kayhan.ir

کد خبر: ۲۹۳۲۶۰
تاریخ انتشار : ۱۶ مرداد ۱۴۰۳ - ۲۲:۳۲
واکنش کارشناسان به محدود شدن نوسانات ارزی

درس عبرت گرفتن از تجارب گذشته مانع جهش دلار است

 
 
 
کارشناسان اقتصادی تأکید دارند که روند افزایش و سپس کاهش نرخ در بازار ارز پس از حوادث بزرگ یک سال اخیر، از یک طرف با مدیریت فعال بازارساز به دست آمده و از طرفی، جهش‌های ارزی پایداری که در گذشته بعد از هر اتفاق به‌وجود می‌آمد را منتفی کرده است و در واقع بازار به بلوغ رسیده است.
به گزارش ایبنا، پس از به شهادت رسیدن اسماعیل هنیه، بازار ارز دچار نوساناتی شد که موج‌سواری دلالان روی نرخ‌ها را به همراه داشت. سوداگران و دلالان ارزی در روز‌های اخیر در کانال‌های تلگرامی تلاش داشتند تا نرخ‌ها را به سطوح بالاتری برسانند اما روند تغییرات نرخ ارز نشان می‌دهد که این تجربه برای آن‌ها درس‌های جدیدی دارد.
بررسی‌ها نشان می‌دهد که نرخ‌دهی دلار آزاد در کانال‌های مختلف همخوانی ندارد و اختلاف بین بالاترین و پایین‌ترین نرخ دلار در کانال‌های تلگرامی به بیش از ۴۰۰ تومان می‌رسد.
به گفته کارشناسان بازار ارز، عامل اصلی این ناهماهنگی، عدم تقاضا و افزایش ریسک‌های سیاسی است. پس از تشدید ریسک‌های سیاسی ترور شهید اسماعیل هنیه، برخی کانال‌های تلگرامی نرخ دلار را بالا بردند، اما برخی دیگر برای جلوگیری از نوسان و به دلیل ترس از ریزش، نرخ‌ها را پایین نگه داشتند.
 نوسانات فعلی کوتاه‌مدت و گذراست
تجربه یک‌سال و نیم گذشته نشان داده است که بازار ارز در مواجهه با شوک‌های متعدد سیاسی تنها یک نوسان کوتاه مدت را تجربه کرده و پس از مدت کوتاهی نرخ ارز دوباره به سطوح قبلی برگشته است.
در فروردین ماه امسال، پس از حمله تروریستی رژیم صهیونیستی به ساختمان کنسولگری ایران در دمشق دلار در بازار غیررسمی از نرخ‌های حدود ۶۰ هزار تومان به بالای ۶۶ هزار تومان رسید اما پس از مدت کوتاهی با ریزش شدید به کانال ۵۷ هزار تومانی برگشت.
به گفته فعالان بازار ارز، یکی از علل نوسانات محدود بازار ارز پس از شهادت هنیه در تهران، ترس دلالان بازار از ریزش مجدد نرخ دلار همچون تجارب قبلی است.
تجربه ریزش نرخ دلار در طول حوادث متعدد سیاسی یک‌سال و نیم گذشته، خریداران را محتاط‌‌‌تر کرده است. چرا که تجارب قبلی موجب تحمیل ضرر به افرادی شد که هیجانی تصمیم گرفتند.
بسیاری از کارشناسان اقتصادی بیان می‌کنند که نوسانات کنونی بازار ارز دلایل اقتصادی ندارد و به زودی با آرام شدن جوهیجانی بازار، نرخ ارز روند نزولی خود را برای برگشت به سطوح قبلی، آغاز می‌کند.
فعالان ارزی به خوبی می‌دانند که بانک مرکزی با اتکا به منابع ارزی مطمئن خود به زودی بازار ارز را به روند تعادلی قبلی خود برمی‌گرداند و جای نگرانی نیست. در این میان مردم باید بدانند که نباید تحت تاثیر جو هیجانی بازار ارز قرار بگیرند تا همچون تجربه‌های گذشته دچار ضرر و زیان نشوند.
نظر کارشناسان و فعالان اقتصادی درباره تاثیر شهادت «اسماعیل هنیه» بر نوسانات بازار ارز بر این مسئله دلالت دارد که نوسانات فعلی کوتاه‌مدت و گذراست و پایدار نیز نخواهد بود.
 منطقی‌تر شدن برخورد فعالان اقتصادی
کارشناسان اقتصادی تأکید دارند که این روند افزایش و سپس کاهش نرخ در بازار ارز پس از حوادث بزرگ یک سال اخیر، از یک طرف با مدیریت فعال بازارساز به دست آمده و از طرفی، جهش‌های ارزی پایداری که در گذشته بعد از هر اتفاق به‌وجود می‌آمد را منتفی کرده است.
همین تجربه‌های جدید شکل گرفته باعث شد در اتفاقات بعدی همچون شهادت رئیس‌جمهور کشورمان، فعالان بازار ارز ثبات را پیش‌بینی کنند و تیر دلالان برای قیمت‌سازی به سنگ بخورد. قبل از وقوع حادثه سقوط بالگرد شهید رئیسی در ۳۰ اردیبهشت امسال، نرخ دلار آزاد ۵۹ هزار و ۶۰۰ تومان بود و تا هفته‌ها بعد در همین حوالی قرار داشت.
کاهش رفتارهای احساسی و منطقی‌تر شدن برخورد فعالان اقتصادی باعث شده در حادثه اخیر یعنی ترور شهید اسماعیل هنیه در زمان سفر دیپلماتیک به تهران هم متقاضیان ارز نسبت به خرید در شرایط بحرانی احتیاط کنند.
به گزارش ایسنا، «علی سرزعیم»، اقتصاددان درخصوص تاثیر اقدام جنایتکارانه رژیم صهیونیستی و به شهادت رساندن اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس بر بازار ارز و افزایش اندک نرخ دلار بیان کرد: طبیعتا این افزایش نرخ دلیل اقتصادی ندارد و صرفا ناشی از پیش‌بینی‌های مختلف نسبت به وضعیت آینده منطقه بوده و کوتاه مدت است.
«مرتضی افقه»، اقتصاددان هم اظهار کرد: در یک‌سال گذشته کشورمان با تنش‌های سیاسی مانند شهادت رئیس‌جمهور، بمب‌گذاری کرمان، حمله هوائی رژیم صهیونیستی به کنسولگری ایران در دمشق، حمله موشکی ایران به رژیم صیهونیستی، صدور قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و شهادت رئیس‌جمهور مواجه بوده که در تمام این روزها بازار ارز و طلا دچار التهاباتی شد که موقتی بود و پایدار نماند. تجربه ثابت کرده که با رخ دادن هر تنش سیاسی نرخ ارز به صورت موقت و گذرا اندکی افزایش پیدا می‌کند.
این اقتصاددان تاکید کرد: شرایط اقتصادی نسبت به چندین ماه قبل تغییری نداشته که باعث افزایش نرخ ارز شود؛ بنابراین خبر شهادت هنیه تنها عامل اثرگذار بر بازار است که با گذشت چند روز از تنش سیاسی و برقراری آرامش در منطقه ‌این روند قیمتی دوباره کاهشی می‌شود.
 افزایش درآمدهای کشور در سال جاری
«سید حمید حسینی»، دبیرکل اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق هم در این مورد اظهار داشت: طبیعتا نمی‌توان گفت چنین اتفاقاتی که آثار سیاسی و منطقه‌ای به همراه دارد در بازارهای مختلف بی‌تاثیر است؛ حتی بازار جهانی نفت هم با افزایش دو درصدی قیمت مواجه شد که آن هم بسیار طبیعی بود؛ اما واقعیت این است که نوسانات اینچنینی کاملا مقطعی و زودگذر است، چراکه معادلات بزرگ و مهم سیاسی و منطقه‌ای را تغییر نخواهد داد.
وی با اشاره به وضعیت مناسب ارزی کشور در سال‌جاری که بسیار مناسب‌تر از سال گذشته است، تاکید کرد: نباید التهابات احتمالی بازار ناشی از رخدادهای سیاسی را بلندمدت دانست. ما در سال جاری شاهد افزایش صادرات غیر نفتی و همچنین افزایش درآمد صادرات نفتی بودیم؛ به‌طوری‌که میانگین ماهیانه درآمدهای نفتی ما در سال گذشته سه میلیارد دلار بود که در سال جاری به چهار میلیارد دلار رسید. مطمئنا همین موضوع در کنترل و مدیریت بازار ارز بسیار مهم و تعیین‌کننده است.