تکرار آزمون خسارتبار برجام این بار با FATF
تاکید مقامات دولتی بر حل مشکلات از طریق FATF این سؤال را ایجاد میکند که آیا قرار است همچون تجربه برجام کل اقتصاد ایران گروگان سیاست خارجی قرار بگیرد و پیشرفت و توسعه کشور عقب بیفتد یا خیر؟
به گزارش خبرگزاری فارس؛ اخیرا «سید محسن دهنوی»، سخنگوی مجمع تشخیص مصلحت نظام از آغاز بررسی کارشناسی لوایح پیوستن ایران به کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم (CFT) و کنوانسیون پالرمو در کمیسیونهای تخصصی دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام خبر داد.
پیش از این صادق آملی لاریجانی به ارجاع دوباره FATF به مجمع تشخیص مصلحت نظام از سوی مقام معظم رهبری در پی درخواست رئیسجمهور اشاره کرده بود و گفته بود که دستور تشکیل کمیسیون مشترک مرکب از نمایندگان سه کمیسیون تخصصی «اقتصادی»، «سیاسی، امنیتی و دفاعی» و «حقوقی و قضائی» داده شد تا موضوع را با در نظرگرفتن همه جوانب و ملاحظات مرتبط با مصالح مردم مجدداً بررسی کنند و مستندات نهائی آن را در صحن مجمع ارائه دهند.
موضوع FATF با روی کار آمدن دولت چهاردهم به یکی از مباحث پرتکرار در صحبتهای برخی مقامات از جمله وزیر اقتصاد تبدیل شده است.
همتی برای اولین بار در 14 مهرماه در صفحه شخصی خود در ایکس نوشت که «صبح امروز گزارشی از وضعیت فعلی و اقدامات ضروری برای عادیسازی پرونده ایران در FATF به رئیسجمهور ارائه کردم.» همتی تاکید کرد که با همکاری و وفاق محدودیتهای مالی علیه ایران را کاهش خواهیم داد.
پیش از این در مورد برجام همچنین اظهارنظرهایی وجود داشت؛ چنانکه حسن روحانی، رئیس دولتهای یازدهم و دوازدهم گفته بود که «برجام ایجاد تسهیلات لازم و برداشتن موانع است و فضائی را ایجاد میکند تا بتوانیم از همه امکانات به نفع مردم و توسعه و پیشرفت کشور استفاده کنیم.»
با امضا شدن برجام، علی طیب نیا، وزیر اقتصاد دولت اول روحانی گفت که «هم اکنون شاهد رفت و آمد هیئتهای مختلف خارجی به کشور هستیم که همگی حاضر به سرمایهگذاری در کشور هستند.»
«ولیالله سیف»، رئیس کل وقت بانک مرکزی نیز معتقد بود: اقتصاد ایران به ثبات رسیده و سال آینده باید منتظر رشد و شکوفایی اقتصاد ایران بعد از توافق هستهای باشیم.
اما خیلی زود صحبتهای بعدی مقامات پرده از مسائل دیگری برداشت. «علی اکبر صالحی»، رئیس سازمان انرژی اتمی وقت هم در فروردین سال 95 به بدعهدیها اشاره کرد و گفت: هنوز شرايط رفع تحريم انجام نشده است، هنوز بانکهای بزرگ پا پيش نگذاشتهاند، دليلش اين است که در زمان تحريم مجازاتهای سنگينی شدهاند و هنوز از ارتباط با ايران ترس دارند.
«عباس عراقچی» معاون وقت وزیر خارجه ایران و وزیر امور خارجه فعلی هم سال 96 در اندیشکده سلطنتی روابط بینالملل «چتمهاوس» صراحتا گفت که ایران برجام را داستانی موفق نمیداند؛ چون ایران از آن بهرهمند نشده و تحریمها برداشته نشده است.
همچنین ولیالله سیف، رئیس کل وقت بانک مرکزی همان سالهای ابتدائی اجرای برجام به این موضوع اشاره کرد که تقریباً هیچ چیز اتفاق نیفتاده است. بهطور کلی ما قادر نیستیم از پولهای خود در خارج استفاده کنیم.
حالا تاکید بر روی حل مشکلات اقتصادی و بانکی با FATF یادآور این موضوع است که آیا بار دیگر قرار است چند وقتی کشور سرگرم FATF باشد و زمان از دست برود؟ آیا قرار است کشور از مسیر پیشرفت عقب بماند و اقتصاد در گروگان سیاست خارجی قرار بگیرد یا خیر؟