کنگو، جهنم کودکان
سرویس خارجی-
سازمان ملل در گزارشی از آمار بسیار وحشتناک آزار و تجاوز جنسی به کودکان در کنگو خبر داده است.
جمهوری دموکراتیک کنگو(DRC) یکی از کشورهای غنی از منابع طبیعی در آفریقاست که با وجود دارا بودن معادن عظیم کبالت، مس، طلا، الماس و نفت، از فقیرترین و پرتنشترین کشورهای جهان محسوب میشود. جنگهای داخلی این کشور، که از اواسط دهه ۹۰ میلادی شدت گرفت، یکی از خونبارترین درگیریهای بعد از جنگ جهانی دوم به شمار میرود. جنگ اول کنگو(۱۹۹۶–۱۹۹۷) با سرنگونی «موبوتو سسه سکو»، دیکتاتور قدیمی کشور، و حمایت کشورهای همسایه نظیر رواندا و اوگاندا آغاز شد. در پی آن، جنگ دوم کنگو(۱۹۹۸–۲۰۰۳) به وقوع پیوست که بیش از 6 کشور آفریقایی در آن درگیر شدند. طبق آمار منابعی چون
«International Rescue Committee»، این جنگ منجر به مرگ حدود ۵.۴ میلیون نفر شد، عمدتاً نه با گلوله که به علت گرسنگی، بیماری و فروپاشی زیرساختهای بهداشتی. اگرچه توافقنامه صلح «لوساکا» در ۲۰۰۳ به صورت رسمی جنگ را پایان داد، اما شورشهای قومی، درگیری بر سر منابع معدنی و حضور گروههای مسلحی چون «M23»، «ADF»، و «Mai-Mai» همچنان مناطق شرقی کشور را ناامن کردهاند.
در سالهای اخیر، بهویژه پس از ۲۰۱۸ و روی کار آمدن «فلیکس تشیسکدی» به عنوان رئیسجمهور، امیدهایی برای بهبود اوضاع ایجاد شد، اما چالشهای ساختاری همچنان پابرجاست. براساس گزارشهای سازمان مللمتحد و دیدهبان حقوق بشر، گروههای مسلح همچنان با استفاده از درآمد حاصل از معادن غیرقانونی، به فعالیت خود ادامه میدهند و در مناطقی چون ایتوری و شمال کیوو، موارد گستردهای از نقض حقوق بشر، تجاوز، جابهجایی اجباری و کشتارهای قومی گزارش شده است. در سال ۲۰۲۴، حملههای خونبار گروه ADF که با داعش بیعت کرده بود، جان صدها غیرنظامی را گرفت. همچنین، انتخابات بحثبرانگیز دسامبر ۲۰۲۳ و اتهامات گسترده تقلب انتخاباتی، موج جدیدی از اعتراضات و سرکوب دولتی را به دنبال داشته است. در کنار این بحرانها، شرکتهای چندملیتی که در معادن کنگو فعالیت دارند، به دلیل بهرهکِشی از نیروی کار کودکان و نقض اصول محیط زیستی مورد انتقاد شدید سازمانهای بینالمللی قرار گرفتهاند. وضعیت فعلی کنگو ترکیبی از جنگ داخلی و نیابتی، فساد دولتی، بیثباتی سیاسی و رقابت قدرتهای خارجی بر سر منابع معدنی است که آینده این کشور را همچنان درهالهای از ابهام قرار داده است.
به گزارش «شفقنا» به نقل از «الجزیره»، سازمان ملل تجاوز گسترده و خشونت جنسی علیه کودکان در شرق جمهوری دموکراتیک کنگو را محکوم کرده است. این در شرایطی است که ارتش کنگو با شورشیان شرق که تحت حمایت رواندا هستند درگیر است. «جیمز الدر»، سخنگوی آژانس کودکان سازمان مللمتحد، یونیسف، هشدار داد که میزان خشونت جنسی در جمهوری دموکراتیک کنگو علیه کودکان هیچ وقت بالاتر از این نبوده است. گزارشهای اولیه نشان میدهد که کودکان بین ۳۵ تا ۴۵ درصد از نزدیک به ۱۰ هزار مورد تجاوز جنسی و خشونت جنسی گزارششده را تشکیل میدهند. به طور خلاصه، بر اساس دادههای اولیه در طول شدیدترین مرحله درگیریهای امسال در شرق کنگو، هر نیم ساعت یک کودک مورد تجاوز قرار میگرفت. گفتنی است که شورشیان M23 به سرعت درحال پیشروی در شرق کنگو هستند و در اوایل سال میلادی 2025 شهر گوما در شرق و شهر بوکاوو را تصرف کردند.
الدر هشدار داد که افزایش اخیر خشونت علیه کودکان، صرفاً پیامد مستقیم درگیریها نیست بلکه بحرانی نظاممند و ساختاری محسوب میشود. او تأکید کرد که این مسئله بهمنزله یک «سلاح جنگی» و تاکتیکی عامدانه برای ایجاد
رعب و وحشت است که بنیان خانوادهها و جوامع را نابود میکند. به گفته او، آمارهای موجود ممکن است تنها «نوک کوه یخ» باشند که زیر لایههایی از ترس، انگ اجتماعی و ناامنی پنهان ماندهاند. الدر افزود: «این وضعیت باید ما را بهطور عمیق تکان دهد و قطعاً باید ما را به اقدام فوری و جمعی وادارد.» این مقام سازمان ملل بر ضرورت تقویت اقدامات پیشگیرانه و ارائه خدماتی متمرکز بر بازماندگان تأکید کرد؛ خدماتی که امکان گزارشگری امن و بدون ترس را فراهم سازند. او در پایان خاطرنشان کرد: «بازماندگان باید ببینند که جهان در کنارشان ایستاده، نه اینکه روی برگرداند. و عاملان این جنایات باید پاسخگوی اعمال خود باشند.»