زیباییهای پیادهروی اربعین و آثار آن بر روح و جان زائرین-بخش پایانی
طلیعه راه حسین(ع) در دل و جان چند میلیون زائر کربلا
تارا وحیدی
سفر اربعین یک سفر معمولی نیست، این سفر یک امتحان و ابتلا برای مؤمنان و یک نوع آمادهسازی برای بالا بردن سطح تحمل و صبوری آنان است، رزمایشی است که نیروها باید برای هدفی والاتر آماده و آبدیده بشوند.
گذشت از خود و ترجیح دیگران به خود، خدمت به مؤمنان در کنار وحدت و همدلی و کنار گذاشتن اختلافات و... باید در جان شیعه رسوخ کند که برای روزهای سخت و البته زیبای مبارزه برای برپایی حکومت عدل مهدوی قطعاً نیاز خواهد بود.
آری، اربعین بزرگترین تجمع و گردهمایی شیعیان جهان با محوریت عشق به حضرت سیدالشهدا(ع) و زنده نگه داشتن روحیه ظلمستیزی و مقاومت است که اتفاقاً در سرزمینی شکل میگیرد که قرار است مرکز فرماندهی حکومت عدل جهانی مهدوی باشد.
زیباییهایی که در این حرکت عظیم اتفاق میافتد، چشم همه جهانیان را خیره کرده و آنها را انگشت به دهان کرده است.
اربعین حرکتی است که محوریت آن با حسین(ع) است، حسینی که بذل مهجته فیک لیستنقذ عبادک من الجهاله و حیره الضلاله است، باید جهان امروز را از جهالت مدرن و وحشت تاریکی نجات دهد.
آری اربعین ثابت کرد که حسین(ع) همچنان بزرگترین کشتی نجات و پرفروغترین چراغ هدایت است.
در این راستا، وظیفه ما همه در ترویج رسانهای و توسعه و بهبود زیرساختهای این سنت مهم و تسریای فرهنگ به سایر بخشهای فرهنگی و اجتماعی در جامعه است.
اعجاز سفر اربعین
امام جعفر صادق(ع) فرمود: اگر مردم به خير و بركتى كه در زيارت حسین بن علی(ع) است آگاهی داشتند، جهت نایل شدن به این زیارت، قطعاً با شمشير میجنگیدند و اموال خود را میفروختند و به زيارت آنجناب میرفتند. پس مبادا در رفتنِ به زيارت آنجناب بیرغبت باشيد، زیرا خيرى كه در زيارت آن حضرت است بيشتر از آن است كه بتوان به شمارش آورد. (کاملالزیارات، ص ۸۷)
مصطفی حسنزاده، مسافر اربعین با ورق زدن خاطرات ذهنیاش به گزارشگر کیهان میگوید: «مدتها بود از درد پاهایم بهخاطر عارضهای مزمن رنج میبردم، تا جایی که از راهرفتن تا نزدیکترین مسیر هم عاجز میشدم. زمان گذشت و ایام اربعین رسید، اما مگر میشد از رفتن به این جاده عشق چشمپوشی کرد؟
با همسفران راهی شدم. شرط کردم که من بهخاطر مشکل پاهایم، قادر به پیادهروی نیستم، ولی قرار بر این گردید که من مسیر را با ماشین بروم و منتظر همراهانم شوم.»
وی ادامه میدهد: «اما دل و عشق به این جاده من را از رفتن بهسوی ماشینها بازمیداشت. آخر چطور میشود که دل از قدم زدن در این بهشت رضوان برکند؟ از همان اول مسیر با اباعبدالله(ع) نجوا کردم که مولا جان کمک کن که من این مسیر را با پای خودم بروم.
نشان به آن نشان که تمام مسیر را غالباً جلوتر از بقیه به قرار میرسیدم و از آن تاریخ تا اکنون، هیچ خبری از آن عارضه کهنه نگردید که نگردید.»
روحالله عسکری زائر دیگری میگوید: «امسال گرمی هوا باعث شده زوار اربعین شبانه مسیر نجف تا کربلا را طی کنند که این خود حال و هوای سحرگاهان را متفاوت ساخته است.»
وی که در نانوایی واقع در یکی از موکبها مشغول به خدمت است، در ادامه میگوید: «عشق خدمت به زائر امام حسین(ع) گرمای طاقتفرسای عراق را برای خدام موکب تحملپذیر کرده و در میان این افراد آشپزها و نانوایان در کنار شعلههای آتش و زیر تابش مستقیم نور خورشید، با این اعتقاد خدمت میکنند که هر چقدر گرما شدیدتر ثواب و اجر خدمت بیشتر است؛ هر چه روزها میگذرد، بر تعداد پخت نانها افزوده میشود.»
چطور درست و اصولی پیادهروی کنیم؟
پیادهروی سریع میزان مصرف اکسیژن را افزایش میدهد، قلب شما برای پمپ کردن خون بیشتر تقویت میکند، گردش خون را بهبود میبخشد و فشار خون را کاهش میدهد. پیادهروی همچنین روند پیشرفت آرتروز را کند میکند، سرعت از دست رفتن توده استخوانی را در پوکی استخوان کاهش میدهد و حجم عضلات را تقویت میکند.
اگر در حال بهبودی از جراحی یا جراحت اخیر هستید، باید پیش از شروع یک برنامه پیادهروی با دکترتان مشورت کنید. ممکن است بتوانید فشار ملایم پیادهروی را تحمل کنید، بدون اینکه آسیبدیدگیتان بدتر شود. پیادهروی به بسیاری از افراد کمک کرده است که از درد آرتروز و کمردرد رهایی یابند.
پیادهروی استرس را کاهش میدهد، به شما کمک میکند چشمانداز مثبتی از زندگی پیدا کنید و میتواند باعث شود احساس جوانتر بودن کنید.
انتخاب کفش برای پیادهروی اربعین بسیار مهم است. طاها بوشهری یک تولیدکننده کفش ورزشی درباره ویژگیهای کفش مناسب پیادهروی اربعین توضیح میدهد: «باید راحت و پشتیبان پا باشد و باعث ایجاد تاول یا پینه پا نشود. کفشهایی را انتخاب کنید که از قوس پا حمایت کنند و پاشنه پا را اندکی بالا ببرند. در کفشهای پیادهروی باید مواد سفتی پاشنه پا را احاطه کنند تا مانع از لق زدن پاشنه پا حین راهرفتن شوند. پنجه کفش نیز باید فضای کافی برای پا داشته باشد و درعینحال بیش از حد دراز نباشد.»
علیرضا سعادت، مربی ورزش توصیه دارد: «هنگامی که برنامه ورزشیتان را شروع میکنید با پیادهروی آهسته برای ۵ دقیقه خودتان را گرم کنید، بعد سرعت پیادهرویتان را بالا ببرید تا سرعت ضربان قلبتان افزایش یابد و تنفسهای عمیقتر انجام دهید. بعد حدود ۱۵ دقیقه پیادهروی سریع انجام دهید.
درحالیکه پیادهروی میکنید، دستهایتان را تاب دهید. هنگام راهرفتن شکمتان را تو دهید، پشتتان را صاف کنید و سرتان را بالا نگه دارید.
پنجههای پاهایتان روبهجلو متوجه کنید و با گامهای بلندی در حدی که برای شما راحت باشد و به شما فشار نیاورد، پیادهروی کنید.
پیادهرویتان را با پنج دقیقه سرد کردن و چند حرکت کششی ملایم تمام کنید.»
این مربی وزرش در تکمیل صحبتهایش میگوید: «در مرحله بعد باید این برنامه پیادهروی به صورتی کاری معمول درآورید. این برنامه را ۳ تا ۴ روز در هفته با روزهای استراحت در میان آنها شروع کنید. پس از ۲ هفته ۵ دقیقه به بخش پیادهروی سریع بیفزایید. این افزایش ۵ دقیقهای را برای هر ۲ هفته ادامه دهید تا زمانی که بهتدریج قدرت و تحمل بدنیتان افزایش یابد.
یک شیوه دیگر برای رسیدن به آمادگی بدنی با برنامه پیادهروی این است که از چوبهای پیادهروی استفاده کنید. گرفتن چوب پیادهروی در دستها این مزیت را دارد که باعث میشود بخش بالایی بدن بیشتر فعال شود و برای بخش پایینی بدن نیز پایداری بیشتری ایجاد شود.
در طول پیادهروی یک بطری آب همراه داشته باشید تا مانع کمآبی بدن شود. ۱۵ دقیقه پیش از شروع پیادهروی نیم لیتر آب بنوشید و نیم لیتر دیگر آب نیز پس از سرد کردن خودتان بنوشید. هر ۲۰ دقیقه یا بیشتر هنگام پیادهروی نیز آب بنوشید.»
شوق به عشق ارباب/ با پای دل برای یار
زمزمه اربعین که شد دغدغه ادای نذر هر ساله فکر و خیالش را دگرگون و مثل همیشه شوق زیارت آقا را به دل میلیونها زائر گره و روانه بینالحرمین کرد و جسمش را به مرز رساند تا خدمت هرساله را تکرار و همچون قابی ماندگار هم به میهمانان ضیافت حسینی خدمت دهد و هم آنها را به تماشای توانایی و عشقش به ارباب بنشاند.
با کولهای کوچک و ویلچری که راه را برایش میپیماید، راهی مرز مهران شده و با استقرار در موکب خادمین سیدالشهدا(ع) بهزیستی آمده مثل سایر عشاق حسین(ع) سهمی در خادمی اربابش داشته باشد.
«ولی حامی» از افراد دارای معلولیت جامعه هدف بهزیستی که بر اثر حادثه دچار معلولیت ضایعه نخاعی شده و چند سال است به جای رفتن به زیارت آقا در ایام اربعین مهارتش که تعمیر ویلچر و وسایل توانبخشی سالمندان و معلولان است را در خدمت به زائران حسینی به کار میگیرد.
حضور شبانهروزی این عاشق حسینی در موکب سیدالشهدا(ع) اداره کل بهزیستی ایلام در مرز مهران با گرمایی که تا ۵۰ درجه هم میرسد و خدمت به میهمانان ضیافت اربعین رنگ اخلاص و عشق حسینی این موکب در کنار سایر موکبها و خادمان حسینی را پررنگتر کرده است.
فردی که با وجود معلولیت شدید جسمی، اما نذر خدمتش به زائران را همه ساله در ایام اربعین ادا و اینگونه حامی دیگران میشود. همه ساله با اقدام ارزشمند این معلول خادم حسینی در موکب اداره کل بهزیستی ایلام خدمات تعمیر وسایل توانبخشی زائران حسینی انجام میشود.
مرز مهران کانون اصلی تردد زوار حسینی و عتباتعالیات در طول سال است.
اربعین پارسال بیش از سه میلیون و ۶۰۰ هزار نفر از مرز مهران تردد کردند.
استقرار اتاق سرد در مرزها
علی شریفیان، دبیر کمیته بهداشت درمان اربعین سازمان اورژانس کشور با اشاره به تمهیدات سازمان اورژانس کشور در ایام پیادهروی اربعین حسینی میگوید: «در روزهای برگزاری مراسم پیادهروی اربعین، حرکت زائران از مبدأ تا مرزها مدنظر ما قرار دارد، به همین دلیل ۲۷ هزار نفر از پرسنل سازمان اورژانس کشور همراه با پنج هزار و ۵۰۰ دستگاه آمبولانس در سطح کشور به حالت آمادهباش قرار دارند تا در صورت بروز هرگونه ناراحتی و بیماری، به زائران امام حسین(ع) کمک کنند.»
وی میافزاید: «علاوهبر این، در مرزها نیز بیش از ۴۵۰ دستگاه آمبولانس و اتوبوس آمبولانس مستقر هستند. همچنین هشت بالگرد و نیز دو هواپیمای اورژانس برای مواقع ضروری برای پشتیبانی در حالت آمادهباش قرار دارند.»
دبیر کمیته بهداشت درمان اربعین سازمان اورژانس کشور ادامه میدهد: «همچنین ما سامانههای سیار سلامت مانند بیمارستانهای صحرایی، درمانگاه و آزمایشگاههای سیار را در مرزها مستقر کردهایم تا در صورت نیاز آنجا استفاده شود.»
شریفیان با اشاره به گرمای هوا میگوید: «از آنجایی که احتمال میرود تعدادی از زائران دچار گرمازدگی شوند؛ با استفاده از کانکس، در مسیرها تعدادی اتاق سرما ایجاد کردهایم و از آن برای خنک کردن افراد در معرض گرمازدگی استفاده خواهیم کرد. همچنین سازههای بزرگ و ثابتی در مرزها نیز احداث شده که به همین منظور قابل استفاده خواهند بود.»
وی درباره آزمایشگاههای سیار میافزاید: «معاونت درمان وزارت بهداشت، آزمایشگاههای سیار را در برخی نقاط کشور مستقر کرده که با استفاده از کیتهای تست سریع، بعضی بیماریها را میتوان از این طریق شناسایی کرد تا روند درمان درستی انتخاب شود.»
همراه داشتن این وسیله در فرودگاههای عراق ممنوع!
سردار محسن عقیلی، فرمانده پلیس فرودگاههای کشور از ممنوعیت به همراه داشتن «پاوربانک» در پروازهای اربعین خبر میدهد.
فرمانده پلیس فرودگاههای کشور اظهار میدارد: «با توجه به اینکه همراه داشتن و جابهجایی هر نوع «پاوربانک» در بار مسافران و همراهان آنان در فرودگاههای کشور عراق ممنوع است، از زائرین عزیزی که از طریق خطوط هوائی به زیارت اربعین اعزام میشوند درخواست داریم، به این موضوع توجه داشته باشند تا در کشور عراق دچار مشکل نشوند.»
وی میافزاید: «با تمهیدات پیشبینیشده توسط پلیس فرودگاه و تعاملات و برگزاری جلسات با ارگانهای دستاندرکار در اعزام زائران اربعین به لطف خداوند این عملیات گسترده و حساس به بهترین شکل در حال اجرا است.»
این مقام ارشد انتظامی به مسافرین توصیه میکند: «با توجه به خیل عظیم مسافران جهت اعزام به نجف اشرف، طوری برنامهریزی کنند که بموقع جهت تشریفات پروازی در فرودگاه حاضر شوند و به توصیههای پلیس دقت و توجه لازم را داشته باشند.»