در دیدار فعالان اقتصادی خوزستان مطرح شد
کنایه «پزشکیان» به «روحانی»! ناترازی برق و گاز را من ایجاد نکردم
سرویس اقتصادی-
اظهارات پزشکیان درباره ناترازیها در حقیقت کنایه به حسن روحانی است که کشور را در همه زمینهها معطل برجام
کرد.
پزشکیان در بخشی از سفر به خوزستان، در جمع فعالان اقتصادی استان خوزستان گفت:«ناترازی گاز و برق را ما ایجاد نکردیم بلکه ما وارث آن بودیم، تلاش میکنیم که آنرا حل کنیم و انشاءالله با همدلی شما آنرا حل خواهیم کرد.»
در واقع کنایه پزشکیان درباره ناترازیها به حسن روحانی؛ رئیسجمهور دولتهای یازدهم و دوازدهم است که کشور را در همه زمینهها معطل برجام کرد.
علی اکبر محرابیان، وزیر نیروی دولت سیزدهم در 20 خردادماه امسال گفت: «در موضوع برق در ابتدای دولت سیزدهم با سه ناترازی بزرگ مواجه بودیم. چرا که در دولت یازدهم و دوازدهم تنها ۲۳ درصد به ظرفیت نیروگاهها افزوده شد که مقدار کمی بود و منجر به ناترازی در صنعت برق کشور شد. این ناترازی از سال ۹۶ شروع و در ۱۴۰۰ به اوج خود رسید به طوری که از اردیبهشت تا شهریورماه تا سه نوبت قطعی برق بهوجود آمد.»
او با بیان این نکته که در تابستان ۱۴۰۰ بیش از ۴۲ درصد اخبار منفی رسانهها فقط به قطعی برق منتسب بود که بیسابقه هم بود، عنوان کرد: «هر ساله پنج الی ۶ درصد رشد تقاضا در مصرف انرژی داریم. با روی کار آمدن دولت سیزدهم و مواجهه با این مسئله مهم، دو اقدام انجام شد. توسعه نیروگاهها و مدیریت و بهینهسازی مصرف. در ۳۲ ماه عملکرد دولت سیزدهم بیش از ۹ هزار مگاوات به ظرفیت نیروگاهی کشور افزوده شد و حدود ۲۲ هزار مگاوات دیگر نیز به ظرفیت نیروگاهی افزوده خواهد شد.»
گفتنی است، ریشه ناترازی آب در تعلل درباره اجرای طرحهای آبخیزداری، آبخوانداری، انتقال آب دریا و... در دولت برجام است.
ریشه ناترازی بنزین
ساخت پالایشگاه و ذخیرهسازی بنزین یکی از اقداماتی است که میتواند کمک شایانی به رفع ناترازی بنزین کند و حتی مانع از واردات بنزین برای حل این معضل شود. اقدامی که دولت حسن روحانی در آن ناکام ماند و تنها پروژه نیمهتمام ستاره خلیجفارس را که در دولت دهم کلید خورده بود، تکمیل کرد.
این اتفاق در حالی رخ داد که مجلس شورای اسلامی وزارت نفت را مکلف به ساخت پتروپالایشگاه کرده بود اما دولت با بیتوجهی تمام از کنار آن عبور کرد چرا که شیخ الوزرای دولت دوازدهم ساخت پالایشگاه را کثافت کاری میدانست و در توضیح علت عدم ساخت آن گفته بود «به من میگویند شما پالایشگاه نزدید؛ ما در پارس جنوبی تولید را دو و نیم برابر کردیم؛ این یعنی ۱۰ تا پالایشگاه! اگر بهجای این، پالایشگاه میزدیم، تمام کشور را به کثافت و آلودگی میکشیدیم.»
دلیل ناترازی گاز
در فاصله سالهای 86 تا 92، دو طرح مهم ذخیرهسازی در کشور شامل میدان شوریجه (شمال شرق کشور) و میدان سراجه (مرکز کشور) اجرائی شد تا با ذخیرهسازی گاز در هشت ماهه گرم سال، در دوران اوج نیاز مصرف در چهار ماهه سرد سال، بتوانیم از این میادین برداشت کنیم.
در دولتهای یازدهم و دوازدهم، با از اولویت خارج شدن طرحهای ذخیرهسازی گاز، هم توسعه میادین شوریجه و سراجه برای رسیدن به اهداف پیشبینیشده در حجم ذخیرهسازی و هم اجرائی شدن طرحهای مطالعاتی متعدد در این زمینه، با وقفه همراه شد. ابتدا طرحهای ذخیرهسازی برای جذب سرمایهگذار خارجی معرفی و در ادامه با انحلال شرکت ذخیرهسازی گاز طبیعی و ادغام مسئولیتهای آن در شرکت مهندسی و توسعه گاز، شاهد ضربه مهلک به روند اجرائی طرحهای ذخیرهسازی گاز در کشور بودیم.
اگر طرحهای ذخیرهسازی گاز در دولتهای یازدهم و دوازدهم از اولویت خارج نمیشد و شاهد وقفه چندساله در این زمینه نبودیم، امروز بخشی از ناترازی گاز کشور با بهرهبرداری از این طرحهای ذخیرهسازی، قابل جبران بود. البته در دولت سیزدهم بار دیگر طرحهای ذخیرهسازی گاز طبیعی در اولویت قرار گرفت و دولت به جبران عقبماندگیهای توسعهای در این زمینه ورود کرد.
با آغاز به کار دولت سیزدهم اجرای هفت طرح مغفول واقعشده ذخیرهسازی گاز طبیعی در یک برنامه پنج ساله منتهی به سال 1405 با هدف ایجاد ظرفیت برداشت
114 میلیون مترمکعب در روز در فصول سرد سال در اولویتهای اجرائی شرکت ملی گاز ایران قرار گرفت.
گفتنی است، ناترازی بنزین به مصرف دو تا سه برابری خودروهای داخلی با مدیریت دولتی و قاچاق سازمان یافته سوخت هم مربوط است. همچنین درباره برق، دولت سیزدهم با کمترین خاموشی، برق کشور با مصرف روزانه تا 80 هزار مگاوات را در گرمترین تابستان سالهای اخیر، تامین کرد. ضمن اینکه سوخت نیروگاهها تا پایان شهریورماه امسال به درستی تامین شده بود و ناترازی سوخت نیروگاهها، محصول عملکرد دولت فعلی است.