kayhan.ir

کد خبر: ۳۰۸۷۵۷
تاریخ انتشار : ۲۵ فروردين ۱۴۰۴ - ۲۱:۳۶

 اخراج دیپلمات‌های فرانسه از الجزایر


 
 دولت الجزایر در واکنش به بازداشت دیپلمات خود در فرانسه دستور اخراج 12 دیپلمات فرانسوی را از این کشور صادر کرد.
ستاره بخت و اقبال فرانسه در آفریقا چندی سالی است که غروب کرده است کودتاهای ضد استعماری‌، بسته شدن پایگاه‌های نظامی و اخراج نظامیان فرانسوی از آفریقا افول بخت و اقبال پاریس در قاره سیاه را به خوبی نشان می‌دهد. روابط فرانسه با الجزایر مستعمره سابق خود نیز مدتی است که به شدت شکر آب شده است. بر اساس گزارش‌ها دلیل این بار تنش‌ها مربوط می‌شود به بازداشت یک دیپلمات کنسولگری الجزایر در حومه پاریس. فرانسه مدعی است که این دیپلمات الجزایری در تلاش بوده است تا یک فعال سیاسی ضد الجزایر مقیم فرانسه را برباید. بازداشت دیپلمات الجزایری کمتر از یک هفته پس از سفر وزیر امور‌خارجه فرانسه، به الجزایر و اعلام پایان بحران بین دو کشور روی داده است. در واکنش به این اقدام دولت فرانسه، الجزایر نیز در اقدامی متقابل از ۱۲ کارمند سفارت فرانسه خواست تا طی ۴۸ ساعت خاک الجزایر را ترک کنند. الحدث کزارش داد فرانسه نیز اعلام کرده است که اگر الجزایر این دیپلمات‌ها را اخراج کند، پاریس نیز آماده اتخاذ اقدامات فوری برای پاسخ به آن است. به گزارش ایسنا، «ژان نوئل بارو»، وزیر امور‌خارجه فرانسه گفت: «از مقامات الجزایر می‌خواهم که این اقدامات اخراج را کنار بگذارند... اگر تصمیم برای اخراج مقامات ما حفظ شود، چاره‌ای جز پاسخ فوری نخواهیم داشت».
کودتاگر سابق رئیس‌جمهور کنونی
خبر دیگر از قاره آفریقا این که وزارت کشور گابن اعلام کرد «بریس اولیگی انگوئما» فرمانده کودتای شهریور ۱۴۰۲، در انتخابات روز شنبه با کسب ۹۰.۳۵ درصد از آراء پیروز شد و به مقام رئیس‌جمهوری این کشور آفریقای مرکزی انتخاب شد. به گزارش ایرنا، رقیب اصلی «انگوئما» در انتخابات ریاست جمهوری روز شنبه گابن «آلن کلود بیلی بای‌انزی» ۵۷ ساله و نخست‌وزیر پیش از کودتا بود که تنها ۳.۰۲ درصد آراء را کسب کرد. در انتخابات گابن در مجموع هشت نامزد برای کسب مقام ریاست جمهوری رقابت کردند. وزارت کشور گابن میزان مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری را ۷۰.۴۰ درصد اعلام کرد که بسیار بالاتر از میزان مشارکت ۵۶.۶۵ درصدی در آخرین انتخابات پیش از کودتا است.
ژنرال «بریس اولیگی انگوئما» حدود یک سال و نیم پیش در شهریور ۱۴۰۲ به حکومت طولانی مدت خاندان «بونگو» در گابن پایان داد و اکنون با رای مردم برای مدت هفت سال اولین دوره ریاست جمهوری را آغاز خواهد کرد. انگوئما با اقداماتی مانند برخورد با فساد زمامداران قدیمی کشور، خود را به عنوان یک عامل تغییر مطرح کرده است.
مردم گابن اواخر آبان سال گذشته‌(نوامبر ۲۰۲۴) در یک همه‌پرسی به قانون اساسی جدید این کشور رای موافق دادند و رهبران کودتای نظامی وعده انجام اقدامات لازم برای احیای حکومت مطابق با قانون اساسی در این کشور را دادند. قانون اساسی جدید امکان تصدی ریاست‌جمهوری برای حداکثر دو دوره هفت ساله را فراهم می‌کند ضمن اینکه پست نخست‌وزیری وجود ندارد و امکان انتقال دودمانی و خانوادگی قدرت وجود نخواهد داشت. کودتای گابن هشتمین مورد کودتا در آفریقای غربی و مرکزی بین سال‌های ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۳ بود که به حکومت طولانی‌مدت «علی بونگو» و خاندان او در این کشور غنی‌ از نفت اما فقیر پایان داد. علی بونگو و پدرش عمر بونگو از سال ۱۹۶۷ تا ۲۰۲۳ به مدت ۵۵ سال قدرت را در گابن در دست داشتند.
کشور گابن با مساحت ۲۷۰ هزار کیلومتر مربع در ساحل شرقی اقیانوس اطلس و ۲.۳ میلیون نفر جمعیت در سال ۱۹۶۰ استقلال خود را از کشور فرانسه به دست آورد. زبان رسمی این کشور فرانسوی است؛ ۸۰ درصد مردم گابن مسیحی، ۱۱ درصد مسلمان و بقیه نیز پیرو ادیان دیگر یا بی‌دین هستند. پایتخت گابن شهر «لیبرویل» نام دارد.