kayhan.ir

کد خبر: ۳۰۲۳۵۶
تاریخ انتشار : ۰۳ دی ۱۴۰۳ - ۲۰:۴۵
عارف در نمایشگاه تلکام مطرح کرد

تأکید بر تقویت همکاری‌های بین‌المللی و فعال شدن اقتصاد دانش‌بنیان

 
 
 
معاون اول رئیس‌جمهور با بیان اینکه حضور ایران در اوراسیا،‌ شانگهای و بریکس یک بازار و فرصت بسیار خوب است،‌ تاکید کرد: باید از تجربه عدم بهره‌گیری از ظرفیت‌های اکو درس بگیریم تا در زمان کنونی تکرار نشود.
محمدرضا عارف، معاون اول رئیس‌جمهور در آیین افتتاح بیست و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی مخابرات،‌ فناوری اطلاعات و اقتصاد دیجیتال که در محل دائمی نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران انجام شد، از غرفه‌های مختلف شرکت‌های بزرگ فعال در حوزه اقتصاد دیجیتال و صادرات فناوری بازدید کرد و با توضیحات مسئولان در جریان جدیدترین فناوری‌ها و آخرین تولیدات و دستاوردهای علمی و فناورانه شرکت‌های مهم دولتی و دانش‌بنیان و همچنین دانشگاه‌ها و مجامع علمی به‌ویژه در حوزه صادرات قرار گرفت و بر تقویت همکاری‌های بین‌المللی و فعال شدن اقتصاد دانش بنیان تاکید کرد.
وی اظهار کرد: به دلیل برخی از راهبردها کالاهای با کیفیت پایین به جای کالای استاندارد به ما تحویل می‌شود و خدماتی که وظیفه آنها است اما با پول کلان و معطلی به مردم تحویل می‌دهند که این نمایشگاه و جلسات تخصصی باید برای حل این مشکلات به دولت راهکار دهند.
معاون اول رئیس‌جمهور افزود: انتظار ما از بیست و پنجمین نمایشگاه ایران تلکام این است که در پایان برگزاری این نمایشگاه یک جمع‌بندی برای اتخاذ اقدامات به دولت ارائه دهد.
 ابلاغ سیاست‌های اصل ۴۴ توسط رهبر معظم انقلاب و تنظیم سیاست، بزرگ‌ترین موانع 
برای ورود بخش خصوصی را برداشت
عارف تاکید کرد: در سیستم گزینشی کنکور معمولا اولویت اول دانش‌آموزان یکی از رشته‌های مرتبط با فناوری اطلاعات بوده است و عموما افراد با انگیزه و بانشاط وارد این رشته می‌شوند که کارهای پژوهشی آنان قابل مقایسه با بهترین دانشگاه‌های جهانی است و سهم این جوانان دانشمند در داخل و خارج از کشور در فناوری اطلاعات بی‌نظیر است.
وی به برخی از موانع  به‌ویژه در سه برنامه اول توسعه اشاره و تاکید کرد: در برنامه سوم توسعه به دنبال آن بودیم که در یک اقدام حوزه فناوری اطلاعات از بخش خصوصی کمک بگیریم که با موانع قانونی رو‌به‌رو شدیم و شورای نگهبان در جلسه‌ای به من اعلام کرد که این حرکت و بهره‌گیری از بخش خصوصی خلاف قانون اساسی است اما با تلاش‌ها، این خدمات حوزه فناوری اطلاعات به بخش خصوصی واگذار شد و با این اتفاق ارزشمند و همچنین ابلاغ سیاست‌های اصل ۴۴ توسط مقام معظم رهبری در کنار تنظیم سیاست‌های کلی بزرگ‌ترین موانع برای ورود بخش خصوصی برداشته شد.
معاون اول رئیس‌جمهور با بیان اینکه ارائه کالا و خدمات تولیدی در کنار فراهم آوردن فرصتی برای تبادل نظر و به چالش کشیدن امور کاری و رشد نقش فناوری اطلاعات از وظایف مهم نمایشگاه ایران تلکام است،‌ ادامه داد: انتظار ما از این نمایشگاه این است که پس از ارائه دستاوردهای داخلی و خارجی و مقایسه نتایج این چالش‌ها، گامی رو به جلو در صنعت فناوری برداشته شود تا ببینیم این بخش در کجای توسعه و برنامه‌های توسعه و پیشرفت کشور قرار دارد.
 باید تکلیف کنیم ۱۰ درصد از سهم تولید ناخالص داخلی از حوزه فناوری اطلاعات باشد
عارف تصریح کرد: باید دید سهم فناوری اطلاعات در تولید ناخالص داخلی چیست و باید تکلیف کنیم ۱۰ درصد از سهم تولید ناخالص داخلی از حوزه فناوری اطلاعات باشد و این اغراق نیست چرا که بازار خوب و ارزشمندی در داخل،‌ منطقه و جهان با توجه به برقراری تعاملات خوب منطقه‌ای و بین‌المللی و حضور جمهوری اسلامی ایران در تشکل‌ها و نهادهای بین‌المللی داریم.
وی همچنین به تجربه عدم بهره‌گیری مناسب ظرفیت‌های جمهوری اسلامی ایران در سازمان منطقه‌ای اکو اشاره و تاکید کرد: بسیاری از کشورهای عضو این اتحادیه به دلیل حوزه تمدنی مشترک به همکاری و ورود فناوری‌های ایرانی علاقه بسیاری داشتند و در زمانی که تصدی وزارت مخابرات را در دهه هفتاد به عهده داشتم در اولین پروژه فیبر نوری با ترکمنستان وزیر ترکمنی دلایل اخلاقی و فرهنگی آورد که می‌خواهیم ایرانیان پیمانکار پروژه‌ها در ترکمنستان باشند و این نشان‌دهنده جایگاه ایران در کشورهای منطقه است.
معاون اول رئیس‌جمهور با بیان اینکه حضور ایران در اوراسیا،‌ شانگهای و بریکس یک بازار و فرصت بسیار خوب است،‌ تاکید کرد: باید از تجربه عدم بهره‌گیری از ظرفیت‌های اکو درس بگیریم تا در زمان کنونی تکرار نشود.
عارف خاطر نشان کرد: راهبرد دولت چهاردهم همکاری با کشورهای منطقه و همچنین قاره‌های مختلف است که در کنار تامین نیازهای کیفی داخلی باید به تعاملات و همکاری‌های منطقه‌ای و جهانی توجه کنیم.
وی با تاکید بر ضرورت و اهمیت نگاهداشت جوانان دانشمند و فعال این حوزه در داخل کشور افزود: نگاه من به بخش خصوصی است که باید جوانان با انگیزه را نگه دارد و علاوه‌بر حقوق و مزایا باید برای یک جوان پژوهشگر و جویای نام شرایط کار مناسب فراهم شود تا ایده‌های خود را به عرضه برسانند.
معاون اول رئیس‌جمهور به شرایط خاص منطقه و کشور و همچنین رقبا و مخالفان خاص ایران اشاره و تصریح کرد:‌باید تلاش کنیم وابستگی در این حوزه را به حداقل برسانیم که البته تعریف وابستگی امروز با دهه‌های قبل فرق کرده است که باید به تولیدات علمی بیشتر بها دهیم.
همچنین در این مراسم ستار ‌هاشمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات دیپلماسی و فناوری توسعه بازار،‌ استفاده حداکثری از تولید داخل و شرکت‌های دانش بنیان، بهره‌گیری از فناوری‌های روز دنیا و تنظیم‌گری در حوزه داده و هوش مصنوعی را از مهم‌ترین برنامه‌های این وزارتخانه اعلام کرد و گفت: نیروی انسانی بزرگ‌ترین داشته و سرمایه ما است که در سال‌های اخیر مورد کم لطفی قرار گرفت و باید از این سرمایه در حوزه فناوری اطلاعات به خوبی استفاده کنیم.
 ناترازی، به صنعت ضربه زده است
محمدرضا عارف همچنین در جلسه «گزارش عملکرد و برنامه‌های راهبردی توسعه صنعت پالایش و پخش کشور» که با حضور برخی از مدیران دولتی این حوزه و مسئولان ۱۰ پالایشگاه برتر کشور برگزار شد، ‌ضمن تقدیر از زحمات ‌مدیران و کارگران فعال در این حوزه، اقدامات آنان را «کار بزرگ» خواند و ‌گفت: صنعت نفت، صنعت پیشران ماست و همراه صنایع بالادستی آن مثل پالایشگاه‌ها، صنایع راهبردی کشور ما به شمار می‌آیند.
وی درجمع مدیران حوزه پالایش نفت، گفت: در بخش رفع مشکلات گمرکی برای تجهیز و نوسازی پالایشگاه‌ها، دولت نهایت همکاری را خواهد داشت؛ اما درمورد مسائل زیست محیطی و مجوزهای مربوط به آن، باید به گونه‌ای عمل کنید که به محیط زیست آسیبی وارد نشود.
 اولویت توسعه ظرفیت پالایشگاه‌ها را
 به طرح‌های نیمه‌تمام بدهید
معاون اول رئیس‌جمهور در ادامه با بیان اینکه در توسعه ظرفیت پالایشگاه‌ها، اولویت را به طرح‌های نیمه‌تمام و توسعه‌ای بدهید، گفت: افزایش بهره‌وری که در قانون برای آن میزان ۲,۸ درصد رشد از ۸ واحد را در نظر گرفته‌اند، با استفاده از تکنولوژی‌های روز و ‌های‌تک انجام‌پذیر است که شما باید به آن سمت بروید.
عارف با بیان اینکه متاسفانه برخی اولویت‌ها در این صنعت به درستی شناخته نشده است، تصریح کرد: چند دهه قبل گوگرد زدایی در پالایشگاه‌ها با یک میلیارد دلار هزینه انجام‌پذیر بود؛ اما برخی مقاومت‌ها در برابر این کار باعث شده که حالا مجبور باشیم چندین برابر برای این کار هزینه کنیم.
وی با اشاره به ناترازی انرژی در کشور، گفت: ناترازی، ضربه‌ای سنگین به صنعت زده است و این درحالی است که صنعت و سایر حوزه‌ها مثل یک زنجیره به هم متصل هستند و ضربه به یک حلقه به سایر حلقه‌ها نیز منتقل خواهد شد.
معاون اول رئیس‌جمهور با تاکید بر اینکه باید اصلاحات ساختاری در حوزه پالایش نفت صورت گیرد، گفت: در آن صورت نه تنها از واردات رها می‌شویم، بلکه امکان صادرات هم برایمان پدید می‌آید.
عارف در پایان با تاکید بر توجه به آمایش سرزمینی خاطرنشان کرد:‌ توسعه پالایشگاه‌ها، باید لزوما بر اساس آمایش سرزمینی باشد و برنامه هفتم هم مبتنی بر آمایش سرزمینی است.