یادبود سردار شهید نادر مهدوی
چگوارای انقلاب اسلامی که تکثیر شـد
کامران پورعباس
شگفتانههای جدید و حیرتانگیز و دشمنشکن
نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در چهاردهمین مرحله الحاق تجهیزات جدید به سازمان این نیرو شاهد شگفتانههای جدید و حیرتانگیز و دشمنشکن و ابرقدرتبرانداز بود.
جمعه ۱۹ مردادماه 1403، با حضور سردار سرلشکر پاسدار حسین سلامی فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مراسم الحاق ۲۶۵۴ سامانه موشکی، پهپاد و دیگر ادوات نظامی به سازمان رزم نیروی دریایی سپاه در بندرعباس برگزار شد.
۲۱۰ سامانه به نمایندگی از ۲۶۵۴ سامانه الحاقی به نمایش درآمد و دیگر ادوات به سازمان رزم سپاه در گستره بیش از ۴۰۰۰ کیلومتر از سواحل جنوبی کشور در دریای عمان و خلیجفارس ملحق شد.
هر آیینی از ۱۴ الحاق صورت گرفته تاکنون به نام و یاد شهدا مزین بوده است؛ از شهدای نیروی دریایی در نبرد مستقیم با آمریکای جنایتکار در دهه ۶۰ تا حاج قاسم سلیمانی سیدالشهدای مقاومت و شهیده ریحانه سلطانینژاد دختر کاپشن صورتی و حالا شهید اسماعیل هنیه. این الحاق بزرگ شامل الحاق انواعی از سامانههای موشکی کروز با افزایش برد و افزایش قدرت سرجنگی و دقت و نقطهزنی بوده که شرکتهای دانشبنیان و دانشمندان جوان نیروی دریایی سپاه و صنایع دریایی و صنایع وزارت دفاع نقش بسزایی در توسعه آن داشتهاند.
این موشکها با قابلیتهای جدید از جمله سرجنگی شدیدالانفجار و غیرقابل رهگیری بودن از جمله موشکهای کروزی هستند که اصابت هر یک از آنها موجب آسیب شدید و غرق شدن ناوشکنهای دشمن میشود.
انواع سامانه موشکی دوربرد، میانبرد، پهپادهای رزمی، شناسایی و انهدامی، سامانههای جنگ الکترونیک، رادارهای دریایی و ادوات رزمی دیگر نیز به سازمان رزم نیروی دریایی سپاه الحاق شد.
برخی کارشناسان حوزه نظامی معتقدند با توجه به تصاویر منتشر شده از این مراسم، موشک کروز بردبلند ابومهدی با برد بیشاز هزار کیلومتر و موشک بالستیک کوتاهبرد فتح با بردی بیش از ۱۲۰ کیلومتر، از جمله موشکهای الحاق شده به سازمان رزم نیرویدریایی سپاه بودهاند.
سردار تنگسیری فرمانده نیروی دریایی سپاه در مراسم الحاق گفت: تمایز این موشکها با نسل گذشته این کلاسها در این است که از جدیدترین فناوریهای موجود استفاده شده که از ویژگیهای بارز آنها انجام عملیات در محیط جنگ الکترونیک است. همچنین تعدادی از سامانههای الحاق شده به هوش مصنوعی مجهز شده که برای اولین بار به این نیرو ملحق شد.
رزم در محیط جنگ الکترونیک ویژگیها و پیچیدگیهای خاص خود را دارد. سپاه در توسعه تجهیزات و تسلیحات خود به این ویژگی توجه خاص داشته و کارکرد ابزارهای خویش را با نبرد در این محیط سازگار ساخته است.
سردار تنگسیری در مراسم الحاق تجهیزات جدید گفت: جنگ الکترونیک از مهمترین بخشهای این الحاق است که اطلاعات بیشتری از آن نمیتوان منتشر کرد و تنها میتوان به این نکته اشاره کرد که ورود این تجهیزات دشمن را در صحنه نبرد غافلگیر خواهد کرد. نیروی دریایی سپاه در الحاقهای اخیر به انواعی از پهپادها نیز مجهز شده که برخی از آنها قابلیت پرتاب از روی شناورهای تندرو را نیز داشتند. حالا در این مرحله انبوهی از پهپادهای پیشرفته به نیروی دریایی سپاه ملحق شد. این پهپادها شامل پهپادهای شناسایی نظیر هدهد۳، ابابیل۵ و ابابیل۳ بهینه شده و همچنین پهپاد مهاجر۶ است. این پهپادها در حوزههای شناسایی، رزمی، موشکانداز و بمبافکن، انهدامی و جنگالی از قابلیتهای ویژهای برخوردارند. ابابیل۵ بهعنوان یکی از مهمترین پهپادهای الحاقی به سازمان رزم ندسا، دارای ویژگیهای مهمی است.
پهپاد ابابیل۵ یک هواپیمای بدون سرنشین چندمنظوره با قابلیت انجام مأموریتهای رزمی، شناسایی، مراقبت، جمعآوری اطلاعات و جنگ الکترونیک ساخت صنایع هوائی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح است. این پرنده بدون سرنشین قادر است تا سکوهای الکترواپتیک چند منظوره دید در شب، محمولههای جمعآوری اطلاعات سیگنالی و محمولههای راداری را حمل کند.
ابابیل۵ قادر به حمل محمولهای با وزن ۱۲۰ کیلوگرم شامل بمبهای هوشمند خانواده قائم و موشکهای خانواده الماس است. این پهپاد میتواند ۶ موشک نقطهزن با کلاهک شدیدالانفجار را با خود حمل و در صورت نیاز به سوی اهداف شلیک کند.
در این الحاق برای اولین بار پهپادهای بدون صدا به سازمان رزم ندسا اضافه شد. پهپادهای بیصدا کارکرد فوقالعادهای در میدان رزم و عملیات دارند و با ساختار بدنه خاص میتوانند علاوهبر رادارگریزی، تکمیلکننده هندسه قدرت در این بخش باشند.
نیروی دریایی سپاه در الحاقهای قبلی خود در راهبری و حرکت دسته جمعی پهپادها از هوش مصنوعی بهره برده بود اما سطح بهرهگیری در این مرحله رشد ویژهای یافته است.
فراتر از اراده قدرتهاست
سردار حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران، در مراسم الحاق ۲۶۵۴ فروند انواع سامانههای موشکی، جنگالی و پهپاد به نیروی دریایی سپاه اظهار داشت: جریان تولید و گسترش قدرت در همه شئون دفاعی، برای همه نیروهای مسلح، منطقی است که متصل به حکمتهای الهامیافته از وحی و با تدابیر رهبر عزیز و الهی انقلاب اسلامی است و آن منطق ایران قوی است.... قدرتهای دریایی معمولاً در همه ابعاد نبرد دارای خودکفایی در قدرت هستند.... جنگ در دریا جزء پیچیدهترین و رمزآلودترین نبردهاست.... ما آنچه اینجا میبینیم در عصر تحریمها به وجود آمده است که همین نشاندهنده آن است که ارادهای که بر تحولات عالم حاکم است، فراتر از اراده قدرتهاست.
موشک ضدکشتیِ جدید و مرموز و مخوفِ سپاه
قاتل ناوشکنهای بزرگ دشمن
در میان تصاویر تجهیزات ملحق شده به سازمان رزم نیروی دریایی سپاه، یک مورد به شکل خاص خودنمایی میکند.
تصویری از حضور موشک کروز دوربرد ضدکشتی/ضد اهداف زمینی ابومهدی و موشک بالستیک تاکتیکی فتح هر دو به شکل کنیستر پرتاب که بر روی یک شاسی متحرک نصب شده بودند و در میان این دو، یک موشک کروز ضدکشتی جدید و مرموز و مخوف و وحشتناک برای دشمنان.
موشک کروز ضدکشتی جدید که در کنیسترهای ۸ ضلعی و با ابعاد متفاوت از سایر اعضای زرادخانه ضد کشتی سپاه ساخته شده است، مورد توجه ویژه علاقهمندان و کارشناسان نظامی قرار گرفته است.
در توضیحات مختصری که درخصوص این موشک عنوان شده است گفته شد که به شکلی طراحی شده که برای سامانههای دفاعی دشمن غیرقابل رهگیری بوده و با ویژگیهای خاصی که دارد قاتل ناوشکنهای بزرگ و چند هزار تنی دشمن (به شکل ویژه نیروی دریایی آمریکا) محسوب میشود و هر گونه اصابت این موشک به ناوشکنهای رقیب خسارات سنگین و غیرقابل جبرانی به آنها وارد میکند.
مجهز به بیشترین تعداد موشک بالستیک در منطقه
الحاق تسلیحات جدید به سازمان رزم نیروی دریایی سپاه پاسداران بازتاب داخلی و خارجی قابلتوجهی داشت؛ تا جایی برخی رسانههای غربی این اقدام را، آنهم در شرایط افزایش سطح تنشها در منطقه بهویژه میان تهران و تلآویو، نمایش توان راهبردی نیروهای مسلح ایران ارزیابی کردند.
خبرگزاری انگلیسی رویترز در گزارشی به این موضوع پرداخت. دراین گزارش با اشاره به اینکه این اقدام در شرایطی انجام میشود که تنشها در خاورمیانه تا سرحد ایجاد یک جنگ تمام عیار بالا رفته، تأکید شدهاست که ایران قول داده انتقام ترور اسماعیل هنیه رئیس دفتر حماس را در تهران خواهد گرفت.
رویترز در ادامه با اشاره به تسلیحات رونمایی شده در آیین الحاق روز جمعه، عنوان کردهاست که ایران یکی از بزرگترین برنامههای موشکی در خاورمیانه را دارد که اینگونه تسلیحات را بهعنوان یک نیروی بازدارنده علیه آمریکا و اسرائیل در صورت وقوع جنگ میداند.
رویترز در ادامه گزارش خود به نقل از دفتر مدیر اطلاعات ملی آمریکا تأکید کرد که جمهوریاسلامی ایران به بیشترین تعداد موشک بالستیک در منطقه مجهز است.
پیام ویژه سپاه برای دشمنان
هرگاه سطح تنش در منطقه بالا رفته و احتمال درگیری به ویژه میان محور مقاومت و رژیم صهیونیستی بالا میرود، آمریکاییها شروع به نقل و انتقالات گسترده نظامی کردهاند که بخش مهمی از این جا به جاییها در دریا انجام میشود.
رسانههای غربی توجه ویژهای به جا به جایی ناوگروههای دریایی آمریکا در خلیج فارس، دریای عمان و اقیانوس هند دارند؛ جایی که معمولاً ناوگروههایی نظیر آیزنهاور و روزولت دست به جا به جاییهای معمول میزنند اما در فضای رسانهای دروغین غربی به شکل مضحکی ورود و خروج این ناوگروهها در آبهای نزدیک ایران هر دو به مثابه قدرتنمایی ایالات متحده تعبیر میشود!
هرگاه ناوگروههای آمریکایی نظیر ناوگروه روزولت به شکل بیسر و صدا وارد خلیجفارس میشود، بازوی رسانهای غربی مدعی میشود که ناو هواپیمابر آمریکایی به آبهای ایران نزدیک شد تا به قولی هشدار نظامی برای تهران باشد و جالب اینکه وقتی این ناوها از ترس افزایش تنش در منطقه و احتمال وقوع درگیری به سرعت منطقه را ترک کرده و دست کم ۱۰۰۰ کیلومتر از آبهای ایران در دهانه اقیانوس هند فاصله میگیرند نیز میگویند نیروی دریایی آمریکا آرایش رزمی گرفته تا در صورت لزوم با ایران درگیر شود!
رونمایی جدید نیروی دریایی سپاه از تسلیحات دوربرد، خود پیامی ویژه برای ناوگروه روزولت یا جایگزینان آن در آینده دارد؛ چه در آبهای سرزمینی ایران در خلیجفارس و چه در فواصل هزار کیلومتری از سواحل ایران. با موشک دوربردی نظیر ابومهدی یا موشک کروز غیر قابل رهگیری جدید که هنوز نام و مشخصات آن اعلام نشده است، ناوگان نیروی دریایی ایالات متحده هرگز امنیت دفاعی نداشته و پیش از انجام هرگونه عمل خصمانه بایستی به عواقب سنگینی که در انتظارش خواهد بود فکر کند.
چگواراهای انقلاب اسلامی
تاریخسازان نیروی دریایی سپاه
پایگاه خبری تحلیلی بصیرت متعلق به معاونت سیاسی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در مطلبی با عنوان «چگوارای انقلاب» در ۲۳ مرداد ۱۴۰۳ نوشت:
«19ام مردادماه امسال در مراسمی بیش از 2600 دستگاه انواع مختلف پهپاد، شهپاد، موشک و غیره به نیروی دریایی سپاه الحاق گشت و این بهانهای شد تا در این قسمت از قطبنما مجموعه اقدامات، شجاعتها و از خودگذشتگیهای نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را بازخوانی کنیم و به یاد نادر مهدویها که رهبر انقلاب از ایشان با نام چگوارای انقلاب یاد میکنند، ایستاده نظارهگر تاریخسازی نیروی دریایی سپاه باشیم و از رشادتهای ایشان تقدیر کنیم.»
کلیپی ضمیمه این متن است که متن صحبتهای موجود در کلیپ چنین است: «سال 1366، جنگ به اوج خود رسیده. صدام با تصرف فاو[توسط ایران] احساس شکست کرده و به دنبال یافتن توازن قواست. کشورهای عربی دست به دامان آمریکا میشوند تا هم فروش نفت ایران را به صفر برسانند، هم با اسکورت نیروی دریایی ایالات متحده امنیت محمولههایشان را تأمین کنند.
آمریکاییها به صحنه میآیند. قرار است که نفتکش الرخاء که این روزها به نفتکش بریجتون تغییر نام داده، با صد و پنجاه خبرنگار و شش ناو جنگی خود را به کویت برساند. با نزدیک شدن به آبهای کویت، آمریکاییها آماده میشوند پیروزی خود را جشن بگیرند؛ اما به یکباره ورق بر میگردد.
غول بریجتون در 13 مایلی جزیره فارسی به یکباره اسیر مینهای دریایی نادر مهدوی و رزمندگان نیروی دریایی بوشهر میشود. این نه آغاز است و نه پایان داستان.
از جنگ میرمهنا علیه هلند، آزادی هرمز از دست پرتغال توسط امام قلیخان، نبرد رئیسعلی علیه انگلیسیها تا زانو زدن آمریکاییها در جزیره فارسی؛ خلیجفارس مدفن مهاجمینی بوده است که چشم طمع به ایران و ایرانی داشتند.... اما نیروی دریایی صرفاً تاریخچه نیست، بلکه تاریخساز است. این روزها که کودککشان صهیونیست بر سر زن و مرد، پیر و جوان بمب میریزند، ترور میکنند و عربده جنگ میکشند و آن سوتر در کنگره آمریکا بارها سرپا ایستاده برای کودککشیاش کف میزنند؛ فرماندهان نیروی دریایی مانند مهدوی، گُرد، شفیعی و همۀ شهدای خلیجفارس آموختهاند که باید قوی و قویتر شد.
ناو شهید ناظری، ناو شهید سلیمانی، شهپاد، پهپاد، موشک، توقیف نفتکشهای متخلف با وجود شناورهای آمریکایی همراه با شجاعت و ایمان به نیروی دریایی سپاه آموخته است که باید ایستاد و دشمن را به جایی برساند که بفهمد اینجا خلیجفارس است و باید فارسی صحبت کند.... و روز جمعه آغاز ورود تجهیزات جدیدی بود برای ساخت یک نیروی دریایی مؤمن، مقتدر و به روز.
سردار سلامی فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی: امروز دقت در سلاحها در نیروی دریایی، سرعت عمل سامانهها و شناورها، هوشمندی، تحرک و چالاکی جزء مسلم توان دریایی ما محسوب میشود. اینجا خلیجفارس و این شیر بچههای دریادل، دست بر بدنه شناور و پا بر روی پا انداخته و به ناو آمریکایی دستور میدهد که از آبهای ایرانی دور شود. این اقتدار و آن تجهیزات بهروز نوید نیروی دریاییای میدهد که میشود به آن امید بست و دل به دریا زد مانند همان دوران طوفانزدۀ هشتساله که مهدوی، یانکیها را عاجز و مستاصل کرد. مهدویای که رهبر انقلاب، او را چگوارای انقلاب اسلامی نامید. اینجا مهدوی و چگواراهای انقلاب تکثیر شدند.
رهبر معظم انقلاب اسلامی: خب، اوایل در دریا حضور انقلاب چندان محسوس نبود، ولی بعد پای فرزندان انقلاب و پرورشیافتگان انقلاب و جوانهای انقلاب به این منطقه باز شد و اوضاع عوض شد. وقتی زمینه فراهم شد، مردم منطقه، جوانهای منطقه، انگیزههای جوشانی که در منطقه وجود داشت، اینها همه در خط صحیح قرار گرفت. اون وقت شما میبینید مثلاً در منطقه بوشهر یک شهید برجسته و بزرگواری مثل شهید نادر مهدوی، مثلاً به وجود میآید که به نظر آدمهایی که دل به مسائل مربوط به شهادت و جهاد و اینها دارند، این جور چهرهها، امثال نادر مهدوی و آنهایی که همراه او بودند، کسانی که آن کارهای بزرگ را انجام دادند، زهر چشم گرفتند از دشمن، آبرو دادند به ملت ایران، قدرت نظام اسلامی را و جمهوری اسلامی را به رخ دشمن کشیدند. اینها باید یادشان زنده بماند.»