kayhan.ir

کد خبر: ۳۰۷۲۶۵
تاریخ انتشار : ۱۸ اسفند ۱۴۰۳ - ۲۰:۲۲

ارتقای زیرساخت‌ها با امضای قرارداد ۱۷ میلیارد دلاری در میدان گازی پارس‌جنوبی

 
 
با امضای قرارداد 17 میلیارد دلاری شرکت نفت برای طرح راهبردی فشارافزایی میدان گازی پارس جنوبی، ضریب بازیافت این میدان از ۵۴ درصد به ۷۵ درصد افزایش می‌یابد و ارزش اقتصادی ۷۸۰ میلیارد دلاری برای کشور خواهد داشت.
به گزارش کیهان، پیش‌قرارداد طرح فشارافزایی میدان گازی پارس‌جنوبی به عنوان شاهرگ تأمین انرژی کشور، در تاریخ ۲۰ اسفند سال گذشته با حضور چهار پیمانکار در دولت قبل به امضا رسیده بود و قراردادهای آن نیز آماده امضا بود که با سانحه برای رئیس‌جمهور متوقف شد. حالا دولت چهاردهم همان مسیر را در پی گرفته است.
به گزارش روابط عمومی وزارت نفت، روز گذشته «حمید بورد»، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با حضور مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهوری، محسن پاک‌نژاد، وزیر نفت، موسی احمدی، رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی و جمعی از مدیران ارشد و نمایندگان مجلس هفت قرارداد طرح فشارافزایی پارس جنوبی (هفت‌هاب) را با حمیدرضا ثقفی، مدیرعامل گروه پتروپارس، سردار عبدالرضا عابد، فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء، سعید خوشرو، رئیس هیئت‌رئیسه صندوق‌های بازنشستگی، پس‌انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت و محمد اولیا، مدیرعامل گروه مپنا امضا کرد.
بر اساس این قراردادها، شرکت پتروپارس قرار است‌ هاب‌های یک و هفت را به ارزش حدود چهار و هشت دهم میلیارد دلار، قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا‌ هاب‌های سه و شش به ارزش بیش از پنج میلیارد دلار، شرکت مهندسی و ساختمان صنایع نفت (اویک)‌هاب‌های دو و پنج به ارزش حدود چهار و هشت دهم میلیارد دلار و گروه مپنا (شرکت نیرپارس)‌هاب چهار به ارزش بیش از دو و سه دهم میلیارد دلار را اجرا کنند. درمجموع ارزش قرارداد این هفت ‌هاب حدود ۱۷ میلیارد دلار خواهد بود.
سکوهای فشارافزا با ظرفیت دو میلیارد فوت‌مکعب قابلیت فشارافزایی به میزان ۹۰ بار دارند. 
هدف ایران این است که سکوی فشارافزا را در بخش‌های ساحلی خود بسازد، اما از آنجا که این سکو حدود ۲۰ هزار تن وزن خواهد داشت و در ایران سابقه و تجربه مهندسی تفصیلی، ساخت و نصب سکو با وزن بیش از هفت هزار تن وجود ندارد، بنابراین باید زیرساخت‌های موجود در کشور ارتقا داده شود.
 نیاز به سرمایه‌گذاری ۱۹ میلیارد دلاری
وزیر نفت در آیین امضای قراردادهای فشارافزایی میدان مشترک گازی پارس جنوبی با اعلام اینکه برای رسیدن به تولید روزانه یک میلیارد و ۳۴۰ میلیون مترمکعب گاز در طول چهار سال پیش رو به‌طور متوسط سالانه به ۱۹ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نیاز داریم، بیان کرد: در اجرای طرح فشارافزایی پارس جنوبی نباید لحظه‌ای درنگ کرد.
پاک‌نژاد اظهار کرد: بر اساس برآوردهای کارشناسی که انجام شده است، مجموعه طرح‌های توسعه و نگهداشت توان تولید به سرمایه‌گذاری حدود ۷۵ میلیارد دلار نیاز دارد که حدود ۵۳ میلیارد دلار آن مربوط به توسعه میدان‌های گازی جدید و 
۲۲ میلیارد دلار مابقی مربوط به طرح‌های نگهداشت توان تولید ازجمله طرح فشارافزایی پارس جنوبی
است.
وی با اشاره به اینکه ایران و قطر طی سه دهه گذشته به‌صورت مشترک از این میدان برداشت کرده‌اند و طبیعی است که بعد از مدتی این میدان دچار افت فشار شود، تصریح کرد: قطر از چند سال قبل با سفارش‌گذاری برای تهیه سکوهای مورد نیاز و توربوکمپرسورها به سمت فشارافزایی حرکت کرده و طی دو سال آینده این امکان (فشارافزایی) را فراهم می‌کند، فراهم شدن این امکان یعنی نه‌تنها فشار بخش اصطلاحاً گنبد شمالی در قطر افزایش پیدا می‌کند و ضریب تولیدشان بالا می‌رود، بلکه بخشی از گاز بخش ایرانی به دلیل اختلاف فشار به سمت قطر می‌رود که این موضوع اهمیت اجرای طرح فشارافزایی در ایران را بیش از پیش نشان می‌دهد.
 درآمد ۷۸۰ میلیارد دلاری
«محمد مهدی توسلی‌پور» مجری طرح راهبردی فشار افزایی میدان گازی پارس جنوبی هم با اشاره به جزئیات این پروژه عظیم و راهبردی گفت: با اجرای این طرح، ضریب بازیافت میدان از ۵۴ درصد به ۷۵ درصد افزایش می‌یابد و ارزش اقتصادی ۷۸۰ میلیارد دلاری برای کشور خواهد داشت.
وی با بیان اینکه میدان گازی پارس جنوبی بین کشور ایران و قطر مشترک است و ۷۰ درصد گاز مصرفی و ۴۰ درصد خوراک تولید بنزین کشور را تأمین می‌کند که این موضوع نقش راهبردی این میدان مشترک را نشان می‌دهد، اظهار کرد: به‌تازگی وارد نیمه دوم عمر برداشت از این میدان مشترک شده‌ایم و مشابه تمام میدان‌های گازی و نفتی دنیا که بعد از وارد شدن به نیمه دوم عمر خودشان دچار افت فشار و تولید خواهند شد، ما هم ناگزیر بودیم برای این اتفاق تمهیداتی بیندیشیم.
توسلی‌پور با اشاره به اینکه شرکت نفت و گاز پارس مطالعاتی را برای جبران این افت فشار انجام داد و بیش از ۲۰ سناریو برای انتخاب گزینه برتر مطرح شد، افزود: گزینه‌هایی از جمله اجرای فشارافزایی در بخش خشکی در بخش فراساحل یا حتی ترکیب این کار در خشکی و دریا مطرح شد. پس از مدنظر قرار دادن معیارها و شاخص‌های مقدار ازدیاد برداشت از میدان، شاخص‌های اقتصادی، زیست‌محیطی، پدافند غیرعامل و حتی شاخص‌های اجرائی، سرانجام گزینه فراساحل به‌عنوان گزینه برتر انتخاب شد. 
مجری طرح راهبردی فشار افزایی میدان گازی پارس جنوبی ادامه داد: در پایان این مطالعات، برای اجرای این کار در فراساحل و پوشش ۲۸ فاز استاندارد، هفت مجتمع یا هفت‌هاب فشارافزایی را تعریف کردیم که در هرکدام از این ‌هاب‌ها، دو سکوی فشارافزایی به ظرفیت یک میلیارد فوت‌مکعب در روز برای افزایش فشار، دو سکوی تولید برق و دو سکوی اقامتی برای اقامت ۱۲۰ نفر از کارکنان عملیاتی شرکت در نظر گرفتیم.
توسلی‌پور با بیان اینکه برای اتصال سکوهای سرچاهی به سکوهای فشارافزایی، بیش از ۴۰ کیلومتر خطوط لوله دریایی و درمجموع ۴۲ سکوی دریایی و بالغ بر ۶۰۰ کیلومتر خط لوله خواهیم داشت، افزود: در قالب قراردادهایی با پیمانکاران توانمند داخلی و استفاده از ظرفیت‌های بین‌المللی این کار به سرانجام می‌رسد.
مجری طرح راهبردی فشار افزایی میدان گازی پارس جنوبی اظهار کرد: نکته حائز اهمیت این است پیش از این در داخل کشور تجربه ساخت سکوهایی را که حدود ۱۰ هزار تن وزن داشته باشند نداشته‌ایم و این پروژه کمک می‌کند مجموعه یاردهای ساخت سکو در داخل کشور دانش ساخت این سکو را به‌دست آورند. وی تصریح کرد: همچنین می‌توانند به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم هزاران شغل را ایجاد کنند که ظرفیت مطلوبی را برای جذب نیروی انسانی توانمند چه در حوزه مهندسی، چه در حوزه اجرا و چه در حوزه کارگری برای کشور به ارمغان می‌آورد.
صندوق توسعه ملی به میدان بیاید
«موسی احمدی» رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی هم در این مراسم با بیان اینکه اجرای طرح فشارافزایی پارس جنوبی دغدغه‌ها در بحث انرژی را کاهش می‌دهد، بیان کرد: از دستگاه‌های تأمین‌کننده مالی همچون صندوق توسعه ملی می‌خواهم حساسیت موضوع را درک کنند و همان‌گونه که آقای پاک‌نژاد پای کار هستند آنها نیز به میدان بیایند.
وی به موضوع امضای قراردادهای فشارافزایی میدان مشترک گازی پارس جنوبی اشاره و اظهار کرد: طرح فشارافزایی میدان مشترک گازی پارس جنوبی یکی از کارهای بسیار مهمی است که هم در دستور کاری کمیسیون انرژی قرار داشت و هم از سال‌ها پیش کارشناسان بر این باور بودند که این کار باید هرچه سریع‌تر انجام شود، زیرا پیش‌بینی می‌شود این میدان مشترک در آینده نه چندان دور با افت فشار مواجه می‌شود.