کاشت سالانه 2 هزار حلزون شنوایی رایگان
سالانه حدود دو هزار مورد کاشت حلزون شنوایی در کشور انجام میشود و بیش از ۹۷ درصد نوزادان بدو تولد تحت غربالگری قرار میگیرند که این موفقیتها نتیجه سیاستهای سلامتمحور در حوزه گوش و شنوایی است.
به گزارش وبدا، همایش ملی دستاوردهای سلامت در حوزه مراقبتهای گوش و شنوایی همزمان با آغاز هفته سلامت، دوشنبه اول اردیبهشتماه ۱۴۰۴ در ستاد وزارت بهداشت برگزار شد.
در این مراسم، محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، با تأکید بر اهمیت خدمات کاشت حلزون در کشور، اظهار داشت: امیدوارم این اقدام بزرگ و خیرخواهانه بتواند هرچه بهتر و بیشتر از گذشته در رفع ناتوانی ناشی از کمشنوایی مؤثر واقع شود.
ظفرقندی، با اشاره به روند رو به رشد خدمات کاشت حلزون شنوایی در کشور، از مرحوم دکتر شیبانی و دکتر فرهادی بهعنوان دو پیشگام عرصه درمان کمشنوایی در ایران یاد کرد و گفت: دکتر شیبانی در دوران مسئولیت خود در هیئت امنای ارزی، زمینهساز آغاز حرکت کاشت حلزون در کشور شد و دکتر فرهادی نیز از بنیانگذاران تکنیکها و روشهای نوین این عمل در ایران بودهاند.
انجام سالانه 2 هزار کاشت حلزون رایگان در کشور
وی با اشاره به اینکه پاداش این کوششها امروز به بار نشسته، افزود: در حال حاضر، سالانه حدود دو هزار مورد کاشت حلزون شنوایی در کشور انجام میشود؛ رقمی بزرگ و افتخارآمیز که به صورت صددرصد رایگان و بدون تحمیل هزینه به خانوادهها صورت میگیرد.
وزیر بهداشت با بیان اینکه کمشنوایی علل متعددی دارد، از جمله عوامل ژنتیکی، عفونتها و کهولت سن، به گزارشهای سازمان جهانی بهداشت (WHO) استناد کرد و گفت: در حال حاضر حدود ۶۳۰ میلیون نفر در جهان از درجاتی از ناتوانی شنوایی رنج میبرند و این رقم تا سال ۲۰۵۰ ممکن است به ۹۳۰ میلیون نفر برسد؛ رقمی نگرانکننده برای نظامهای سلامت جهانی.
ظفرقندی با اشاره به آمار شیوع کمشنوایی در میان دهکهای پایین اقتصادی اجتماعی، تحقق عدالت در سلامت را یکی از اولویتهای وزارت بهداشت دانست و ادامه داد: این وضعیت ما را به مراقبت مضاعف در جهت کاهش نابرابریهای سلامت فرا میخواند.
غربالگری 97 درصدی شنوایی نوزادان
وی با اشاره به موفقیت ایران در پوشش غربالگری شنوایی نوزادان، گفت: بیش از ۹۷ درصد نوزادان بدو تولد تحت غربالگری قرار میگیرند و این موفقیت بزرگ، نتیجه سیاستهای سلامتمحور در حوزه گوش و شنوایی است.
وزیر بهداشت در این مراسم هشدار داد: تشخیص دیرهنگام کمشنوایی، اثربخشی درمان را به شدت کاهش میدهد. بنابراین، تشخیص زودهنگام کلید موفقیت درمان است.
ظفرقندی با بیان اینکه هنوز حدود ۲.۵ درصد از کودکان با ناتوانی شنوایی وارد مدرسه میشوند، بر لزوم توجه بیشتر به آموزشهای بهداشتی در مدارس و شبکههای بهداشت محلی تأکید کرد و افزود: باید این خلأ را با برنامهریزی دقیقتر پر کنیم.
وی با یادآوری این نکته که زیرساخت حقیقی توسعه هر کشوری، انسان سالم است، اظهارداشت: اگر سلامت جسم و روان در جامعه دچار اختلال شود، نهتنها بار مالی سنگینی بر دوش کشور خواهد بود، بلکه روند توسعه نیز دچار انسداد میشود.
وزیر بهداشت، آموزش خانوادهها، آگاهیرسانی به مادران از طریق ابزارهای ساده نظیر تلفن همراه، و همکاری نهادهایی چون رسانه ملی و آموزش و پرورش را برای ارتقاء سلامت عمومی ضروری دانست و تأکید کرد: اگر این زنجیره کامل شود، میتوان بیش از ۵۰ درصد سرطانها را نیز در مراحل قابل درمان شناسایی کرد.
امکان تشخیص کمشنوایی در نوزادی
در بخش دیگری از این همایش، جعفر جندقی، مدیرکل دفتر مدیریت بیماریهای غیرواگیر وزارت بهداشت، نیز با اشاره به نقش مهم کاشت حلزون، گفت: اختلال کمشنوایی را میتوان در دوران نوزادی با روشهای علمی تشخیص داد و با استفاده از سمعک و کاشت حلزون آن را درمان کرد.
جندقی تأکید کرد: حلزون شنوایی به صورت رایگان در اختیار بیماران قرار میگیرد، اما هنوز هزینه تستهای غربالگری توسط مردم پرداخت میشود که امیدواریم این خدمات نیز به زودی رایگان شوند. وی با بیان اینکه ایران در حال انتقال تجربیات درمانی خود به سایر کشورهاست، افزود: بیش از ۵۰ درصد از اختلالات شنوایی در بزرگسالان و ۶۰ درصد در کودکان قابل پیشگیری است.
مدیرکل دفتر مدیریت بیماریهای غیرواگیر وزارت بهداشت ادامه داد: سالانه باید حدود دو میلیون کارگر از نظر اختلالات شنوایی غربالگری شوند؛ چرا که عدم درمان این اختلالات منجر به کاهش بهرهوری، تحمیل هزینههای اقتصادی و نیاز روزافزون به منابع سلامت میشود.
وی همچنین از افزایش ۲۰ درصدی استفاده از سمعک در میان گروههای هدف خبر داد و گفت: پوشش خدمات سمعک تاکنون به پنج درصد رسیده و حدود ۵۵۰ هزار دستگاه سمعک در کشور مورد استفاده قرار گرفته است.
وجود ۱۶ مرکز کاشت حلزون در کشور
در ادامه این نشست، سعید محمودیان، رئیس اداره گوش و شنوایی وزارت بهداشت، با اشاره به اینکه کمشنوایی چهارمین اختلال شایع در جهان است، گفت: حدود ۷۴۰ میلیون نفر در دنیا به این عارضه مبتلا هستند و این بیماری سال به سال در حال گسترش است.
وی افزود: کمشنوایی در سالمندان میتواند زمینهساز افسردگی و آلزایمر باشد و برای مهار آن، باید پوشش گسترده غربالگری را در اولویت قرار داد.
محمودیان با اشاره به وجود ۱۶ مرکز کاشت حلزون در کشور تاکید کرد: مردم هنوز نمیدانند کمشنوایی اختلال حس هست و هیچ اختلالی در هوش آنان وجود ندارد با تلاش وزارت بهداشت غربالگری، پیشگیری از بیماری، خدمات توانبخشی، بهبود ارتباط و کاهش سر و صدا میتوانیم از این بیماری جلوگیری کنیم.