روزنامه آرمان و در پاسخ این سؤال که آیا فکر می‌کنید دور بودن 8 ساله زنگنه از نفت هم بر تصمیم‌های این روزهای این وزارتخانه تأثیرگذار بوده است؟ می‌گوید: به هرحال زمانی که ما از نفت بیرون رفته‌ایم عده‌ای ما را جذب کرده‌اند و حقوق دریافت کرده‌ایم. اگرچه آنها به اندازه کافی از ما استفاده هم کردند.
وی می‌افزاید: امروز نباید خودمان را مدیون آنها بدانیم. دنبال غنیمت پیروزی نباشیم. عده‌ای دور برخی از وزرای دولت را گرفته‌اند و به دنبال جمع کردن غنائم پیروزی هستند و عملاً امتیازهایی را می‌گیرند و این مسئله را بنده به عینه شاهد هستم.
خبرنگار می‌پرسد منظورتان آقای زنگنه است؟ و عاصمی‌پور پاسخ می‌دهد: قطعاً آقای زنگنه متوجه خواهد شد اگر من این حرف را می‌زنم منظورم چیست. وزرا مدیون ملت هستند نه مدیون شخص خاصی، آنها نهایتاً دو سال حقوق پرداخت کرده‌اند. به هرحال وزرای الان ما نابغه هستند و طی دو سال هم از این نبوغ‌شان برای آنها خرج کرده‌اند. برای همین مدیون کسی نیستند. چرا بخش خصوصی باید فکر کند آدم‌هایی مثل ما فقط کوپن سیاسی دارند. نکته‌ای که هرکس می‌خواهد من را به کار بگیرد اول کار با آنها روشن می‌کنم همین مسئله است.
عاصمی‌پور خاطرنشان کرد: آقای زنگنه، آقای نعمت‌زاده واقعاً یک نخبه هستند اما امروز آنها را به عنوان یک نخبه قبول ندارند. ظاهراً برخی از این دوستان هم خودشان باور به نخبه بودن ندارند که اگر باور داشتند نخبه‌ها را دورشان جمع می‌کردند.