kayhan.ir

کد خبر: ۲۹۸۹۵۵
تاریخ انتشار : ۱۳ آبان ۱۴۰۳ - ۲۲:۲۵
کارشناسان اقتصادی مطرح کردند

بزرگ‌نمایی کاذب درباره تأثیر انتخابات آمریکا بر اقتصاد ایران 

 
 
 
سرویس اقتصادی-
کارشناسان معتقدند بر خلاف بزرگ‌نمایی و تبلیغات رسانه‌ای، نتایج انتخابات آمریکا تاثیر چندانی بر اقتصاد ایران نخواهد داشت؛ البته مشروط بر اینکه برنامه‌ریزی و مدیریت داخلی کشورمان نیز به درستی انجام شود.
موضوع انتظارات یکی از مؤلفه‌های تأثیرگذار بر اقتصاد ایران است و دلالان ارزی با بهره‌برداری از این فضا، از هر اتفاقی برای دمیدن به انتظارات تورمی و جهش دادن قیمت‌ها در بازارهای دارایی استفاده می‌کنند.
موضوعی که این روزها نقل محافل دلالان است، به انتخابات آمریکا مربوط است. اگرچه به واسطه تحریم‌ها و سلطه مالی آمریکایی‌ها – که البته با گسترش مجموعه‌هایی مانند بریکس این سلطه در حال تضعیف است – اقتصاد ایران از سیاست‌های آمریکا علیه کشورمان اثر می‌پذیرد، اما به واسطه‌ها سال‌ها زیستن در شرایط تحریم، اقتصاد ایران آبدیده شده است. بر همین اساس کارشناسان و فعالان اقتصادی معتقدند آنچه دلالان در فضای مجازی درباره اهمیت نتیجه انتخابات آمریکا می‌گویند، بزرگنمایی و ایجاد دلهره برای دمیدن به قیمت دارایی‌های خودشان است.
به گزارش ایسنا، «جلیل جلالی‌فر» تحلیلگر و فعال تجارت خارجی در واکنش به اینکه آیا انتخابات آمریکا تاثیر خاصی بر اقتصاد ما خواهد گذاشت، گفت: انتخابات آمریکا فارغ از هر نتیجه‌ای توسط رسانه‌های معاند و اپوزوسیون خارجی در حال بزرگ‌نمایی است اما قطعا با توجه به شرایط کنونی تاثیری بر اقتصاد ایران نخواهد داشت.
وی افزود: آمریکا در حال حاضر دست به‌گریبان چالش‌های مختلف داخلی مثل قیمت بنزین، چالش‌های بین‌المللی نظیر مسائل چین و تایوان و قدرت گرفتن بریکس است که هر کدام از این موضوعات، معضل بزرگی برای آمریکا تلقی می‌شود. نکته مهم‌تر اینکه هیچ کدام از رؤسای جمهور آمریکا توان افزایش قیمت بنزین را ندارند و قدرت پایین خرید بنزین برای مردم این کشور باعث شده تا رئیس‌جمهور بعدی چالش بزرگی را پیش روی خود ببیند.
این کارشناس تجارت خارجی ادامه داد: آمریکا در حال حاضر در یک موضع ضعف است که به همین دلیل نباید انتخابات این کشور را تهدیدی برای اقتصاد ایران تلقی کرد. البته مشروط بر اینکه برنامه‌ریزی و مدیریت داخلی کشورمان نیز به درستی انجام شود. روند مبارزه با فساد مالی و اقتصادی و برخورد با اختلاس و رانت هم با جدیت در دستور کار دولت قرار داشته باشد.
جلالی‌فر به احتمال انتخاب شدن ترامپ به عنوان رئیس‌جمهور و تبعات این اتفاق در اقتصاد ایران اشاره کرد و گفت: بارها اعلام کردم اگر ترامپ هم برنده انتخابات شود هیچ فرقی برای ایران ندارد، چرا که ترامپ پیش از این هم در دوره ریاست جمهوری خود تحریم‌های ایران را افزایش داد و حتی برجام را بر هم زد؛ در نتیجه دیگر کاری باقی نمانده که نگران وقوع و نتایج آن باشیم. 
وی تاثیر نتایج انتخابات آمریکا بر اقتصاد ایران را یک بزرگ‌نمایی واهی و تبلیغاتی خواند و گفت: چنین ادعایی از پایه و اساس غلط است که انتخابات آمریکا سایه سنگینی بر اقتصاد ایران دارد. به عنوان مثال باید به میانگین صادرات نفت ایران در سال ۲۰۲۴ اشاره کنیم که حتی رکورد روزانه ۲.۲ میلیون بشکه را نیز ثبت کرده است. در نتیجه ما می‌توانیم همچنان بر صادرات نفتی کشور حساب کرده و در کنار آن به حمایت از تولید نیز بپردازیم. بدین ترتیب می‌توانیم اقتصادی رو به رشد و امیدوارکننده‌ای داشته باشیم که هیچ عامل خارجی نمی‌تواند بر آن تاثیر منفی داشته باشد.
 تحرک اقتصاد ایران به روایت IMF
به گزارش تسنیم، «محمدرضا رنجبرفلاح» اقتصاددان و کارشناس مسائل پولی و بانکی هم درباره تأثیر انتخابات آمریکا بر اقتصاد ایران، اظهار کرد: تفاوت معناداری میان استراتژی‌های احزاب دموکرات و جمهوری‌خواه در رابطه با ایران وجود ندارد. از این رو، انتظار نمی‌رود نتایج این انتخابات تغییر چشمگیری در وضعیت تحریم‌های موجود علیه ایران ایجاد کند.
وی افزود: تاکنون تمام اقدامات تحریمی ممکن علیه ایران اعمال شده و اثرات خود را بر اقتصاد کشور گذاشته است. بنابراین این انتخابات و نتایج آن نمی‌تواند اثر منفی جدیدی بر اقتصاد کشور بگذارد.
این اقتصاددان با اشاره به گزارش اخیر صندوق بین‌المللی پول درباره رشد اقتصادی کشورها، گفت: در گزارش جدید صندوق بین‌المللی پول که اوایل آبان امسال منتشر شد، پیش‌بینی شده است که رشد اقتصادی ایران در ۲۰۲۴ به سه و هفت دهم درصد می‌رسد و برای سال ۲۰۲۵ نیز این نرخ را بالای سه درصد در کنار استمرار روند کاهشی تورم پیش‌بینی کرده است.
وی در پایان بیان کرد: صندوق بین‌المللی پول در ارزیابی خود وضعیت کنونی اقتصاد ایران را بر اساس شرایط موجود و گذشته تحلیل کرده است. بر این اساس، نرخ رشد اقتصادی پایین، کاهش نرخ تورم و رشد اقتصادی در سطحی متوسط و حتی بالاتر از میانگین جهانی پیش‌بینی شده است. در مجموع، صندوق بین‌المللی پول بر این باور است که حرکت‌های مثبت در درون اقتصاد ایران در حال وقوع است که می‌تواند در نهایت اثرات مثبتی به همراه داشته باشد.
 اثر انتخابات آمریکا پیشخور شد
این روزها برخی می‌گویند یکی از عوامل بروز نااطمینانی در اقتصاد ما، تأثیر نتیجه انتخابات آمریکا بر میزان فروش نفت ایران است. این‌طور بیان می‌شود که اگر ترامپ در آمریکا بر سر کار بیاید، ممکن است محدودیت‌های بیشتری را بر فروش نفت ایران اعمال کند.
اما برخلاف این دیدگاه، صاحبنظران معتقدند انتخابات آمریکا تاثیر خاصی بر اقتصاد ایران نخواهد گذاشت چرا که هیئت حاکمه این کشور قبلا هر چه در توان داشته برای تحریم نفتی ایران به کار بسته است و هر نتیجه‌ای قرار بود به دست بیاورند، قبلا در اقتصاد ما پیشخور شده است.
بنزین در آمریکا یکی کالای راهبردی با قیمت لحظه‌ای است و هرگونه تنش در بازار نفت قیمت‌ها را در آمریکا سریع بالا می‌کشد؛ موضوعی که هیچ رئیس‌جمهوری در این کشور از عهده تبعات آن بر نمی‌آید. 
«علی سرزعیم» اقتصاددان با اشاره به اینکه مردم آینده‌نگر هستند و می‌دانند که ممکن است چه کسی انتخاب شود، می‌گوید: بخشی از اثرات انتخابات آمریکا بر اقتصاد ایران پیشخور شده است.
او می‌افزاید: ما یک دوره ریاست جمهوری ترامپ را تجربه کرده‌ایم و حتی اگر او به عنوان رئیس‌جمهور انتخاب شود، فکر نمی‌کنم اتفاق عجیب دیگری رخ دهد.
«کامران ندری»، اقتصاددان هم تأکید می‌کند: حتی اگر ترامپ هم رئیس‌جمهور شود، اتفاقی در فروش و صادرات نفت ما رخ نخواهد داد. او معتقد است که بایدن قادر به حذف نفت ایران نبود چرا به آن احتیاج داشت و ترامپ هم بعید است در این زمینه نظر متفاوتی با بایدن داشته باشد.
 توجه به روابط استراتژیک ایران و چین
ایران در سال‌های اخیر توانسته است راه‌هایی برای فروش نفت خود پیدا کند و علی‌رغم تحریم‌ها، میزان تولید و صادرات خود را حتی به زمان قبل از برجام برساند.
 بر اساس اعلام مراجع بین‌المللی، میانگین صادرات نفت ایران در سال ۲۰۲۴ بیش از یک و نیم میلیون بشکه در روز بوده است. البته عمده‌فروش نفت ایران به کشور چین است و همین موضوع نگرانی‌هایی را به‌وجود آورده است که آیا ممکن است با انتخاب ترامپ در آمریکا، چین از خرید نفت ایران صرف نظر کند؟ 
به نظر می‌رسد این حرف درست نباشد، چرا که اولا حجم دو میلیون بشکه ایران میزان قابل حذف از بازارهای جهانی نیست. ثانیا چین برای حفظ رشد اقتصادی خود نیاز به نفت دارد و اگر نفت ایران را نخرد ناچار است آن را از یک بازار دیگر تهیه کند.
 از طرفی بسیاری از پالایشگاه‌های کوچک و خصوصی این کشور سال‌ها است که با نفت ایران خو گرفته‌اند. ضمن اینکه چین برای حفظ تعادل راهبردی در برابر آمریکا نیاز دارد از ایران حمایت کند، بنابراین روی خرید نفت ایران حساب می‌کند.
«حمید حسینی»، عضو اتاق بازرگانی و صادرکننده محصولات نفت و پتروشیمی در این زمینه اظهار می‌کند: با توجه به روابط استراتژیک میان ایران و چین، نگران سرنوشت انتخابات آمریکا بر صادرات نفت ایران نیستم.
به گفته او، چین تصمیم خود را برای خرید نفت از ایران گرفته و حتی با آمدن ترامپ و تغییر احزاب در آمریکا، چینی‌ها خرید نفت از ایران را کاهش نمی‌دهند. 
حسینی یادآور شد: روسیه روزی که جنگ شروع شد. اقتصاد هشتم دنیا را داشت اما امروز در رتبه چهارم دنیا است و این به دلیل خرید نفت روسیه توسط چین بوده است.
برآورد سخنان کارشناسان اقتصادی نشان می‌دهد فروش نفت ایران همچنان مشکلی نخواهد داشت و می‌توان روی درآمدهای نفتی حساب کرد. از طرفی چشم انداز تورم و رشد اقتصادی رو به بهبود است. بر همین اساس بازارهای مالی هم سالی نسبتا با ثبات را پیش رو خواهند داشت.