گلایههای مردم از افت فشار آب و قطع نامنظم برق
وزارت نیرو درحالی از افت فشار آب خبر میدهد که کارشناسان این شیوه را بیتاثیر در کاهش مصرف آب میدانند. همزمان با اوجگیری دمای هوا، قطعی برق در کشور نیز به بیشترین میزان خود رسیده است.
به گزارش خبرگزاری فارس، گزارشهای مردمی حکایت از قطعی آب بدون اعلام قبلی در برخی نقاط شهری دارد.
بررسیها نشان میدهد افت فشار آب در ساختمانهای فاقد پمپ بیش از سایر ساختمانها بوده است. همچنین بارندگی سال آبی جاری حدود ۴۰ درصد کمتر از سال آبی گذشته گزارش شده است.
مقامات وزارت نیرو علت این قطعیها را کاهش ذخایر سدهای تهران و اعمال سیاست افت فشار عنوان کردهاند.
وزیر نیرو معتقد است که با اجرای سیاست افت فشار، میزان هدررفت آب کاهش پیدا میکند. این در حالی است که «سجاد سعیدی» کارشناس منابع آب، اظهار کرد: مطالعات نشان میدهد مردم در زمان افت فشار به ذخیرهسازی آب روی میآورند و عمده آب ذخیرهشده نیز هدر میرود. به همین دلیل سیاست افت فشار در نهایت به کاهش مصرف آب منجر نشده و ممکن است زمینه افزایش مصرف را نیز فراهم کند.
مقامات وزارت نیرو نیز تأکید دارند که این سیاست صرفاً برای اطمینان از تأمین آب در ماههای آینده به کار گرفته شده است.
کارشناسان معتقدند که راهکار کوتاهمدت برای حل مسئله آب، استفاده از سیاست پاداش صرفهجویی است. سیاستی که وزارت نیرو تجربه موفقی از آن در مدیریت تأمین انرژی داشته و تکرار آن در بخش آب میتواند اثربخشتر از تصمیمات فعلی باشد.
همچنین تسریع در پروژههای زیرساختی و تحویل بموقع آنها، از جمله خط انتقال آب سد طالقان به تهران، میتواند از بحرانیتر شدن شرایط بکاهد.
در نهایت، به نظر میرسد همه این اقدامات بدون صرفهجویی مردم بیاثر خواهد بود و مردم با اقداماتی مانند نصب کاهنده جریان آب بر سر شیر و دوشها و کاهش مصرف، میتوانند مقدمات عبور از شرایط فعلی را فراهم کنند.
قطع نامنظم برق خانگی
همزمان با اوجگیری دمای هوا و افت فشار آب، قطعی برق هم در کشور به بیشترین میزان خود رسیده است. طبق آمار، در حال حاضر میزان کمبود که به شکل قطعی برق نمایان میشود، بین سه تا شش هزار مگاوات برآورد میشود.
فارغ از دلایل قطعی برق، آنچه این روزها بیشتر از قطعی برق مردم را ناراضی میکند، قطعیهای خارج از برنامه و طولانیتر از زمان اعلام شده است.
گزارشهای مردمی نشان میدهد برخی در اسلامشهر قطعی برق چهار ساعته را دیروز تجربه کردهاند یا در خوزستان قطعی برق تطبیقی با جداول خاموشی اعلام شده ندارد.
در این راستا، به نظر میرسد تأمین انرژی با هدف حداقل خاموشی برق خانگی باید در دستور کار وزارت نیرو قرار گیرد و میزان قطعیهای بدون برنامه و طولانیتر از دو ساعت کاهش پیدا
کند.
یکی از مهمترین راهکارهایی که میتواند بار شبکه خانگی را بیش از گذشته کاهش دهد، اجرای دوباره سیاست پاداش صرفهجویی برق است. سیاستی که در سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ سبب کاهش چشمگیر رشد مصرف برق خانگی شد و در سال جاری متوقف شده است.
وزیر نیرو پیش از این شرایط تأمین برق را دشوار توصیف کرد و از مردم خواست در مصرف انرژی صرفهجویی کنند.
دلیل قطعیهای بیش از ۲ ساعت
به گزارش ایلنا، «کامبیز ناظریان» مدیرعامل شرکت توزیع برق تهران بزرگ گفت: پیشبینی این است که حسب شرایط دمایی، نیاز مصرف شبکه برق شهر تهران به رقم ۶۲۵۰ مگاوات برسد.
وی با اشاره به روند رشد مصرف گفت: با اقدامات انجام شده در حوزه هوشمندسازی مصرف و استفاده از کلیه ظرفیتهای موجود و همراهی خوب مشترکان شهر تهران کمتر از یک درصد رشد داشته است.
مدیرعامل شرکت توزیع برق تهران بزرگ درباره میزان اثربخشی برنامههای مدیریت مصرف برق برای کاهش مصرف تهران تصریح کرد: با توجه به اقدامات انجام شده در زمینه صرفهجویی و همراهی مشترکان از ابتدای سال تا این تاریخ بالغ بر دو میلیون کیلووات ساعت صرفهجویی در مصرف انرژی شهر تهران شده است.
ناظریان درباره تداوم خاموشیها خاطرنشان کرد: محدودیتهای موجود ناشی از ناترازی انرژی و محدودیت فعالیت نیروگاههای برقابی است، پیشبینی میشود از ابتدای شهریورماه شاهد کاهش محدودیتها باشیم.
وی در ادامه درباره علت اعمال خاموشیهای بیش از دو ساعت یا بیش از یک بار در روز توضیح داد: با استقرار سامانههای اطلاعرسانی دقیقی که بر اساس شرایط روز دنیا طراحی شده امکان ارتباط دوسویه با مشترکان تهرانی فراهم شده است و در این خصوص تلاش شده است تا اطلاعرسانی محدودیتها از طریق درگاههای متعدد صورت پذیرد.
مدیرعامل شرکت توزیع برق تهران بزرگ تصریح کرد: این محدودیتها در بازه زمانی حداکثر دو ساعته اعمال میشود ولی حوادث شبکه بعضا منجر به قطع برق مشترکان میشود که در این خصوص تعدادی محدودی از مشترکان ممکن است تحتتاثیر قرار گیرند که البته در این خصوص شاهد کاهش
۱۵ درصدی حوادث شبکه نسبت به سال گذشته هستیم.
چالش آبی کلانشهرها
به گزارش ایسنا، «داریوش مختاری» کارشناس حوزه مدیریت منابع آبی با اشاره به مشکل آب تهران اظهار کرد: تهران در عین حال همسایه بزرگی به نام کرج و پیراشهریهای (مناطق پیرامون شهر اصلی) پرمصرفی به نام لواسان دارد که چنان در پرمصرفی آب، پیشرو هستند که به سادگی نمیتوانند الگوی کاهش مصرف را اجرا کنند.
وی افزود: در همان کلانشهر تهران، نه تنها از بلندمرتبه سازی، تراکم فروشی و شهرک سازی و تخریب بقایای باغها کاسته نشده است، بلکه این عوامل بحرانساز مرتبا رشد کردهاند. همچنان خیابان فرشته تهران که محصول تغییر کاربری فزاینده باغهای چند صدساله و تاریخی معیشتی تهران بوده است، جزو گرانترین خیابانها در شهرهای کشور است. مسیری که تهران، اصفهان و مشهد پیموده است، شیراز سرسبز نیز شتابان در حال گذار آن
است.
این کارشناس با بیان اینکه بافت تاریخی ارم شیراز که دارای ۹ باغ تاریخی بوده است، در شش دهه اخیر تغییر کاربری یافت و تنها بازمانده آن باغ ارم است که از هر سو در تنگناست، گفت: قصرالدشت شیراز نیز در تنگناست و املاک شهری شیراز، گران و گرانتر میشود و شیراز دائما رو به سوی کم آبی بیشتر دارد و همان مسیر ناپایدار و خطرناک تهران را میگذراند.
مختاری ادامه داد: فقط میتوان، ناامید نشد و از شهروندان خواست که مشارکت کافی را داشته باشند و اگر پیشتر آموزش و فرهنگسازی کافی نشده است، بدانند با مشارکت شهروندان میتوان دستکم
۳۰ درصد از مصرف آب شهری کاست.