دور تازه مذاکرات روسیه و اوکراین از فردا زیر حملات سنگین روسیه
دور تازه مذاکرات بین روسیه و اوکراین فردا در حالی در اسلامبول از سر گرفته میشود که کییف و شهرهای مختلف اوکراین زیر حملات شدید پهپادی و موشکی قرار دارد.
خبرگزاری دولتی «تاس» به نقل از منبع مطلع خبر داد که اسلامبول در تاریخ ۲۴ جولای(فردا پنجشنبه) میزبان دور سوم مذاکرات بین مسکو و کییف خواهد شد. این مذاکرات در حالی برگزار میشود که روسیه طی هفتههای اخیر شدیدترین حملات پهپادی و موکشی را علیه کییف و شهرهای دیگر اوکراین انجام داده است. بر اساس گزارشها روسیه طی این مدت به طور روزانه بین 300 تا 500 پهپاد علیه اوکراین استفاده کرده است و دهها موشک بالستیک نیز به زیرساختهای اوکراین شلیک کرده است. روز دوشنبه نیز رسانهها گزارش دادند در حملات روسیه به کییف ساختمانهای نزدیک سفارت آذربایجان هدف قرار گرفته است. مذاکرات فردا در حالی از سر گرفته میشود که آمریکا و اروپا نیز دور تازهای از تسلیح کییف را آغاز و همزمان بسته تحریمی جدیدی را علیه روسیه وضع کردهاند که گفته میشود سنگینترین تحریمهای ضد روسی غرب طی 3 سال گذشته بوده است. رئیسجمهور اوکراین ولودیمیر زلنسکی پیش از این گفته بود که نشست بعدی بین کییف و مسکو در ۲۳ جولای (امروز) در ترکیه برگزار خواهد شد. با این وجود گزارشها حاکی است که این مذاکرات برای فردا برنامهریزی شده است. به گزارش تاس، دستیار رئیسجمهور روسیه ولادیمیر مدینسکی ریاست هیئت مسکو در مذاکره با اوکراین خواهد شد. این هیئت شامل میخائیل گالوزین، معاون وزیر خارجه، ایگور کوستیوکوف رئیس اداره اطلاعات اصلی ستاد کل نیروهای مسلح روسیه و الکساندر فومین معاون وزیر دفاع خواهد بود. دو دور مذاکرات قبلی دوطرف بدون هیچ دستاوری غیر از مبادله زندانیان به پایان رسید و به گفته کارشناسان با توجه به مواضع سفت و سخت دوطرف بعید است این دور از مذاکرات نیز به دستاور ملموسی برسد.
اشتهای سیریناپذیر اوکراین
همزمان و در شرایطی که پیشرویهای روسیه در عمق خاک اوکراین همچنان ادامه دارد، دولت اوکراین که ظاهراً اشتهای آن برای دریافت تسلیحات سیریناپذیر است، خواستار دریافت 120میلیارد دلار بودجه دفاعی برای سال آینده میلادی شده است. «دنیس شمیهال» وزیر دفاع کنونی و نخستوزیر سابق اوکراین اعلام کرد که این کشور سال آینده حداقل به ۱۲۰میلیارد دلار برای دفاع نیاز خواهد داشت. به گزارش فارس، وزیر دفاع جدید اوکراین که تا همین اواخر نخستوزیر این کشور بوده، در نشست رؤسای هیئتهای دیپلماتیک اوکراینی و خارجی در کییف سخنرانی و اهداف استراتژیک و اولویتهای دفاعی ولودیمیر زلنسکی را تشریح کرد. او اعلام کرد که طبق برنامه رئیسجمهور اوکراین، بیشتر از ۵۰درصد از خریدهای دفاعی و نظامی کشور باید داخلی باشند.
وزیر دفاع اوکراین اعلام کرد که این کشور برای توسعه صنعت دفاعی به ویژه جهت تولید پهپادهای دوربرد و رهگیرها، به بودجه بیشتری نیاز دارد. وی که کشورش از ابتدای جنگ با روسیه در حال دریافت کمکهای نظامی، اقتصادی و اطلاعاتی است، گفت: «ما به متحدان پیشنهاد ایجاد سرمایهگذاریهای مشترک، توافقنامههای صدور مجوز و راهاندازی تأسیسات تولیدی در کشورهای شریک را میدهیم. در زمان جنگ، چنین محصولاتی نیازهای نیروهای دفاعی اوکراین را برآورده میکنند و در آینده، متحدان ما را نیز تقویت خواهند کرد.» شمیهال افزود: «اوکراین در سال آینده حداقل به ۱۲۰میلیارد دلار برای دفاع نیاز خواهد داشت. در حال حاضر کار با سایر کشورها، از جمله اعضای اتحادیه اروپا و ناتو، برای تأمین نیمی از این مبلغ با حمایت متحدان در حال انجام است.
ساز ناکوک ماکرون
از سوی دیگر در حالی که تلاش سران اتحادیه اروپا برای حفظ جبهه واحد در برابر جنگ روسیه با اوکراین ادامه دارد، تدارک فرانسه برای جدا شدن از برنامه پهپادی اروپایی خبرساز شده است. روزنامه فرانسوی «تریبیون» روز سهشنبه (دیروز) در همین زمینه خبر داد که پاریس به دلیل اختلافات با متحدانش ممکن است از برنامه ۷.۱ میلیارد یورویی پهپادی اروپا خارج شود. روزنامه تریبیون گزارش داد که فرانسه به دلیل تأخیرهای طولانی، افزایش هزینهها و نگرانیهای طراحی، در حال بررسی خروج از برنامه «یورودرون» است. به روایت این رسانه، اکنون انتظار میرود اولین تحویل پهپادهای ناشی از این برنامه در سال ۲۰۳۱ (۶ سال دیرتر از برنامه قبلی) انجام شود.
بر اساس این گزارش مقامات فرانسوی معتقد هستند که پهپاد تولیدی این برنامه اروپایی «بزرگ» و «آسیبپذیر» است و میگویند احتمالاً تا زمان تحویل و آغاز بهکار، پهپادهایی منسوخ خواهند بود. تریبیون گزارش داد، فرانسه به دنبال خروج هماهنگ با آلمان، اسپانیا و ایتالیا است تا از آسیب رساندن به صنعت دفاعی اروپا جلوگیری کند. رسانهای شدن احتمال خروج فرانسه از این برنامه پهپادی مشترک اروپایی در حالی صورت گرفته که پاریس در حال بررسی گزینههایی مانند پهپاد داخلی «آروک» ساخت فرانسه است. طبق گزارش روزنامه تریبیون، این پهپاد بومی فرانسه در قیاس با پهپاد برنامه یورودران، «ممکن است ارزانتر، چابکتر و زودتر در دسترس باشد.»
تأخیرها و هزینههای سرسامآور، دلیل اصلی ناکامی یورودران اعلام شده است. به روایت تریبیون، قرار بوده تحویل اولیه پهپادهای اروپایی تقریباً دو دهه قبل آغاز شود اما حالا تا سال ۲۰۳۱ به تعویق افتاده و هزینه کل این برنامه تاکنون به بیش از ۷میلیارد یورو رسیده است.
«مطالبات ملی متناقض» آلمان و فرانسه، یکی دیگر از دلایل عقب افتادن طولانی برنامه پهپادی اروپایی بوده است. آلمان برای یک پهپاد 2موتوره که برای حریم هوائی غیرنظامی تأیید شده باشد، فشار آورده اما فرانسه یک پهپاد جنگی میخواسته و همین منجر به یک طراحی پرهزینه و بیش از حد پیچیده شد. تریبیون نوشته است: پهپاد برنامه یورودران از یک طرح منسوخ رنج میبرد و بزرگ، کند و غیررادارگریز است و برای تهدیدات پدافندی که در اوکراین دیده میشود، نامناسب است. این روزنامه فرانسوی با بیان اینکه جایگزینهای بهتر از یورودرون، «در حال ظهور» است، افزود: «پهپاد آروک فرانسه، لویال و دیگر پهپادهای تهاجمی ممکن است گزینههای ارزانتر و مقاومتری باشند. هنوز تصمیم نهائی گرفته نشده اما یورودران با آیندهای نامشخص روبهرو است.